Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Egy 56-os forradalmár relikviáiból nyílt kiállítás

Csordás Bettina

2018.10.23. 13:08

Almási László évtizedeken át kamrában tartott 56-os ereklyéit állítják ki Pécelen.

Az Újságmúzeum különleges október 23-i programra invitálja olvasóit. Facebook oldalukon az alábbi szöveggel hívják az olvasókat a 56-os emléknapra.

„Egyre kevesebb a szemtanú. Elmennek lassan, csendben. Pedig kérdeznünk kellene őket, órákon át hallgatnunk, hiszen ők ott voltak."

Budapesttől nem messze, Pécelen él egy szemtanú. A városban sokan nem tudják ki ő. Pedig a Corvin-közben is harcolt és öt évet ült börtönben.

"A minap elmentem hozzá. Nem volt vidám. Mert kevesen keresik. Aztán mikor látta rajtam, hogy érdekel minden szava, kinyitott egy néhány négyzetméteres kamrát. Az ő kis 56-os mini múzeumát. Büszkén mutatta azt a ballonkabátot, amit a forradalom alatt viselt, meg egy eredeti 56-os, lyukas zászlót. A kamra falán régi fényképek, újságkivágások sorakoztak, a sarokban pedig egy írógép. Azon pötyögték le a vallomását, mikor egy ÁVH-s pincében éjszakákon át vallatták." 

"Mesélt arról, hogy a Corvin-köz után a Rákóczi útra ment, mert szóltak, hogy lőnek a szovjetek. Ott sérült meg a bal térdén, a golyó átment a lábán. Később nemzetőrnek állt és a külvárosban is összecsapott az egysége a szovjetekkel. Végül 1957-ben letartóztatták. Öt évet kapott, a gyűjtőfogházba került. Ott találkozott Darvas Ivánnal, aki 22 hónapra került rács mögé, mert a forradalom forgatagában kiszabadította a börtönbe zárt testvérét.

Szerinte a magyar történelem egyik legfájdalmasabb napja volt 1957. május elseje, amikor százezer ember tapsolt a Hősök terén Kádár Jánosnak. Sokan a százezerből előző év októberében még lyukas zászlóval vonultak…"

"Tudja, van egy lány… Sokszor eszembe jut. Pedig nem ismertem. Azon a teherautón ült, amivel én is a belvárosba jöttem. Emlékszem, a Kálvin térnél jártunk, amikor lőni kezdtek ránk. A sofőr ordított, hogy ugorjunk le a teherautóról. A lány… ő nem mozdult. Csak állt a lyukas magyar zászlóval a kezében egyedül a teherautó platóján. Néhány pillanat múlva lelőtték. Azóta sem tudom ki volt. Pedig mindennél jobban szeretném tudni…"

A forradalmár évtizedeken át kamrában tartott 56-os ereklyéiből nyílik ma kiállítás Pécelen. Õ is ott lesz. Öleljék meg, ha arra járnak…”

- írja a történetet az Újságmúzeum Facebook bejegyzésében.

Vitéz Almási László, 56-os forradalmár relikviáiból összeállított kiállítás Pécelen, a Kúria Rendezvényházban látható.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére