Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Drogot mindenkinek! Vagy inkább mégse?

Zelenka Dóra

2019.07.06. 09:27

Őszintén, tabuk nélkül a Z generáció problémáiról. Leszűrjük a tanulságot az Eufória című sorozatból.

Az HBO legújabb sorozata a 16-18 éves amerikai kisvárosi fiatalok lázadó mindennapjairól szól. Brutális őszinteséggel, gátlások nélkül. Az Eufória egy azonos című izraeli sorozat újragondolása, a különbség a kettő produkció között, hogy a 2012-ben kezdődött széria a kilencvenes, míg az HBO minisorozata a 2010-es évek tinédzsereiről szól.

A sorozat kendőzetlenül mutatja be a millennium után, a Facebook, Twitter, Instagram világába született generációt, igyekszik bemutatni a valóságot, hogy mit okozott ez a színes, nyitott, „felvilágosult” világ, hogyan vagyunk mások, mint a szüleink, és milyen problémákkal kell szembesülnie mindazoknak, akik tartani akarják a lépést a többiekkel. Lehetne erről még hosszabban írni, de mi most maradjunk a sorozat tematikájánál, ami:

szex, drogok, némi alkohol és nemi szervek minden mennyiségben.

Az Eufória főleg azoknak szól, akik a sorozat szereplőivel megegyező életkorban vannak. Azoknak szól egyfajta elrettentésként, akik most bontogatják szárnyaikat, megismerkednek a bulizás, szexualitás fogalmával.

A főszereplő, a történet elmesélője a drogfüggőségben szenvedő Rue, aki apja halálos ágya mellett szokott rá a saját fájdalmait enyhítő gyógyszerekre, később pedig a durva szintetikus drogokra. Rue csakúgy, mint a film többi szereplője, 17 éves. Kiskorú. Mégis megjárta már az elvonót, ám ahogy azt el is mondja: esze ágában sincs lemondani a drogokról.

A sorozat eddig minden, hetente megjelenő epizódjában bemutatott egy-egy főbb szereplőt.

  • Nate az identitászavaros menő csávó, aki már 10 évesen apja pornógyűjteményét nézte. 18 évesen egy erőszakos, birtokló, saját identitását kereső „férfivá” vált.
  • Kat az önbizalom-hiányos internetes regényíró, akiért ezrek rajonganak online, de a való életben közel sem ilyen népszerű. Egészen addig, míg egy bulin el nem veszti a szüzességét, és az erről készült videó ki nem kerül a „felhőbe”. Ezután az önbizalom-hiányos lányból egy csapásra online prostituált lesz. Míg szülei egy emelettel lejjebb vacsoráznak, ő bitcoinért árulja magát.
  • Rue legjobb barátnője a transznemű Jules, aki teljesen el tud vegyülni a többiek között (már amennyire ő azt szeretné). Bár eleinte engem is megzavart a dolog, elég nehézkes volt eldönteni, hogy a karakter fiú-e vagy lány, viszont a második epizódnál már rá kellett jönnöm, hogy amúgy teljesen felesleges ezen rágódni. Hiszen 2019 van, transzneműnek lenni sokak szerint tök természetes, nem kell már azon gondolkozni, hogy az illetőnek mi lehet a lábai között. Ugye?!

Bár elég félelmetes felismerés volt bennem a Jules körüli okfejtés, sok időt nem hagy a sorozat ezen gondolkodni. A tabuk totális mellőzése miatt ugyanis olyan dolgokat is megtanulhatunk az Eufóriából, hogy milyen mondjuk a tökéletes „farokszelfi”, bepillantást nyerünk az amerikai gimis házibulik elképesztő világába, ahol az alkohol csak egy mellékes élvezeti szer, a „jó hangulatot” a különféle kábítószerek és a szex adják.

A legdurvább az egészben, hogy mindez nem fikció. Ezt a mindenre nyitott, nyílt társadalomban élő generációt – főleg a tengerentúlon – szinte lehetetlen kontrollálni, ellenőrizni, biztonságban tartani, tudni. És ez nem főként a szülők, hanem a társadalom és a túltolt liberalizmus hibája.

Ugyanis már a legkisebb mértékű drogliberalizáció is végzetes láncreakciót indíthat el, ami egy beteg, eltorzult világképpel rendelkező felnőtt generációt szül majd. És erre oda kéne figyelni. Már a legártatlanabbnak vélt drog legalizálása is gátat szabhat a korlátoknak, onnantól pedig nincs megállás.

Mi, a felnőtté válás határán álló Z generáció tagjai ugyanis egy olyan világot ismerünk, ahol nincsenek határok, mivel az internet világa számunkra új dimenziót nyitott. A liberális propaganda is azt tolja a fülünkbe, hogy ma már mindenki az lehet, ami csak lenni szeretne, azt tehet, amit tenni szeretne. Szerintük hagyni kell mindenkit, hogy éljék a világukat. Korlátok nélkül.

Az Eufória azért üt ekkorát, mert ezt a világot mutatja be. Itt nincs happy end, nincsenek művészi túlzások, ez a kendőzetlen valóság. Mert igen: ha már 17 évesen könnyedén hozzáférsz a droghoz, jó eséllyel függő leszel. Leszokni pedig szinte lehetetlen.

Az értékrend nélküli emberek nem tudják, hogy mi az életben az érték, nem értékelik azt, amijük van, nem elégednek meg a szerető családdal sem, mindig több és több kell nekik.

Kedves liberálisok, akik egy értékrend nélküli világot akartok, akik a korlátok nélküli szabadságot támogatjátok, nektek ajánlanám figyelmetekbe ezt a romlott, beteg tiniktől hemzsegő sorozatot. Megsúgom: nem kis pofont tartogat a számotokra, a valóság ugyanis fájdalmasan kiábrándító tud lenni. Nem biztos, hogy teljesen el kéne cseszni ezt a generációt!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére