Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Csernobil – a kommunista diktatúra legbrutálisabb katasztrófája

Forisek Ádám

2019.05.25. 16:58

Szinte végigsöpört a neten a Csernobil nevezetű új, ötrészes minisorozat, nem véletlenül. Testközelből mutatja meg az atomkatasztrófa valódi volumenét, teszi mindezt úgy, hogy az ember a látottak után egyszerűen nem tud nem beleborzongani, ha a Csernobilban történtekre gondol.

Az 1986. április 26-án történt csernobili atomerőmű-balesetről jobban belegondolva mi, fiatalabbak, sok mindent nem nagyon tudunk. A popkultúrából persze zúdul ránk mutánsos zombijátékok és klisés horrorfilm-feldolgozások agyatlan tömkelege, aki akar, az pedig a konkrét balesetről is tud olvasni sokszor mérhetetlenül szárazon közölt részleteket, infókat, eseményeket.

Forrás: IMDb.com

Miért lett hát óriási kedvence sokaknak a Csernobil című sorozat?

Egyrészről, mert hiánypótló a HBO minisorozata, amely egyúttal igazságot tesz: részrehajlás nélkül, a valós eseményeket követve mutatja be az első perctől kezdve, milyen tragédiák születtek az atomreaktor-baleset következtében. Dokumentarista jellegű a Csernobil, ez azonban nem vesz el az emberi oldalából. Sikerül azonnal bevonnia a nézőt, egykettőre bele tudjuk magunkat képzelni a történetbe, ezt nagy részben segíti az irtózatosan nyomasztó zene és a színészek zseniális játéka. Nekünk, magyaroknak pedig még többet segít az azonosulásban maga a környezet is a panelerdőkkel, a tárcsás telefonokkal, utcán robogó Zsigulikkal, szocreál lakásbelsőkkel, röviden olyan atmoszférával, amely a rendszerváltás előttről sokunknak ismerős lehet.

A fentiek persze fontosak a nyomasztó hangulat megteremtésében, igazán ijesztővé azonban nem ezek teszik a Csernobilt, hanem az a tény, hogy minden, amit látunk, megtörtént. A közvetlen sugárzást kapott mérnökök bizony hús-vér emberek voltak. A tűzoltót, aki az elsők között érkezett az atomreaktorhoz, majd utána láthatjuk, ahogy gyakorlatilag napok alatt teljesen szétroncsolja a szervezetét a sugárfertőzés, nem forgatókönyvírók találták ki. Tényleg létezett, és feleségének tényleg meg kellett őt gyászolnia.

Fotó: IMDb.com

Persze nem csak attól válik megrendítővé a sorozat, hogy bemutatja az emberek kétségbeesett küzdelmét, amelyet azért vívnak, hogy gyakorlatilag ne váljon lakhatatlanná a fél kontinens. Megdöbbenünk akkor is, amikor azt láthatjuk, hány ezer emberi életnek kellett véget érnie a szovjet pártfunkcionáriusok eget rengető inkompetenciája (vagy inkább aljassága) miatt. Ne feledjük, hogy a szovjet vezetés a közeli várost, Pripjatyot 36 órás késéssel kezdte csak evakuálni, és egészen addig próbálta tagadni a katasztrófát, amíg Svédországban, több mint 1000 kilométerre Csernobiltól nem mértek aggasztóan magas sugárzást április 28-án, két nappal a robbanás után.

Elborzaszt és együttérzést vált ki a Csernobil, valamint mélyen elgondolkodtat. A kommunista pártkáderek szerencsétlenkedése, és az ebből következő több ezer borzalmas halált halt ember sorsa talán megfelelő perspektívába helyezi az olyan csip-csup problémáinkat, mint hogy lemerült az iPhone, vagy rossz árat írtak ki a boltban a csirkecombra. 8/8-as sorozat.

 

 

 

 

 

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Orbán Viktor: a kormány a legfontosabb kérdésekben megerősítést kapott

Orbán Viktor: a kormány a legfontosabb kérdésekben megerősítést kapott

Az Országgyűlés hétfőn délután 1 órától kéthetes üléssel kezdte meg őszi munkáját, Orbán Viktor napirend előtt szólalt fel.

Orbán Viktor levelet írt a fideszes önkormányzati képviselőknek

Orbán Viktor levelet írt a fideszes önkormányzati képviselőknek

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke levélben fordult a kormánypártok új önkormányzati képviselőihez és polgármestereihez, azt kérve tőlük: saját településükön, ha ellenzékben dolgoznak is, azt támogassák, ami jó az adott városnak vagy falunak – közölte az Origo a Bereznai Csaba képviselő által a közösségi oldalán nyilvánosságra hozott levél alapján hétfőn.

Charlie, a láncfűrészes

Charlie, a láncfűrészes

Hollywood nem pusztán klisékkel dolgozik, de cenzort telepített mindannyiunk agyába, ott vicsorog, onnan ítélkezik, és amit a politikailag korrekt tucatítélkezéssel kivet belőlünk, az nem is létezik.

A boszniai Bihács polgármestere megvonja a támogatást az illegális bevándorlóktól

Suhret Fazlic a válságintézkedések között említette, hogy a városi vízmű nem fog napi 20 ezer liter vizet szállítani a migránstáborba – közölte az M1 hétfő reggeli műsorában a Bihácsról bejelentkező tudósító.

Ébredjetek már fel fiatalok!

Ébredjetek már fel fiatalok!

Igen, hozzátok beszélek, akik jókat derültök egy „szemkilövető” Gyurcsány Ferencen, ámuldoztok, hogy milyen menő, miközben ízléstelenebbnél ízléstelenebb módon gúnyoljátok ki azt, aki tesz is értetek valamit. Tudatlanság ez? Nem hiszem. Csupán megvezetés. Ez nekik nagyon jól megy.

Egyelőre nem tud megalakulni a Fővárosi Közgyűlés

Nem tud megalakulni a Fővárosi Közgyűlés addig, amíg nem emelkednek jogerőre a kerületi polgármester-választások eredményei, mert csak a kerületi eredmények alapján állapítható meg a közgyűlés összetétele.

Előrehozott választások lesznek Észak-Macedóniában

Április 12-én előrehozott parlamenti választást tartanak Észak-Macedóniában – ebben állapodtak meg a legnagyobb politikai pártok vezetői vasárnap este.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére