Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Csak fekete énekesek szerepelhetnének az Erkel Színház egyik elõadásában

Tóth Dalma

2018.01.20. 22:30

Az Erkel Színházban január 27-én mutatják be a Gershwin fivérek Porgy és Bess címû operáját. A jogtulajdonosok azonban betiltanák az elõadást, mert fehér énekesek szerepelnek benne.

Az operát még 1935-ben mutatták be. A zeneszerző George Gershwin rá két évre meghalt, de a dalszövegíró 1983-ig élt. Õ rendelkezett arról halála előtt, hogy a darabot csak fekete énekesek adhatják elő. A jogörökösök pedig ehhez tartják magukat. Ezzel körülbelül véget is vetettek az opera sikerének – írja a Mandiner. A Porgy és Bess gyakorlatilag az összes többi kontinens operáinak műsoráról eltűnt. Azt a nagysikerű rendezést például, ami a hetvenes-nyolcvanas években futott az Erkel Színházban, 147 előadás után kellett levenni a műsorról. Azóta inkább csak utazó társulatok adják elő a darabot Európában.

Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója leszögezte, hogy mindenképpen lesz bemutató, hiszen élő, érvényes szerződésük van a jogtulajdonost képviselő ügynökséggel. Ráadásul a dokumentumokban nem kötötték ki, hogy csak feketék lehetnek az énekesek. A főigazgató szerint semmiféle realitása nincs annak, hogy leszerződtessenek 14 fekete énekest. 

Manapság bőrszín alapján megkülönböztetni embereket, hogy ez még menő lehet, ez lehetetlen”

– jegyezte meg Ókovács.

A plakátokon viszont emiatt kötelező jelezniük, hogy a jogörökösök nem járultak hozzá a rendezéshez. Ókovács reméli, hogy áttörést hoz az eset, hiszen a legtöbben meg se próbálkoznak azzal, hogy bemutassák a Porgy és Besst, ők viszont nekimentek az ügynek, hátha találnak egy rést.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére