Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Budapesten mutatják be elsõként fekete énekesek nélkül a Porgy és Bess operát

Tóth Dalma

2018.01.26. 21:20

Szombaton lesz a bemutató az Erkel Színházban.

A Gershwin fivérek Porgy és Bess című operáját 1935-ben mutatták be először. A mű azért is érdekes, mert a dalszövegírója, Ira Gershwin arról rendelkezett halála előtt, hogy a darabot csak fekete énekesek adhatják elő. Előtte mindenféle korlátozás nélkül lehetett játszani.

Az operát több mint harminc év után Budapesten mutatják be először nem fekete énekesek előadásában.

Soha másik zenemű nem létezett, amelynek szerzői korlátozásokat határoztak volna meg az előadók bőrszínére nézve – mesélte Zsoldos Dávid, az Operaház tanácsadója.

"A magyar közönség a hetvenes években imádta ezt a művet, a Kádár-rezsim alatt (...) a szabadság levegőjét hozta el az Erkel Színházba", és a magyarországi publikumnak már hiányozhatott a Porgy és Bess – vélekedett a szakember.

Zsoldos Dávid hozzátette: a szerződés pontos kitételeiről ugyan nem rendelkezik információkkal, de az tudható, hogy az Operaház négy előadásra szerzett jogot, az "all-black cast" kitétel nélkül. A kérésnek megfelelően azonban az Operaház jelzi a plakátokon, szóróanyagokon, hogy a jogtulajdonosok nem értenek egyet a feketék nélküli előadással.

A Porgy és Bess története a dél-karolinai Charleston egyik fekete közösségének életét mutatja be egy koldus és egy kábítószerfüggő nő különös szerelmén keresztül. Az Almási-Tóth András rendezte darab "egy kényszerből kialakult helyen játszódik, ahol természeti katasztrófa vagy politikai üldöztetés következtében otthonukat vesztett emberek laknak. Ehhez az ideiglenes élettérhez nincs sok kötődésük, elvágyódnak onnan az ígéret földjére" – olvasható az előadás ajánlójában.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére