Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Beleszállt a balliberális véleménydiktatúra a Magyar Állami Operaházba

Nagy Gábor

2018.02.11. 15:08

Reménytelen helyzetbõl próbálnak politikai tõkét csinálni a liberálisok.

Történt nem is olyan rég, hogy a Magyar Állami Operaház belengette, bemutatják a Gershwin fivérek operáját, a Porgy és Besst az Erkel Színházban. A csavar csupán annyi volt, hogy a két főszerepet nem feketék, hanem fehérek játszanák. A hír hallatán azonnal beindult a liberális propagandagépezet, s nem sokkal később már a jogtulajdonosok is megszólaltak, hogy ha ez lesz a felállás (tehát fehér énekesek lesznek a darabban), akkor ők betiltanák az egészet.

Csakhogy Ókovács Szilveszter, az Operaház igazgatója elmondta: érvényes szerződésük van a jogtulajdonost képviselő ügynökséggel (amiben nem szerepelt az "all-black cast" kitétel), tehát lesz előadás. És lett is. Fehér énekesekkel.

Az Operát több mint harminc év után mutatták be Budapesten, január 27-én. Hatalmas siker lett belőle. Igaz, nem a liberálisoknál.

Jól jelzi, mennyire kiverte a biztosítékot a premier, hogy szombaton a liberálisok kedvenc lapja, a brit The Guardian is "foglalkozott" az üggyel.

Az, hogy a fekete szereplők "kimaradtak" a darabból, mellékes szál lett. A szerződést elnézve ez nem csoda. Reménytelen lenne ebbe beleállni.

A lap szerzője viszont ennél sokkal fontosabbnak tartotta megemlíteni, hogy az eredeti szegény, dél-karolinai fekete környezetet kontextusát "felváltotta" egy európai menekülttábor (amely a "kritikusok szerint a Keleti pályaudvarnál történt 2015-ös "eseményekre" hajaz).

A szerző szerint ezért a politika belemártotta tenyerét az előadásba.

Ráadásul mindezt úgy, hogy természetesen az egész előadással a menekültellenességet, így pedig Orbán Viktor szekerét tolják.

Az sem mellékes, hogy az előadást a választások előtt alig pár hónappal mutatták be.

A The Guardian természetesen megemlíti, hogy Ókovács Szilveszter levélben jelezte, szó sincs arról, hogy az előadás alapját a Keleti pályaudvarnál történtek adták volna.

Hozzátette: a magyar kormányfő nem látta az előadást, a kormánynak pedig semmilyen ráhatása nincs arra, hogy milyen előadásokat állítanak színpadra az Erkel Színházban.

Ám a lap szerzőjének meg kellett szólaltatni egy "hiteles" szakértőt is, és véletlenül arra a Fischer Ádámra esett a választásuk, aki épp 2010-ben hagyta ott az Operaházat, mert a Fidesz "hatalomra" került. Fischer természetesen a lap szerzőjének hipotézisére erősített rá, tehát a darab egyértelműen a választási kampány része. A nyugati kettős mércére akarják felhívni a figyelmet, és igazolni akarják az alkotók, hogy Magyarország jobb hely Nyugatnál – teszi hozzá az Operaház korábbi karnagya, főzeneigazgatója.

Nekünk csupán a következő kérdéseink vannak e jelenség kapcsán:

  • Az belefér, hogy átírják a Carmen végét – így tiltakozva a nők meggyilkolása ellen?
  • Az normális, hogy a világ egyik leghíresebb szimfonikus zenekarától azt követelik, hogy minden ötödik zeneszerző – akit programra tűznek – legyen vagy színes bőrű, vagy nő?
  • Az rendben van, hogy egy görög mitológiai hőst – csupán a píszí kedvéért – egy fekete színész játssza egy tévésorozatban?
  • Ezekben az esetekben nem avatkozott bele a politika az előadásokba, drága liberálisok?

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére