Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az Erõ legyen veletek!

Horváth József György

2015.12.03. 23:11

A történet, amirõl már mindenki hallott, és aminek a folytatását generációk várják. A Star Wars univerzum nemcsak mindennapi életünk része, hanem közös kulturális örökségünk is egyben.

Pontosan két hét múlva érkezik a mozikba a legújabb Star Wars film, az Ébredő erő. Az egész világ december 17-ét várja, ez az esemény mindnyájunknak fontos. Két héttel a bemutató előtt érdemes lenne arról is beszélnünk, miért. A Csillagok háborúja már több mint egy filmsorozat. George Lucas fantáziavilága mára nem csak egy megkerülhetetlen filmtörténeti kincs, hanem egy generációkat felnevelő jelenség is.

A Star Wars a világ legkerekebb és legvarázslatosabb története. Bizonyíték arra, hogy az ember nem csak két kezével, de fantáziájával is képes új, lenyűgöző világokat teremteni. A rajongás generációkat karol fel, a történet mindenkiben elültet valamit, amit magával visz egész élete során. A Star Wars az emberiség történelmi és kulturális örökségének részévé nőtte ki magát.

Rengeteg kritikát sorolhatnánk, különösen az előzménytrilógiát illetően. Túl sok a nyál, túlságosan letisztult, túl gyermeteg. Az eredeti trilógia a CGI hiánya és vizuális effektek kezdetlegessége miatt mai szemmel sokszor nevetségesen egyszerű. Ennek ellenére a fantáziavilág gyönyörű, de legnagyobb ereje mégis a történetében rejlik.

Miért?

Mert a Star Wars valójában rólunk szól. A sok űrlény és fantázia mellett kőkeményen ott van az ember, minden gyengeségével és erősségével együtt. A történet azért olyan monumentális, mert magáról az életről szól. Ott van a boldogság, a düh, a szabadság és az elnyomás, rengeteg mély emberi érzelem.

Az ERÕ, mint a fantáziavilág spirituális jelképe

Az Erő a Star Wars univerzum istenképe. Ha nagyon megerőltetjük magunkat, akkor keresztény vallási párhuzamot is felfedezhetünk a messzi-messzi galaxis filozófiájában.
A Erő filozófiája ugyanúgy próféciákra, kiválasztottak és messiások eljövetelére alapszik.

A filozófia mellett a történet velejét képezik a szereplők. A Star Wars univerzum főhősei mind hétköznapi karakterek. A legletisztultabb személyiségek, a legegyszerűbb motivációkkal. Ez teszi őket emberivé és szimpatikussá. Ettől lesz a Star Wars egy kicsit minden néző saját története is.

A tökéletes erkölcsi hős

Luke Skywalker igazi morális hős, akit mindannyian keresünk magunkban. Akiben ott van a tehetség, a jóság és a megbocsátás. Az a hős, akit bárhogy kényszerítenek, zsarolnak, mégsem törik meg. Az összes szereplő közül Luke választja a legnehezebb utat. Szembenéz nemezisével, saját apjával, és az utolsó pillanatban, mikor az Uralkodó végleg megkaparintaná a lelkét, ő mégis ellenáll a sötét oldal csábításának.

Az ideális nő

Leia hercegnő minden férfi álma. Hozzá hasonlóan, az előzménytrilógiában Padmé karaktere is azt a gyönyörű főhősnőt személyesíti meg, akiért minden férfi rajong. Elszánt, kecses és intelligens. Amellett, hogy mindkét karakter kiváló politikus, erősítik a trilógiák érzelmi szálát is.

Az ideális férfi

Leia tökéletes párja Han Solo. A laza bajkeverő rossz fiú karaktere, akinek helyén van a szíve és lojális barátai iránt. A menő űrcowboy, Leiához hasonlóan egy korszakokon átívelő ikon. Vakmerő, erős és lovagias. Van, hogy egy óriási bunkó és megfutamodik, de félúton mindig visszafordul, hogy segítsen azoknak, akiket szeret.

A legjobb barátok

Chewbacca, R2-D2, C-3PO és Lando. Ha körülnézel a baráti társaságodban, biztosan rálelsz ezekre a jellegzetes karakterekre. Chewbacca szerepében ott van a nagydarab mamlasz, akinek lassan vág az esze, de mindig megvéd, ha bajba kerülsz, és a leghűségesebb barát egy életen át. Ott van Lando karaktere, aki olykor csalódást okoz, de ha kell, a legnagyobb harcokat is megvívja helyetted. R2-D2 a baráti társaság legkisebb és legflúgosabb tagja. Észre sem veszed, de sokszor ő oldja meg problémáidat, és kihúz a legszorultabb helyzetekből. Végül ott van C-3PO karaktere, aki mindig mindenkiért aggódik, utálja az izgalmakat, de intelligenciája sokszor húz ki a csávából.

A mesterek

A történet filozófiai alapjait a mesterek; Obi-Wan Kenobi, Qui-Gon Jinn és Yoda mester betonozzák le. Ezek a karakterek azok, akikre felnézünk, akiket tisztelünk. Õk adják tovább a főhősöknek a filmek szellemi örökségét, és ők gondolkoztatnak el minket.

Az általános gonosz és a tipikus rossz arc

Darth Sidious, azaz Palpatine kancellár (később az Uralkodó) a tipikus hataloméhes politikus antropológiai portréja. Õ mozgatja a szálakat, ő befolyásol. Hazugságokkal és félrevezetéssel ugraszt egymásnak barátokat és fegyvertársakat. Õ testesíti meg azt az öreg, csúf és gonosz karaktert, akitől mindenkinek borsódzik a háta. Jabba karakterét akár valamelyik Keresztapa filmből is vehettük volna. A kövér hutt a legkorruptabb és legelvtelenebb maffiózó jellemét körvonalazza.

A kiválasztott

Anakin Skywalker, azaz Darth Vader a legtökéletesebb egyéniség, akit forgatókönyvíró valaha kitalált. A kiválasztottból lett főgonosz szívszorítóan emberi története egy nagy körként ábrázolható. Az ifjú rabszolgából Jedi, a Jediből pedig a Köztársaság egyik legerősebb harcosa válik. Anakin mégis elbukik, szembefordul mentoraival. Elpusztít mindent, amiért addig harcolt, ezzel összetörve szerelme és barátai szívét. Vader története azért olyan emberi, mert megmutatja, hogy még a kiválasztottak is elbukhatnak, és egyúttal felvillantja a reményt, hogy bukásból is létezik visszaút – végül a prófécia beteljesedik, és Anakin teremt egyensúlyt és békét az Erőben. A gonosz mellett ott van benne az erős és önfeláldozó apa karaktere is, valamint a legemberibb és legmeghatóbb mondat is tőle hangzik el.

A Star Wars a sok fikció és csoda ellenére a legemberibb történet. Nemcsak a vásznon, de való életben is összehozza az emberiséget, hiszen rajongók milliói izgulnak folytatásért. Láthatjuk, eddig sem kaptunk komplex történetet és kiismerhetetlen szereplőket. De a filmek varázsa pont ebben rejlik. Ha a Csillagok Háborúja, George Lucas és J.J. Abrams tovább halad a jól kitaposott ösvényen, december 17-től a filmtörténelem legepikusabb alkotását láthatjuk mi is a magyar mozikban.

Addig se feledjétek:

Az Erő legyen veletek!

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
A légszennyezés is kapcsolatba hozható a mentális betegségek kialakulásával

A légszennyezés is kapcsolatba hozható a mentális betegségek kialakulásával

A légszennyezettség nemcsak légúti betegségeket okoz és csökkenti a várható élettartamot, egy új tanulmány szerint mentális betegségek, köztük a depresszió és skizofrénia kialakulásával is kapcsolatba hozható. A tanulmány bírálói szerint azonban a megállapítások igazolására további kutatásokra van szükség.

Megdöbbentő számok: a német lakosság negyede migrációs háttérrel rendelkezik

Meghaladta a 25 százalékot az úgynevezett migrációs hátterű lakosság aránya Németországban tavaly a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) szerdai adatai szerint.

Salvini ellen szövetkezik a bevándorláspárti olasz baloldal

Salvini ellen szövetkezik a bevándorláspárti olasz baloldal

Az eddig ellenzékben levő balközép Demokrata Párt (PD) teljes körű felhatalmazást adott a főtitkár Nicola Zingarettinek, hogy megkezdje a kormányalakítási egyeztetést az eddig koalícióban kormányon lévő, szélsőbaloldali Öt Csillag Mozgalommal.

Újabb magyar rendőri kontingens indult Európa határainak védelmére

Újabb magyar rendőri kontingens indult szerdán Szerbiába és Észak-Macedóniába, ahol a határok őrzésében segítenek majd – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság az MTI-vel.

Kína továbbra is elutasítja az azonos neműek házasságát

Kína jogi álláspontja szerint a házasság továbbra is egy férfi és egy nő köteléke – szögezte le egy kínai parlamenti szóvivő szerdán, kizárva, hogy Peking kövesse Tajvant az azonos neműek házasságának engedélyezésében.

Kiskorú lányokat erőszakoltak meg egy svéd fesztiválon, nem ez volt az első eset

Kiskorú lányokat erőszakoltak meg egy svéd fesztiválon, nem ez volt az első eset

Rajtuk kívül tucatnyian jelentették, hogy ismeretlenek zaklatták őket.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére