Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
Szabad vasárnap
 
 
 
 

A tervek szerint hamarosan Mátyás királyt és Bem apót is viszontláthatjuk a filmvásznon

Zelenka Dóra

2019.05.09. 12:17

Tavaly jelentette be a Filmalap, hogy 14 történelmi filmtervet támogat, most azt is közzétették, hogy az alkotók filmtervenként 2,5 millió forint forgatókönyv-fejlesztési támogatással folytathatják a munkát.

A támogatott tervek között a Báthoryakkal, Petőfi Sándorral, Mátyás királlyal, Bem Józseffel, Balassi Bálinttal, Bartók Bélával, 1848-49 és 1956 hőseivel foglalkozó történetek vannak.

A Filmalap történelmi játékfilmterv programjában készülő forgatókönyvek témái:

Bartók: a filmterv Bartók Béla életének négy különböző időszakából, négy művének előadásán keresztül mutatja be a világhírű magyar zeneszerzőt és műveinek jelentőségét.

Erdélyi menyegző: az 1608-ban játszódó történetben az erdélyi fejedelem húga, Báthory Anna merészen szembeszáll a kor és bátyja elvárásaival.

Feleségek felesége: Szendrey Júlia megrázó sorsán keresztül ad betekintést Petőfi Sándorral kötött házassága időszakába, majd özvegységének megpróbáltatásaiba.

Hadilányok: a Mátyás király seregét kísérő nők véletlenül csöppenek bele a történelem alakításába. A történet fordulatos, izgalmas karakterekkel mutatja be Mátyás uralkodásának egy meghatározó korszakát.

A halhatatlan kapitány: az 1848-49-es szabadságharc idején játszódik, a főhősnő halott férje irataival belép Bem seregébe, hogy a szabadságért harcoljon.

Kezdetek és végzetek: film Balassi Bálint életének fordulatokban bővelkedő sárospataki epizódjáról.

Láthatatlanok: az 1956-os forradalom leverése után a forradalmárok egy csoportja a Mecsekben folytatja a harcot a szabadságért.

A magyar tenger kalózai: történet az 1630-as évekből, amiben egy kényszerűségből kalóznak állt csapat próbál boldogulni a török sajkák és végvári naszádok kereszttüzében, az Oszmán és Habsburg Birodalom közötti határt jelentő Balatonon.

Rabló és pandúr: izgalmas történet a dualizmus korából az utolsó nógrádi betyárról, aki 21 év börtön után tisztességesen akar élni. A sors úgy hozza, hogy egy látogatás során Erzsébet királyné védelmére kel.

Ránk szakad az ég: egy család és egy rendszer szétesésének története 1989-ből, izgalmas, gyermeki szemszögön keresztül.

Rosseb bakák: háborús dráma az első világháború ikonikus harcszínterén, Doberdónál, ahol hőseink átélik a háború poklát.

Vesztegzár: krimi a Trianon előtti hónapokból, amelyben egy magyar és egy szerb rendőr kénytelen együtt nyomozni egy szövevényes bűnügyben.

Ezek mellett tervben van még egy családi film, melynek hőse egy csikó, aki az 1848-49-es szabadságharc leverése után osztrák fogságba kerül. Továbbá történet egy magyar válogatott labdarúgóról, aki a Rákosi-diktatúra legsötétebb éveiben szabadon akart élni.

A Filmalap tavaly meghirdetett történelmi filmes programjára 404 filmterv érkezett, ezek közül választották ki a fentieket.

A cél, hogy olyan filmek szülessenek, amelyek a nagyközönség számára befogadható módon idézik meg a magyar történelem eseményeit, sorsfordító pillanatait és alakjait.

OLVASTAD MÁR?

Szabad vasárnap
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Az AfD tagjai már tanárok sem lehetnek Németországban

Egyes német iskolákban a tanárok nem lehetnek az AfD tagjai, más párttal kapcsolatban viszont nincs semmilyen tiltás.

Orbán: a bevándorláspártiak mind ott lesznek az EP-választáson, legyünk ott mi is!

Orbán: a bevándorláspártiak mind ott lesznek az EP-választáson, legyünk ott mi is!

Kétharmad

A miniszterelnök péntek este a Hír TV-nek adott interjút a közelgő EP-választással kapcsolatban.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Ez történt ma.

A svéd kormány szerint a viking rúnák náci jelképek

A svéd kormány szerint a viking rúnák náci jelképek

Amerika, London, Párizs

Már az ősi írásjelek betiltása is napirendre került.

Robbantás történt Lyon belvárosában

Robbantás történt Lyon belvárosában

Amerika, London, Párizs

Legalább nyolcan megsérültek, köztük egy kislány is.

Brüsszelben az EU választás idejére száműzték az illegális migránsokat a városközpontból

Nem kicsit álszent módon, de az EU választások idejére száműzték a belga hatóságok az unió legfontosabb igazgatásii épületei mellől, a városközpontban levő Brüsszel-Észak központi vasútállomásról az illegális migránsokat. Az állomás május 27-től visszaalakul az illegális bevándorlók szálláshelyévé és a velük zajló emberkereskedelem központi helyszínévé.

Vezető CDU-s politikusok „európai iszlámot” akarnak

Vezető CDU-s politikusok „európai iszlámot” akarnak

Amerika, London, Párizs

Két német CDU-s vezető politikus, Németország egészségügyi minisztere és Schleswig-Holstein állam miniszterelnöke, Jens Spahn valamint Daniel Günther az EP választási kampány hajrájában azt tartotta fontosnak kampányüzenetként megfogalmazni, hogy az európai kontinens értékeinek a megőrzése érdekében egy olyan „európai iszlám” irányzatra van szükség az EU-ban, amely képes problémamentesen illeszkedni az európai hagyományokhoz.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére