Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A Pilisen keresztül vezet az egyik legjobb túraútvonal

Bokor Gábor

2018.02.19. 11:58

Az utazóblog-sorozatunk legújabb állomásán Esztergomot látogattuk meg, ahová a Pilisen és Visegrádon keresztül jutottunk el. Az egyik legszebb és leghangulatosabb útvonalon haladtunk, és a fõvárostól alig pár kilométerre már egy teljesen más, sokkal csendesebb, nyugisabb helyen voltunk.

Már hosszú hetek óta tervben volt, hogy egyszer elautózunk Esztergomig, azonban hol az időjárás, hol egyéb külső tényező miatt halogatni kellett az utazást. Azonban a múlt hét végén végre gyönyörű volt az idő, a leesett hó miatt pedig csodálatossá vált a táj.

Azért is mentünk ebbe az irányba, mert tudtam, hogy nemcsak a látnivaló, hanem az út is pazar lesz, hiszen nem egy autópályán kell lemenni valahova, aztán a sok vezetéstől már kómásan vissza, hanem egy gyönyörű hegyi úton kell végighajtani.

Véleményem szerint megtaláltam az egyik legjobb erdei utat, amin úgy lehet végighajtani, ha Szentendrét elhagyva Pilisszentlászló felé fordultok, majd onnan Lepence felé haladtok tovább. Az út kifogástalan minőségű, a rengeteg hó miatt pedig csodálatos volt a látvány, nem hiába javasolják mindenfelé ezt az útvonalat.

Itt végigmenni nemcsak télen, hanem a többi évszakban is érdemes, a rengeteg kanyar miatt a motorosoknak is tökéletes az útvonal.

Miután kigyönyörködtük magunkat, a pilisi útvonalon haladtunk tovább Visegrád felé, amit a 11-es úton nyilván sokkal hamarabb el lehet érni, de ez a hegyi út sem akkora kitérő. Bár rendszeresen szoktam síelni, teljesen megfeledkeztem arról, hogy nemcsak a kilátás, de a sport miatt is érdemes Visegrád felé menni, ugyanis itt van a fővároshoz egyik legközelebb eső síterep, a visegrádi Nagyvillám Sípálya.

Méreteit tekintve nyilván nem hasonlítható össze akár az eplényi, akár az osztrák vagy az olasz síparadicsomokkal, azonban egy kellemes délutáni vagy hétvégi csúszásra tökéletes. Ahhoz képest, hogy egy szimpla hétköznapon voltunk ott, sokan voltak és a pálya is jónak tűnt. Mivel nem volt nálam sícucc, mentünk is tovább és meg sem álltunk most már a várig, ahonnan gyönyörű volt a kilátás a Dunára és az azt körülvevő hegyekre.

Visegrádot magunk mögött hagyva mentünk is tovább Esztergom felé. Bevallom, már többször jártam itt mind motorral, mind autóval, így innen már nem kellett a Waze segítségét igénybe venni, a 11-es úton haladva már könnyen eljutottunk oda. Útközben természetesen többször is megálltunk, hogy ilyen fényképek készüljenek:

Mivel masszívan az ebédidőben jártunk már, a Tripadvisor segítségét igénybe véve megtaláltuk az egyik legjobb éttermet a környéken: a Vaskapu menedékházat. A kis épület egy hegytetőn van, ahova egy egysávos út vezet fel, ami nincs is olyan jó állapotban és a sok hó, valamint a nagy hideg miatt le is volt szépen fagyva, itt bevallom, egy kicsit féltem, hogy nem fogunk feljutni.

Az étel azonban kiváló volt: szűzérmét kértem, amit eredetileg sajtszósszal hoztak volna, azonban azt inkább nem kértem. A hús kitűnő volt, a rizzsel sem volt semmi baj, de azért az nem a kulináris örömökről szól.

Innen meg sem álltunk már a belvárosig és a város legnagyobb nevezetességét jelentő esztergomi bazilikáig, ami még mindig gyönyörű.

Az ország egyik legszebb bazilikája és annak környéke gyönyörű, akár egy egész napot el lehet itt tölteni. A Mária Valéria hídon átmenni Párkányba pedig csak azért érdemes, mert onnan még szebb a kilátás.

Csak javasolni tudom, hogy látogassatok el ide, mindenképp érdemes!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére