Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

„A Nyugat nincs tisztában a közel-keleti keresztények helyzetével, félelmeivel”

888.hu, MTI

2021.09.07. 15:15

Louis Raphael Sako bíboros, bagdadi érsek, iraki káld pátriárka tartott előadást kedden Budapesten, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson.

 

A káld katolikus egyház vezetője arról beszélt:

a keresztények évek óta tartó drámája tovább folytatódik a Közel-Keleten.

A radikalizmus mint politikai és vallási ideológia egyre erősebb, a szélsőségesek célja, hogy eltüntessék a keresztényeket a Közel-Keletről.

Louis Raphael Sako bíboros kiemelte, Irak polgárainak és a keresztény közösségnek közös az álma: „békében, stabilitásban és méltóságban” szeretnének élni. Ennek azonban elengedhetetlen feltétele a politika és a vallás, az állam és az egyház szétválasztása – mondta a pátriárka, a nemzetközi közösség segítségét kérve ehhez.

Az egyházi vezető megköszönte a magyar kormány és a magyar egyházak segítségét, amiből az Iszlám Állam terrorszervezet által lerombolt falvak újulhattak meg a Ninivei-fennsíkon.

A közel-keleti keresztény közösségekről szólva kiemelte:

ők őrzik a kereszténység gyökereit, ezért jelenlétük a világ valamennyi kereszténye számára alapvetően fontos.

Kitért arra, hogy a káld egyház „karizmája a vértanúság” , hiszen megalapítása óta üldözték a perzsák, az arabok, a mongolok, a törökök, az utóbbi időben pedig a muszlim szélsőségesek, az al-Kaida és az Iszlám Állam.

Ismertetése szerint a káld egyháznak jelenleg 18 egyházmegyéje van: 8 Irakban, 2 Iránban, egy Szíriában, Libanonban, Egyiptomban, Törökországban, 2 Örményországban, egy Kanadában és egy Ausztráliában. A hívek száma meghaladja az egymilliót.

Louis Raphael Sako az iraki közösség szempontjából történelmi jelentőségűnek nevezte Ferenc pápa márciusi látogatását a térségben. Mint mondta, a látogatás hatása „az utcán is érződik”, azóta a keresztények és a muszlimok kölcsönösen nagyobb tisztelettel néznek egymásra.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Jobboldali fordulat világszerte

Jobboldali fordulat világszerte

Mindenkinek elege lesz lassan a baloldalból?

Titoksértéssel gyanúsítják a Gazprom-érdekeltségbe tartozó vállalat alkalmazottait

Szolgálati titkok megsértésével és Románia ásványkincseiről szerzett minősített adatok jogosulatlan kiszolgáltatásával gyanúsítja a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni román ügyészség (DIICOT) az orosz Gazprom Nyefty által ellenőrzött szerb NIS Petrol több alkalmazottját – írta kedden az Adevarul hírportál.

Zelenszkij a Twitteren szólt be Elon Musknak

Az ukrán elnök sűrű teendői közepette is szán időt egy kis trollkodásra.

Megáll az idő

Megáll az idő

Súlyos problémára világított rá a HVG a népszámlálással kapcsolatban. A kérdőívben a nemünket – maradi módon – csak férfiként, illetve nőként határozhatjuk meg. Nem egészen egyértelmű, hogy születési nemet vagy a nemi identitást kell megadni, nincs olyan opció, hogy valaki nem akar (vagy nem tud) válaszolni. Azaz a nem bináris emberek rá vannak kényszerítve, hogy olyan kategóriába sorolják magukat, amely nem tükrözi identitásukat.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére