Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A Nagykörúton kívül is van élet: nincs jobb hely az Alföldnél egy nyári hosszú hétvégén

Bokor Gábor

2019.07.07. 08:51

Szank és Kiskunmajsa környékét fedezhettem fel. Vigyázat, a tartalom felkavaró lehet a Nagykörúton belül mozgó momentumosok számára!

Meghívást kaptam egy sajtóútra, hogy két napot töltsek el az Alföldön, tekintsem meg, miket rejt a térség. Az út során Kiskunmajsa és Szank környékét látogattuk meg. A túra első állomása a Lópofa Csárda volt, ahol helyi birsalmapálinkával kínáltak minket. Mivel én egy közepesen átmulatott éjszaka után mentem a sajtóútra, a délelőtt 11-es időpontot egy kicsit erősnek éreztem ahhoz, hogy pálinkázzak, de a többiek elmondása alapján finom volt. Nem egy átlagos étterem, van mögötte egy gyönyörű levendulaföld, valamint rendszeresek a kiállítások is. Ez elsősorban a gyerekeknek lehet izgalmas, hiszen a kovácsmesterségtől kezdve sok más érdekes kézműves foglalkozást is kipróbálhatnak.

A túra következő állomása a helyi szamárfarm volt, ami nem kecsegtetett túl izgalmas programmal, azonban a tulajdonos megmutatta, hogy van egy ötvenéves mezőgazdasági járművük, egy úgynevezett csettegő. Ez egy házilag készített munkagép, amit a kora ellenére a mai napig használnak. A csoportból lehetett jelentkezni, ki akarja kipróbálni az antik járművet, természetesen vállalkoztam erre. Bevallom, jópofa volt, bár egy kicsit ijesztő, mert teljesen nyers a szerkezet, nincs semmi csillapítás, előttem húsz centivel már pöfékelt az egyhengeres motor, a váltó gyakorlatilag egy vicc volt, a sebességfokozatot csak kisebb csoda hatására lehetett megtalálni, a kuplung pedig csak hosszas könyörgés után működött. Kihívás volt menni a járművel, mindenesetre nagy élmény volt. A többiek persze jót röhögtek az én szerencsétlenkedésemen.

Innen Szankra vezetett az utunk, ahol a frissen átadott Kiskun Emlékhelyet nézhettük meg. Itt Patkós Zsolt, a község fideszes polgármestere fogadott minket, aki bemutatta a város történelmét, majd végigvezetett minket a kiállításon. Beszámolót tartott arról, miként tud a település mintaközség lenni, hogyan tudnak olyan sok pályázatot megnyerni és ezeknek köszönhetően milyen virágzást értek el, melynek egyik kiemelkedő pontja az emlékhely. Ez egy kitűnő program a családok számára, gondoltak mindenkire, a felnőttek és a gyerekek is remekül érezhetik magukat. Profin lett összerakva a kiállítás, az interaktív elemek mellett megjelennek a középkori emlékek, valamint egy rövidfilm keretében megmutatják a város történelmét a kora középkortól kezdve. Patkós elmesélte, hogy a mostani emlékhely helyén a harmincas években már volt egy ásatás, azonban azt hanyagul csinálták meg.

Szántóföld volt ott, ahol most állunk. Nagyjából tíz éve egy szántás során emberi csontokat találtunk, ezután hívtunk ide régészeket, akik végül korrektül kiásták a kun maradványokat. Itt egy középkori temető volt, mellette templom és lakóház. Ekkor döntöttük el, hogy ide egy kun emlékhelyet és látogatóközpontot kell csinálni

– mesélte Patkós, aki szerint a projekthez egy 350 millió forintos támogatást kaptak.

Identitáskérdés volt megcsinálni a kiállítást és az építményeket

– fogalmazott.

Fotó: Szanki önkormányzat

Miután ezt végigjártuk, átmentünk az úgynevezett Ízek Házához. Sosem gondoltam volna, de a világ legjobb konyakmeggyét itt, Szankon készítik. Bár az üzembe nem mehettünk be, az előtérben lelkesen mutatták be nekünk, hogyan is kell elkészíteni az édességet, többen oda is mentek, hogy saját készítésű konyakmeggyet csináljanak. A végén volt kóstoló is, és azt kell mondjam, hogy ez veri az összeset, amit valaha ettem.

Sokan csak emiatt jönnek ide, emiatt utaznak sok száz kilométert

– mesélte Ritzelné Orbán Mária, az Ízek Háza vezetője.

És meg kell jegyezzem, lehet csak emiatt fogok én is lemenni még egyszer oda, kiváló volt a csokoládé, amit használtak, nagyon jó volt a gyümölcs és az alkohol is. A boltokban kaphatóak gyakran túl erősek, ez azonban nem, ez pont olyan volt, mint amilyennek lennie kell egy brutálisan jó édességnek.

Fotó: Szanki önkormányzat

Bár azt hittem, több étel már nem fér belém, még vittek tovább, egyenesen a kiskunmajsai Pellikán Birtokra. Itt is vendégül láttak minket, ahol a tulajdonos nagy lelkesedéssel mutatta be az összes borát, amihez én nem értek, így csak annyit tudok mondani, hogy a többsége jó volt. Viszont az ételek, te jó ég! Na, azok miatt is érdemes odalátogatni.

Másnap reggel lehetőségünk volt kipihenni az előző estét, ehhez pedig remek hely a kiskunmajsai Jonathermál Gyógyfürdő. Nem is sejtettem, hogy egy ekkora vízi komplexum működik az Alföldön, nyilván nem egy hajdúszoboszlói vagy egy mogyoródi aquaparkot kell elképzelni, de mindenre gondoltak, amire egy családnak szüksége lehet. A felnőtteknek van fedett úszómedence, az idősebbeknek gyógyvíz, a gyerekeknek pedig számtalan csúszda, valamint van egy mesterséges tó is, amit ottjártunkkor épp nem használt senki, de az is szépen meg van csinálva.

 

Fotó: Szanki önkormányzat

Fotó: Szanki önkormányzat

Több időt is el tudtam volna tölteni a Kiskunságon, nagyon megszerettem ezt a helyet, így csak azt tudom javasolni, hogy látogassatok el oda, megéri!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére