Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A haladó gondolkodók szerint Az oroszlánkirály egyértelműen fasiszta

Zelenka Dóra

2019.07.26. 20:30

Mufasa=Hitler?

A Washington Post szerzője szerint a Simba történetét feldolgozó 1994-es mesefilm egyértelműen fasiszta, és ezen a felújított változat sem tud változtatni. Még akkor sem, ha most hemzseg a fekete bőrű szereplőktől.

Július elején került mozikba a Disney-mese „élőszereplős”, azaz CGI-változata. Ennek apropóján jelent meg a píszírendőrség, hogy bebizonyítsa milyen rossz üzenetet közvetít ez a mesefilm (is) a nagyközönség felé.

A cikk szerzője, az Utrechti Egyetem médiaprofesszora szerint a büszke oroszlánok történetét nem is lehetne politikailag korrekt módon elmesélni, mert eleve azt üzeni, hogy a gyengéknek el kell fogadniuk a sorsukat és be kell hódolniuk az erőseknek. És ez nem normális. Valamiért.

A professzor szerint az, ahogy a növényevő állatok összegyűlnek tiszteletet adni az újszülött trónörökös előtt, azt az üzenetet közvetíti, hogy a gyengék kénytelenek behódolni az erőseknek. A szerző szerint ez egy erős metafora, a mese egy olyan világképet mutat be, amelyben az uralkodó hatalma biológiai fölényből származik.

A cikkből természetesen nem maradhat ki a kötelező Trumpozás sem....

A szerző úgy fogalmaz: ahogyan a büszke oroszlán lenéz a szikla csúcsáról a birodalmára éppen olyan, mintha az afrikai szavannák Trump-tornyából nézne le.

Az utrechti egyetem professzora leírja: a fasiszta vezetők is konkrét csoportokat határoznak meg, hogy elérjenek egy kiegyensúlyozott társadalmat. És ez természetesen mind lejön az oroszlánkirályból is – legalábbis haladó gondolkodónk szerint –, a mesefilmben ugyanis elszeparálják maguktól a „nemkívánatos elemeket”, akik az árnyékos, „gettószerű” területeken kénytelenek élni, a királyság határain túl.

Szerinte – és most lehet megkapaszkodni – Zordon a konzervatívok liberális politikusokra irányított karikatúrája. Ő ugyanis a kisebbségek (értsd: az oroszlánok örök riválisai, a hiénák) helyzetének javítására törekszik csupán... Aha, ok.

A szerző természetesen nem felejti el megemlíteni a többi társadalmilag káros Disney-mesét sem. A Csipkerózsika egy szexista mese, ami a nemi erőszakot népszerűsíti, hiszen Auróra nem egyezett bele abba, hogy Fülöp megcsókolja ugyebár. Az Aladdin iszlamofób, mivel „csöpög belőle a keleti kultúra és az arab világ káros és rasszista megítélése”, A kis hableány szexualizálja és tárgyiasítja egy tinédzserlány testét.

A szerző kiemeli: bár a Disney már tett lépéseket a női jedi lovagok, a fekete kis hableánnyal és a kínai mesehősökkel a haladó gondolkodás felé, de még mindig nem elég sokszínű, LMBTQ-barát és feminista.

Nos erre az egészre csak annyit lehet mondani: elég szánalmas a haladók részéről, hogy még egy mesefilmben is az ellenséget látják. A szemükben mindenki fasiszta, rasszista, homofób, kirekesztő s a többi. Mi pedig csak hátradőlünk és szórakozunk egy jót a sivalkodásaikon.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Varga Judit felvilágosította a károgókat

Varga Judit felvilágosította a károgókat

Az igazságügyi miniszter a brüsszeli EUobserver oldalán reflektált az elmúlt hónapok eseményeire.

Lehet menni nyaralni a horvát tengerpartra

Lehet menni nyaralni a horvát tengerpartra

Horvátország teljesen megnyitja határait bizonyos országok állampolgárai előtt.

Babisnak sem tetszik a helyreállítási alap

Andrej Babis cseh miniszterelnök nem ért egyet azzal a kulccsal, amely alapján az Európai Bizottság elosztaná a koronavírus-járvány által sújtott gazdaságok támogatására szánt uniós helyreállítási alapot.

A baloldali Jobbik a válságban is csak a gyalázkodásra koncentrált

A baloldali Jobbik a válságban is csak a gyalázkodásra koncentrált

Ahogy annak idején, a migrációs válság kellős közepén sem lehetett a Jobbikra számítani, most a koronavírus-járvány alatt is megmutatták, hogy mire számíthatnak a magyarok egy baloldali párttól.

Sárdobálók ellen kapott maszkot Orbán Vikor

Sárdobálók ellen kapott maszkot Orbán Vikor

Hímzett szájmaszkokat ajándékozott a miniszterelnöknek egy fóti választópolgár, aki az ajándékhoz mellékelt levelében azt írja: „nem annyira a vírus-, inkább a sárdobálók elleni küzdelemhez készítette a védőfelszerelést.

Karácsonyék átgondolatlan szabályozása biciklisek életét veszélyezteti

Karácsonyék átgondolatlan szabályozása biciklisek életét veszélyezteti

Szögezzük le, én türelmes ember vagyok, de amit a főpolgármester művel, az tényleg kiakasztó. És nem csak forgalomszervezési, de balesetmegelőzési szempontból is.

Kóser élelmiszer-szállítmányt juttatott el a magyar kormány a belgrádi zsidó közösségnek

 Levélben mondott köszönetet Orbán Viktor miniszterelnöknek Jehoshua Kaminetzky, a szerbiai Chábád közösségének rabbija, Oberlander Báruch, a Budapesti Ortodox Rabbinatus elnöke, és Szabó György, a MAZSÖK kuratóriumi elnöke Magyarország segítségéért, melynek keretében kóser élelmiszer-szállítmány jutott el a belgrádi zsidó közösséghez, a koronavírus-járvány ellátási nehézségei közepette.

Tízezrek eshettek át tudtukon kívül a vírusfertőzésen

Tízezrek eshettek át tudtukon kívül a vírusfertőzésen

Él ebben az országban több tízezer olyan ember, aki átesett a fertőzésen, de nem ismerte fel, nem volt ismert beteg a közelében, nem fordult orvoshoz, és ők szerencsére tökéletesen meggyógyultak a betegségből, közölte Szlávik János, a Szent László Kórház főorvosa az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére