Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Nyolc dolog, amit nem tudtál a Valentin-napról

Horváth József György

2016.02.14. 13:58

Van aki gyûlöli, van aki kifejezetten várja és készül rá, az mindenesetre tény, hogy az angolszász országokból hódító útjára indult Valentin-nap Magyarországon is egyre elterjedtebbé vált az elmúlt években. Összeszedtünk 8 érdekes infót, amirõl lehet, hogy nem hallottatok eddig.

1. Az ünnep eredetéről a legelterjedtebb teória Valentin püspök nevéhez fűződik. A legenda szerint II. Claudius császár nem engedélyezte, hogy háborús időkben a római férfiak a katonai szolgálat letelte előtt házasodhassanak. Márpedig rövid uralkodása alatt a Római Birodalom folyamatosan a harcok kereszttüzében állt. Valentin püspök azonban a császár óhaja ellenére titkos esküvőkön adta össze a szerelmespárokat. Amikor II. Claudius tudomást szerzett erről, a püspököt tömlöcbe vetette és kivégeztette. Úgy tartják, kivégzése előtt Valentin csodát tett: visszaadta a börtönőr lányának szeme világát. Búcsúüzenetében a neki írt levelet írta alá “from your Valentine” (a Te Valentinod) aláírással.

2. A legenda szerint az első, kifejezetten Valentin-napi üzenetet 1415-ben a Towerben bebörtönzött Károly, Orleans hercege küldte feleségének.

3. A Valentin-nap 1537 óta ünnep, ekkor nyilvánította azzá VIII. Henrik angol király.

4. A középkorban a fiatal férfiak és nők egy tálból húzták ki későbbi kedvesük nevét, majd a nevet egy hétig a ruhájuk ujjára kitűzve hordták, hogy mindenki lássa. Állítólag innen ered a mondás: “to wear your heart on your sleeve.” (Magyar megfelelője: ami a szívén, az a száján.)

5. Csak az Egyesült Államokban évente körülbelül 1 milliárd Valentin-napi képeslap cserél gazdát, világszerte több mint 8 milliárd cukorszívet gyártanak, és átlagosan 220 ezer lány kezét kéri meg kedvese ezen a napon.

6. Az erre az alkalomra virágot vásárlók 73 százaléka férfi, és csak 27 százaléka nő. Ugyanakkor az amerikai nők 15 százaléka saját magának (!) küld ilyenkor virágot.

7. A vörös rózsát azért tartják a szerelem virágának, mert ez volt Vénusz, a szerelem istennőjének kedvence. Csak az Egyesült Államokban évi 189 millió szálat adnak el belőle Bálint napon.

8. Bálint-nap nem csupán a szerelmesek ünnepe. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a legtöbb képeslapot a tanárok kapják ezen a napon, őket a gyerekek, az édesanyák, és a feleségek követik. A kifejezetten a szerelmünknek vásárolt lapok csak az 5. helyen állnak. Õket házi kedvenceink (???) követik.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Idáig süllyedt a baloldal politikai kommunikációja

Idáig süllyedt a baloldal politikai kommunikációja

A baloldal és annak vezére nem bír leállni a választás tisztaságát és az alkotmányosságunkat megkérdőjelező hazudozással. Kövér László volt kénytelen helyre tenni Gyurcsány Ferencet, aki törvénytelennek minősítette az új, ötödik Orbán-kormányt az Országgyűlésben. A DK elnöke szerint a választás nem a népakaratot fejezte ki, mert az nem volt szabad és tisztességes. Amit ezután a házelnöktől és Dömötör Csabától kapott, azt nem teszi zsebre. Bár a fideszes reakciókra frappáns választ nem tudott adni, a Facebook oldalán azért megmutatta, mennyire kemény fából faragták.

Orbán Viktor: kiállunk Magyarország energiabiztonsága mellett

Videókonferencia keretében tárgyalt egymással Orbán Viktor miniszterelnök és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke hétfőn a május 30-31-i rendkívüli uniós csúcs előkészítéseként – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Alkalmas-e az Európai Bizottság új javaslata arra, hogy az EU valóban függetlenedjen az orosz energiától?

A héten az Európai Bizottság új, az orosz energiától való függetlenedést célzó javaslattal állt elő. A tervezet erőteljesen építene a cseppfolyósított-földgázra és a megújuló energiára, de helyet kapott abban néhány, igencsak egzotikus elképzelés is, így például az, hogy minden céges autó legyen kötelezően nulla kibocsátású. Nagy kérdés, hogy a javaslat a realitások talaján áll-e és meg tudja-e oldani az energetikai gondjainkat vagy csupán egy újabb vágyálom-összesség.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére