Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

79 éve a nagyhatalmak kimondták: Székelyföld nem Románia

Pörge Béla

2019.08.30. 12:48

1940. augusztus 30-a nagy ünnep volt a magyarság számára, ám sajnos a visszakapott területeket nem sokáig tarthattuk meg.

Az igazságtalan trianoni békediktátum után a magyar politikai vezetés egyik fő célkitűzése a területi revízió volt, erre épült a két világháború közötti magyar politika. Az első sikereket 1938-ban érte el Magyarország a Felvidék magyarlakta részének visszaszerzésével, majd 1940-ben újabb nagy lehetőség adódott a magyar politika előtt: 1940. június 28-án a Szovjetunió megszállta az első világháború után Romániához került Besszarábiát, a románok nem tanúsítottak ellenállást, ezen a magyar vezetés felbátorodott.

Galeazzo Ciano olasz külügyminiszter még aznap üzenetet küldött Budapestre, melyben tájékoztatta a Teleki-kormányt, hogy az olaszok, illetve a németek engedékenységre szólították fel Romániát, azonban Magyarországnak sem szabad elragadtatnia magát, mivel az súlyos következményekkel járhat. Csáky István külügyminiszter ígéretet tett arra, hogy a magyarok alkalmazkodni fognak a tengelyhatalmak tanácsához, viszont kilátásba helyezett egy esetleges a magyar intervenciót is. Az Erdélyre vonatkozó magyar igényt azonban a román kormány elutasította, ezért a magyar fél a román határra vezényelte hadseregét. Az ügyet még sürgetőbbé tette, hogy a sorozatos német győzelmek a háború közeli végét ígérték, valamint hogy Románia július 1-jén felmondta az ország területi épségére vonatkozó brit garanciát, vagyis Erdély megtartása érdekében a náci Németországhoz közeledett (jellegzetes román politika, hogy bárkihez elvtelenül közelednek).

1940. augusztus 16-án a romániai Szörényváron (Turnu Severin, Erdélytől délre) a két állam delegációi tárgyalóasztalhoz ültek, ám az augusztus 24-éig tartó tárgyalások semmilyen eredményre nem vezettek, világossá vált a magyar-román vitát csak a tengelyhatalmak döntőbíráskodása, vagy egy katonai akció oldhatja meg. A kétoldalú tárgyalások megrekedése végül ahhoz vezetett, hogy nem is a magyar, hanem a román kormány kérte fel döntőbíráskodásra Németországot és Olaszországot.

A bécsi Belvedere-palotában Ribbentrop német és Ciano olasz külügyminiszter által 1940. augusztus 30-án, délután 3-kor kihirdetett második bécsi döntés Észak-Erdélyt és a Székelyföldet Magyarországnak ítélte, ugyanakkor szavatolta a megmaradt román területek integritását. A döntés kihirdetésekor Mihail Manoilescu román külügyminiszter elájult.

A hatpontos döntőbírói határozatot már csak a német és az olasz külügyminiszterek írtak alá. A második bécsi döntés kijelölte az új, de végleges (sajnos csak ideiglenes) magyar-román határt, kimondta, hogy a román csapatoknak két hét alatt kell kiüríteniük az átadandó területeket, rendelkezett arról, hogy a Magyarországra átkerülő román nemzetiségű állampolgárok, és a másik országba átköltözni kívánó állampolgárok ügyét „nagylelkűen és előzékenyen kell kezelni”, végül pedig előírta, hogy ha a két fél nem tud megegyezni valamelyik kérdésben, úgy azt végérvényes elbírálás végett a német és az olasz kormány elé kell terjeszteni.

A visszacsatolt terület közel 43 000 négyzetkilométer volt, melyen mintegy 2,4 millió lakos élt, aminek 54 százaléka volt magyar. Visszakerült Szatmárnémeti, Nagyvárad, Kolozsvár, Nagykároly és Marosvásárhely, továbbá Máramaros és a Székelyföld.

A magyar hadsereg 1940. szeptember 5-én lépte át a határt, s szeptember 13-ára ért el az új román-magyar határra. A nagyváradi és szatmárnémeti bevonuláson Horthy Miklós kormányzó is részt vett.

Magyarországon és a visszacsatolt területeken a második bécsi döntést a közvélemény nagy lelkesedéssel fogadta, melyet hatalmas revíziós sikerként tartottak számon.

Meg kell említeni azonban azt is, hogy a második bécsi döntéssel Magyarország még közelebb sodródott a náci Németországhoz, amelynek később végzetes következményei lettek, ráadásul a visszaszerzett területekből egy talpalatnyit sem tarthatott meg az ország, sőt, három Pozsony melletti falut is elcsatoltak.

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Az átok, amely soha nem akar megtörni

Az átok, amely soha nem akar megtörni

NB III-as meccs beszámolójával folytatódik a Pörge szurkol!

Szijjártó: Magyarország fontos szerepet vállal a nukleáris biztonság erősítésében

A külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Becsben, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) közgyűlésén szólalt fel.

Belgium flamand részén a bevándorlásellenes Flamand Érdek a legerősebb párt

Belgium flamand részén a bevándorlásellenes Flamand Érdek a legerősebb párt

Egy friss közvélemény-kutatás szerint a belgiumi Flandriában a radikális jobboldali, bevándorlásellenes irányultságú Flamand Érdek (Vlaams Belang, VB) átvette a vezetést az Új Flamand Szövetségtől (N-VA) – jelentette a helyi sajtó hétfőn.

Orbán Viktor levelet írt Norbert Hofernek, az Osztrák Szabadságpárt újdonsült elnökének

Orbán Viktor levelet írt Norbert Hofernek, az Osztrák Szabadságpárt újdonsült elnökének

Folytatódhat a stratégiai együttműködés a Fidesz és az FPÖ között.

Csütörtöktől visszatér a mozikba a digitálisan felújított János vitéz

Csütörtöktől visszatér a mozikba a digitálisan felújított János vitéz

Digitálisan felújítva tér vissza szeptember 19-től országszerte a mozikba Jankovics Marcell 1973-ban bemutatott rajzfilmklasszikusa, a János vitéz – közölte a Magyar Nemzeti Filmalap hétfőn az MTI-vel.

A GDP helyett a villamos ablaktörlőjét pörgette egy migráns Franciaországban

Egy, a közösségi médiában szélsebesen terjedő felvétel szerint a feltételezettnél nagyobb kihívást jelentett egy bevándorlónak a beilleszkedés.

„Július elseje óta már több mint ötvenezren igényelték a családvédelmi akcióterv valamelyik formáját”

Erről Novák Katalin, az az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára beszélt hétfőn Budapesten.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére