Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

70 éves lenne Freddie Mercury

888.hu

2016.09.05. 13:38

1946. szeptember 5-én született a világ egyik legkarakteresebb énekese. 30 évvel ezelõtt a rendszerváltás egyik fontos elõjele volt elsõ és egyben utolsó fellépése a Népstadionban rendezett Queen-koncert.

Az idei születésnapi évforduló előtt Londonban az „angol örökség” (English Heritage) részeként kék emléktáblát kapott az a nyugat-londoni ház, amelybe 1964 nyarán költözött a Bulsara család. Fred Bulsara (ez Mercury eredeti neve – a szerk) ekkor még csak 17 éves volt.

 

Freddie hat évvel később, 1970-ben csatlakozott ahhoz a csapathoz, amely az ő javaslatára felvette a Queen nevet – és amelynek a logóját is ő rajzolta. Ekkor vette fel a Mercury nevet is.

A Queen karrierje csúcsán, Az „A Kind of Magic” című albumhoz kapcsolódó turnéja révén jutott el Magyarországra. Az első vasfüggöny mögötti koncert többek számára jelezte valami visszafordíthatatlan folyamatnak a kezdetét. Már 1986 februárja óta készült az ország a nyári koncertre – ebben ugyan látszólag semmi különbség nincs a mai koncertbejelentések között, de ez akkor különösen korán bejelentett eseménynek számított.

A július 27-én tartott koncertről felvétel is készült, melyet Zsombolyai János rendezett és Ragályi Elemér fényképezett. Az elmúlt héten Magyarországon járt Red Hot Chili Peppers jelent meg annyi helyen akkoriban Budapesten, ahogy a Queen tagjai 30 évvel ezelőtt. Legendás lett például, ahogy Freddie felvetette, hogy meg akarja venni a Parlamentet.

A koncert kétségkívül legemlékezetesebb momentuma, az a pár perc, amikor Mercury a tenyerére felírt népdalt énekli el a magyar közönségnek. Néhány évvel később, már Freddie halála után, Mercury nagy tisztelője, az újabban ismét aktív Axl Rose énekelte el ugyanezt a dalt szintén a Népstadionban. A hirtelen magasra tett léc azóta is fokmérője annak, hogy mennyire számít egy zenekarnak, hogy Magyarországon vendégszerepel. A legnagyobb azóta is megtanulnak egy-egy mondatot, Freddie zenészrajongói pedig rendre előveszik a Tavaszi szél vizet áraszt című dalt.

Freddie Mercury neve több szempontból is szimbólummá vált. 1991 végén bekövetkezett halála után az AIDS elleni küzdelem jelképévé vált vörös szalagot is az emlékére rendezett Wembley-ben tartott koncert tette világszerte ismertté. A magyaroknak elsősorban azonban a magyar népdalt éneklő Freddie emléke az első.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére