Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

555 éve ezen a napon koronázták királlyá Mátyást Székesfehérváron

Vincze Viktor Attila

2019.03.29. 15:19

Az alig tizenöt éves Mátyást ugyan 1458. január 24-én választotta magyar királlyá a rendi országgyûlés, azonban királlyá, azaz legitim uralkodóvá csak hat évvel késõbb koronázták. 1464. március 29-én az esztergomi érsek tette Mátyás fejére a Szent Koronát Székesfehérváron.

Székesfehérváron idén is felidézték, hogy Mátyás király korában Székesfehérvár Európa egyik legnagyobb települése volt, nagyobb volt, mint az akkori Párizs vagy Bécs.

Mátyás koronázása a Szent Korona szempontjából is fontos, amely ekkor került vissza Magyarországra. Mátyást a bárói ligák szegedi egyezménye értelmében már 1458 januárjában megválasztották, viszont a Szent Korona nélkül hatalma vitatható volt.

1461-ben Mátyás háborúba keveredett Frigyes császárral, akivel azonban kénytelen volt békét kötni, mivel apósa, Podjebrád bujtogatására a cseh főurak újra lázongani kezdtek ellene.

Ezt követően kötötte meg 1463-ban Mátyás III. Frigyessel a bécsújhelyi megállapodást, aminek értelmében 80 000 aranyforintért visszakapta tőle a Szent Koronát. Nem koronáztatta meg magát azonnal, előbb befejezte a boszniai hadjáratot és csak ezt követően, 1464. március 29-én került sor a ceremóniára Székesfehérváron.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére