Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

1400 éves monostort rombolt porig az Iszlám Állam

Bertha László

2016.01.20. 10:48

A Szent Illés monostor Moszul városában, a hajdani Asszír Birodalom fõvárosában, Ninivében állt.

Az Iszlám Állam dzsihadistái a földdel tették egyenlővé azt az 1400 éves monostort Irakban, amely a maga nemében a legrégebbinek számított az országban.

A pusztításról elsőként az Associated Press számolt be szerdán, az általuk közölt műholdfelvételeken csak egy halom törmelék látható az egykori Szent Illés monostor helyén, mely Moszul városában, a hajdani Asszír Birodalom fővárosában, Ninivében állt.

A monostor közel másfél évezredet vészelt át, az elmúlt évtizedek konfliktusai során csupán felületi károkat szenvedett. Ez a történelmileg is jelentős kolostor már az iszlám vallás születése előtt is állt, a részben felújított 27 ezer négyzetméteres kőépület 26 különálló helyiséggel rendelkezett, köztük egy szentéllyel és egy kápolnával.

A kolostor kapuján még a negyedik századi görög „Chi-Rho” szimbólum is olvasható volt, mely Krisztus nevét jelöli.

Moszul a hajdani Ninive, nemrég még egy multikulturális és többvallású mozaik volt a Közel-Keleten, ahol megtalálhatók voltak a muszlim felekezetek, a kurd ezidek, és mandeusok mellett a kaldeus és szíriai katolikusok, a szíriai ortodox és az asszír keleti keresztények, valamint a görögkeleti ortodoxiát és a római katolikus egyház tanításait követő arab hittársaik is.

(Independent)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

„Ukrajna több mint százhúsz nyugati harckocsira számít a közeljövőben”

„Ukrajna több mint százhúsz nyugati harckocsira számít a közeljövőben”

Ukrajnának 120-140 modern nyugati harckocsit kell kapnia az első segélyhullámban szövetségeseitől – jelentette ki Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter keddi sajtótájékoztatóján.

Kiemelt stratégiai partnerségi megállapodást köt Magyarország és Törökország

Megkezdődött a tárgyalás a kiemelt stratégiai partnerségi megállapodás létrehozásáról Magyarország és Törökország között, minthogy a két ország együttműködésének kulcsszerepe van a hazánk előtt álló három legfőbb biztonsági kihívás kezelésében – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten.

Novák Katalin: Erős európai vezetőkre, közös stratégiai gondolkodásra és egymás iránti tiszteletre van szükség

Novák Katalin: Erős európai vezetőkre, közös stratégiai gondolkodásra és egymás iránti tiszteletre van szükség

A mielőbbi fegyvernyugvást nevezte célnak Ukrajnában Novák Katalin a Corriere della Sera olasz napilapban kedden megjelent interjúban. A köztársasági elnök Magyarország európai uniós tagságáról azt mondta, az ország a vállalt kötelezettségeket eddig is betartotta, ezután is betartja.

Soros György és az ő országos hálózata

Soros György és az ő országos hálózata

Az amerikai milliárdos semmit nem bíz a véletlenre. Nemcsak Budapesten fizeti az aktivistáit, hanem vidéki nagyvárosokban is. Olyan szövevényes a hálózat, hogy ember legyen a talpán, aki ki tudja bogozni.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére