Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Rosszabbul járna a munkavállalók többsége az európai minimálbér megvalósulásával

888.hu, Magyar Nemzet

2021.05.20. 21:50

Dobrev Klára most végtelenül csalódott lehet az Apró-villában, hiszen 2019-es nagy kampányígérete vélhetően nem fog megvalósulni a tagállamok ellenállása miatt.

 

A Magyar Nemzet megírta, hogy a baloldal állításával szemben

az európai minimálbérrendszer a munkavállalók mind­össze öt százalékának hozna érdeminek kevéssé nevezhető béremelkedést.

Az Európai Bizottság javaslata szerint minden uniós állampolgárnak a tisztességes megélhetéshez szükséges keresetet kell kapnia a munkájáért. Ennek a sok szempontból is szubjektív összegnek az egységes uniós irányelv szerinti megállapítása jelentené az európai minimálbér rendszerét.

Brüsszel kötelező irányelvjavaslata szerint

2021-ben itthon bruttó 184 200 forint, azaz nettó 122 500 forint lenne az európai minimálbér,

ami ma bruttó 167 400 forint.

Ezért az összegért ugyanakkor nagyon kevesen dolgoznak hivatalosan, a munkavállalók mindössze öt-hat százaléka. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium adatai szerint

a nagyjából 250 ezer minimálbért kereső amunkavállaló jelentős része ráadásul csak papíron dolgozik a kötelező legkisebb bérért, jövedelmének jelentős részét zsebbe kapja.

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke, aki az elsők között támogatta nyíltan Dobrev Klára miniszterelnök-jelöltségét, a napokban a Népszavában közzétett írásában viszont azt állította, hogy magyarok millióinak segítene az európai minimálbérként emlegetett uniós irányelvtervezetnek megfelelő bruttó 184 ezer forint.

Arról sem Dobrev Klára, sem Kordás László nem beszél, hogy idehaza kétféle minimálbér létezik: a középfokú végzettséghez kötött munkakörökben kötelező minimálbér, vagyis a garantált bérminimum a munkavállalók jelentősebb részét, negyedét érinti. Összege bruttó 219 ezer forint, amely jelentősen meghaladja az európai minimálbér-elvárást.

Így egy brüsszeli direktíva mindössze a legkisebb keresetű 250-300 ezer munkavállaló bérén emelne, sokaknál rá­adásul csak papíron.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére