Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Na, mit hazudott ma a HVG?

Békési Marcell

2020.10.03. 12:00

Lehoztak egy cikket egy amerikai jelentésről, ami Magyarország esetében koronakrízist vizionál januárig. Állítólag. Néhány apró részletet persze elfelejtettek megemlíteni.

 

„A Bill Gates alapítványa által támogatott Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) szerint katasztrofális fordulatot vehet a magyarországi koronavírus-járvány.” – írja a HVG csütörtöki cikkének bevezetőjében.

Később ki is derül, hogy mit jelent pontosan a „katasztrófahelyzet”, januárig bezárólag 13 ezer halottat.

A nagyon szenzációhajhász cikk mögött viszont egy jóval szerényebb számítás van, aminek az összegzése egyáltalán nem az, amit a HVG a címben sejtet:

  • A elemzés alapja egy sima függvény, amibe beilleszthető különböző országok kiindulóhelyzetei, és kidobja, hogy különböző intézkedések mellett mekkora halálozási aránnyal és terjedési sebességgel lehet számolni.
  • Nem Magyarországról szól a jelentés, hanem minden országot mutat.
  • A HVG által idézett szám a lehetséges legrosszabb forgatókönyv, ami nagyon távol áll a legvalószínűbbtől
  • A legrosszabb forgatókönyv minden régiós országban hasonló, például Ausztriában 11 ezer, Csehországban 12 ezer, ami lakosságarányosan kb. ugyanannyi.

Összefoglalóan: a cikk azt írja, hogy egy Magyarországhoz hasonló lakosságú és népsűrűségű országban 95 százalékos eséllyel 1000 és 13000 közötti halálozással lehet számolni, valószínűleg 2 ezer körüli végeredménnyel.

Köszönjük a riogatást!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére