Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Na, ki nyert volna kétharmaddal választást, hogyha csak a fiatalok szavazhattak volna?

Békési Marcell

2020.07.22. 18:03

Kádár Barnabás (Momentum) szerint a szebb jövő reményében nem ártana megfontolni, hogy elvegyék az idősek szavazati jogát. Hitler jól járt volna vele.

Az igazság az, hogy fogalmunk sincs, hogy ki nyerte volna az 1932-es, 1933-as és 1934-es választást és népszavazást, hogyha csak egyik vagy másik réteg választhatott volna, hiszen még ma sem tűpontosak a közvélemény-kutatások – mint ahogy azt sajnos októberben megtapasztalhattuk –, abban az időben meg még nem is nagyon voltak ilyenek.

Néhány más adat alapján, például a párttagság, a megmozdulások, a korabeli sajtó, modern kifejezéssel élve a regisztrált szavazók alapján viszont biztosan lehet állítani, hogy az NSDAP a kor trendi pártjának számított a fiatalság körében, és a sajtó is Hitler nemzetiszocialista munkáspártját tartotta a kor „Momentumának”. Legalábbis olyan értelemben biztos, hogy

ők voltak a trendi, haladáspárti, progresszív párt, azzal a különbséggel, hogy a Momentummal ellentétben az NSDAP a marxizmus helyett a rasszizmust helyezte a trendi topikok mellé.

Azt ugye mind tudjuk, hogy Hitler volt az első dohányellenes, környezetvédő, abortuszpárti, ateista, vegetáriánus kormányfő a nyugati világban, azt is tudjuk – ha már mástól nem, akkor a Demokratikus Koalíciótól –, hogy milyen előrevivő, progresszív gazdaságpolitikai elképzelései voltak,

azt viszont már kevesebben tudják, hogy a '30-as évek Németországában Hitler legnagyobb ellenfele a konzervatív katolikus közösség volt.

Felül: náci szavazatok aránya. Alul: katolikusok aránya.

Hitler masszív hátrányban volt a korabeli boomerek körében, akik főképp Hindenburgra, a birodalmi „békeidős” Németország megtestesítőjére, valamint valamelyik kevésbé radikális pártra szavaztak.

Hitler ellenben a fiatalok között volt igencsak népszerű: az NSDAP támogatottsága ugyan minden korcsoportban kiemelkedő volt – a már említett katolikus régiókat leszámítva –, azonban már magának a pártnak a tagsága is jóval fiatalabb volt, mint a hagyományos, mérsékelt pártoknak – az egy szál kommunista pártot leszámítva, mely szintén hasonló sikereket könyvelhetett el a fiatalság körében.

Az NSDAP ugye a világ egyik első tömegpártja volt, ez azt jelenti – fiatalabbaknak – , hogy a szavazói minél nagyobb részét megpróbálta a párthoz való csatlakozásra bírni, vagyis több százezer szavazó alapján már azért bátran ki lehet jelenteni, hogy az előbb felvázolt nácikkal kapcsolatos városi legenda igaz:

a NSDAP-tagok átlagéletkora mindössze 29 év volt.

Vajon az mai SJW-k tudják, hogy nagy részük a 30-as években csont nélkül lenyelte volna a náci propagandát?

Tekintve, hogy Hitler legjobb választási eredménye is nem sokkal 50 százalék alatt maradt – koalíciós partnerét nem számolva –, bátran kijelenthetjük, hogy csak a fiatalok körében bőven megugrotta volna a kétharmados arányt.

Tanulság: a fiatalok valóba vevők a #gyorsanoldjunkmegmindent és #mindenproblémánakezaforrása progresszív pártokra, de attól, hogy valaki gyorsabban halad, még nem biztos, hogy a megfelelő irányba megy.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Rászoruló Gyurcsány Ronaldót majmolja a sikerességért

Rászoruló Gyurcsány Ronaldót majmolja a sikerességért

Elég nagy bajban lehet a Gyurcsány-koalíció, ha a Böszmének már Cristiano Ronaldóttól kell ötleteket elszipkáznia, hogy a csak balos közvéleménykutatók szerint számottevő népszerűségüket valahogy feljebb póckolja.

A zöldember kiirtotta a virágokat

A zöldember kiirtotta a virágokat

Az ember elképed Karácsony arcbőrének vastagságán. Ha a mesében például ő lett volna az ordas farkas, akit a kismalac leöntött forró vízzel, akkor bizony a röfi nehezen úszta volna meg élve a fa tetején.

A jövőnkről döntünk, amikor választ adunk a migráció kérdésére

A jövőnkről döntünk, amikor választ adunk a migráció kérdésére

Sokan emlékeznek még a 2015-ös menekültválságra, amikor bevándorlók ezrei lepték el a fővárosi pályaudvarokat. A kormány hatékony és gyors reakciójának köszönhetően azonban viszonylag gyorsan átvonult az országon ez a hatalmas embertömeg. A bevándorlásra többféle válasz is adható, ha akkor másképp döntünk, korántsem biztos, hogy ma is így beszélnénk az említett eseményekről.

Virágozzék ismét a Clark Ádám tér! | VIDEÓ

Virágozzék ismét a Clark Ádám tér! | VIDEÓ

Karácsonyéknak sikerült lebetonozniuk a Clark Ádám teret. Ezért mi odavittünk egy virágot.

Előfordulhat, hogy a Puskás Arénában rendezik meg az Európa-bajnokság döntőjét

A terv még az volt, hogy a londoni Wembley Stadionban rendezik meg az elődöntőket és a döntőt, azonban a koronavírus átírhatja a forgatókönyvet.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére