Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Na, ki nyert volna kétharmaddal választást, hogyha csak a fiatalok szavazhattak volna?

Békési Marcell

2020.07.22. 18:03

Kádár Barnabás (Momentum) szerint a szebb jövő reményében nem ártana megfontolni, hogy elvegyék az idősek szavazati jogát. Hitler jól járt volna vele.

Az igazság az, hogy fogalmunk sincs, hogy ki nyerte volna az 1932-es, 1933-as és 1934-es választást és népszavazást, hogyha csak egyik vagy másik réteg választhatott volna, hiszen még ma sem tűpontosak a közvélemény-kutatások – mint ahogy azt sajnos októberben megtapasztalhattuk –, abban az időben meg még nem is nagyon voltak ilyenek.

Néhány más adat alapján, például a párttagság, a megmozdulások, a korabeli sajtó, modern kifejezéssel élve a regisztrált szavazók alapján viszont biztosan lehet állítani, hogy az NSDAP a kor trendi pártjának számított a fiatalság körében, és a sajtó is Hitler nemzetiszocialista munkáspártját tartotta a kor „Momentumának”. Legalábbis olyan értelemben biztos, hogy

ők voltak a trendi, haladáspárti, progresszív párt, azzal a különbséggel, hogy a Momentummal ellentétben az NSDAP a marxizmus helyett a rasszizmust helyezte a trendi topikok mellé.

Azt ugye mind tudjuk, hogy Hitler volt az első dohányellenes, környezetvédő, abortuszpárti, ateista, vegetáriánus kormányfő a nyugati világban, azt is tudjuk – ha már mástól nem, akkor a Demokratikus Koalíciótól –, hogy milyen előrevivő, progresszív gazdaságpolitikai elképzelései voltak,

azt viszont már kevesebben tudják, hogy a '30-as évek Németországában Hitler legnagyobb ellenfele a konzervatív katolikus közösség volt.

Felül: náci szavazatok aránya. Alul: katolikusok aránya.

Hitler masszív hátrányban volt a korabeli boomerek körében, akik főképp Hindenburgra, a birodalmi „békeidős” Németország megtestesítőjére, valamint valamelyik kevésbé radikális pártra szavaztak.

Hitler ellenben a fiatalok között volt igencsak népszerű: az NSDAP támogatottsága ugyan minden korcsoportban kiemelkedő volt – a már említett katolikus régiókat leszámítva –, azonban már magának a pártnak a tagsága is jóval fiatalabb volt, mint a hagyományos, mérsékelt pártoknak – az egy szál kommunista pártot leszámítva, mely szintén hasonló sikereket könyvelhetett el a fiatalság körében.

Az NSDAP ugye a világ egyik első tömegpártja volt, ez azt jelenti – fiatalabbaknak – , hogy a szavazói minél nagyobb részét megpróbálta a párthoz való csatlakozásra bírni, vagyis több százezer szavazó alapján már azért bátran ki lehet jelenteni, hogy az előbb felvázolt nácikkal kapcsolatos városi legenda igaz:

a NSDAP-tagok átlagéletkora mindössze 29 év volt.

Vajon az mai SJW-k tudják, hogy nagy részük a 30-as években csont nélkül lenyelte volna a náci propagandát?

Tekintve, hogy Hitler legjobb választási eredménye is nem sokkal 50 százalék alatt maradt – koalíciós partnerét nem számolva –, bátran kijelenthetjük, hogy csak a fiatalok körében bőven megugrotta volna a kétharmados arányt.

Tanulság: a fiatalok valóba vevők a #gyorsanoldjunkmegmindent és #mindenproblémánakezaforrása progresszív pártokra, de attól, hogy valaki gyorsabban halad, még nem biztos, hogy a megfelelő irányba megy.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Gólyatáborok jönnek, talán a fertőzések nem szaporodnak általuk

A felsőoktatási intézmények többsége megtartja a gólyatáborát – mondta a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) sajtófőnöke hétfőn a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Robbanás nélkül is nagy volt már a baj Libanonban

Robbanás nélkül is nagy volt már a baj Libanonban

A jelzések szerint már tavaly is nagy gondok voltak Libanonban: jelentősen nőtt a megélhetés költsége, elszállt az infláció és a munkanélküliség mértéke is – mondta Kordos Szabolcs, az UNICEF Magyarország kommunikációs szakértője hétfő reggel az M1 aktuális csatornán.

Világ: több mint 19,7 millió fertőzött, 730 ezer halott

A világon 19 792 519 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 730 089, a gyógyultaké pedig 12 060 877 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem hétfő reggeli összesítése szerint.

Bejrút: külföldi munkások és sofőrök vannak a robbanás halálos áldozatai között

Bejrút: külföldi munkások és sofőrök vannak a robbanás halálos áldozatai között

Sok külföldi munkás és sofőr tűnt el a bejrúti kikötőben történt robbanás miatt, ami tovább nehezíti azokat az erőfeszítéseket, hogy azonosítsák a történtek halálos áldozatait – jelentette ki vasárnap a libanoni főváros, Bejrút kormányzója.

Miben tud segíteni a telefonszám tudakozó?

Miben tud segíteni a telefonszám tudakozó?

A telefonszám tudakozó igen hasznos lehet abban az esetben, ha névtelen hívásokat kapunk és még vissza sem tudjuk követni a telefonszámot.

Az EU képes volt feltételekhez kötni a Libanonnak szánt humanitárius segélyt

Az EU képes volt feltételekhez kötni a Libanonnak szánt humanitárius segélyt

Ez már tényleg a legalja, politikailag kihasználni egy katasztrófa áldozatát. A nyugati országok lényegében az arab tavasz késői bimbóját próbálják ezzel a zsarolással átnyomni.

7:59 – Egy nap az uborkaszezonban

7:59 – Egy nap az uborkaszezonban

Talán az év legkevésbé eseménydús napján vagyunk túl, de ráfér még néhány ilyen nap 2020-ra. Sajnos tragédia ma is történt.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére