Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Mi folyik itt Gödön?

Békési Marcell

2020.08.08. 14:19

Már januárban megnyitotta a keleti frontot a Momentum és a DK egymás ellen, de csak most váltottak igazán akut háborúra. Balatonőszödia táblával szelfiző Momentum-vezér, Jobbikkal koalícióra lépő DK. A gödi tragédia a Momentum szemszögéből.

Nincs nyugalom mostanában a Momentum háza táján, az utóbbi hónapokban ugyanis a párt gyakorlatilag válságból válságba kerül, vagy saját alapítóinak mérsékelten demokratikus kijelentései miatt (Kádár Barnabás), vagy saját polgármestereik, alpolgármestereik viselt dolgai (Göd, Kőbánya) miatt.

Most hogy emögött mennyiben áll a kormányzási impotencia, vagy az egyre élesebb konfliktus a fiatalodni akaró Demokratikus Koalíció – influenszerek Gyurcsánnyal, ifitáborok, Gyurcsány Insta-követőtábora – és a pozícióit a fiatalság körében egyre elkeseredettebben védő Momentum között, az nem egyértelmű, de az alábbi poszt alapján, amit a párt a blogjára töltött fel, kiderül, hogy lényegében a Momentum polgármesterének sikerült összebalhéznia több balliberális párttal is Göd esetében.

A sérelemlista hosszú, emiatt összefoglaljuk röviden, ki miért hülye a Momentum szerint. Kontextusba helyezve érdemes két dolgot megemlíteni:

  • A Fidesz Gödön sajnos óriásit bukott októberben, ami viszont most előnyére vált, hiszen tökéletes állatorvosi lovává vált Göd az országnak, tökéletes példa arra, hogy milyen egy szivárvány-kétharmad: a város 12 képviselőjéből mindössze 4 kormánypárti, az ellenzéknek szó szerint kétharmada van a városban, így nehéz lenne a Fideszre kenni a város működésképtelenségét.
  • Az egész helyzetnek a kiindulópontja, hogy a kormánypárt az országba hozta a világ egyik leginnovatívabb cégét a Samsung személyében több ezer munkahelyet teremtve önös érdekből, önkényesen helyt adott a Samsung-gyár bővítésének, majd utána – mivel a gödi önkormányzat a beruházás megvalósulása után elkaszálta volna az egész projektet – még el is vette a várostól a bevételeket, és átruházta a megyére.

Ami a szavazókhoz eljutott a konfliktusból eddig:

A momentumos Balogh Csaba polgármester első sérelme az volt, hogy amikor dudás tüntetést szervezett a Samsung rémuralma ellen, akkor a DK-s Lőrincz László és az LMP-s Fülöp Zoltán arra nem ment el.

Ami a színfalak mögött történt:

A sérelem már rögtön januárban kezdődött néhány hónapnyi alakulás után.

A városban ugyanis két kulcspozíció van:

  • az egyik felel a helyi sajtóért, amit tökéletesen fel lehet használni propagandacélokra, ez a Gödi Szolgáltató Zrt.,
  • a másik pedig a Településellátó Szervezet, ami minden politikus álma: szerteágazó módon és ellenőrizhetetlenül áramlik ezen keresztül a város bevételének jelentős része.

Első ügyvezetője a bukott választást követően, ahogy az elvárható, le is mondott, meg is indult a sakkozás, hogy ki legyen az új jelölt. Januárban ez vezetett az első konfliktushoz, hiszen a pozícióra természetesen volt saját embere a DK-nak és a Momentumnak is.

A tarka képviselő-testület – minő meglepetés – Gyurcsányék mellé állt a kérdésben, és végül azt az agitprop pozíciót a Dunakesziben fekvő körzetét elbukó dr. Tóth Ágnes DK-s ügyvéd kapta meg.

A Momentum már januárban annyira megsértődött, hogy tartózkodott a szavazáson.

Ahogy az lenni szokott annak rendje és módja szerint – és ezek most az ő szavaik, nem a mieink –, a cég százmilliós költségvetése körül kétes eredetű, „DK-hoz köthető dolgozók jelentek meg magas fizetéssel”, a keret rohamosan fogyóban volt, a

lapból pedig gyakorlatilag „ócska minőségű” „DK-propagandalapot” hoztak létre.

Hogy ez mennyiben igaz vagy sem, azt döntsék el a gödiek, tény, hogy a Momentum a pozícióra a saját emberét akarta ültetni, és a már megválasztott ügyvezetőt áprilisban a polgármester önkényesen leváltotta.

Mire válaszul a Jobbik a Demokratikus Koalícióval összefogva (nota bene) külön frakciót alapított a Momentum-Párbeszéd ellenében, és újra pozícióba helyezték a jelöltet.

 

De talán ennél is fontosabb a Göd működésében kulcsszerepet játszó intézmény, a Településellátó Szervezet, mely az óvodáktól a termálstrandig minden könyvelésért felelős, nagyjából évi egymilliárd forinttal gazdálkodik. Ez az igazi pénzcsap, ráadásul szinte ellenőrizhetetlen, hogy honnan hova vándorolnak a pénzek.

Az új testület természetesen nem tudott konszenzusra jutni az új igazgató megválasztásában.

Január 27-vel kezdve öt testületi ülésen állt a patthelyzet, sem a Momentum, sem a DK nem akarta kiengedni a kezéből ezt a pozíciót.

A polgármester itt önkényesen a saját emberét helyezte végül márciusban az élre, azonban ezt a képviselő-testület váltotta szinte azonnal le.

A helyzet innentől kezdett meredeken eszkalálódni, és itt került a sajtó fókuszába Göd: a polgármester és a két alpolgármester (LMP, DK) folyamatosan szapulták egymást, aminek a vége az lett, hogy Balogh Csaba polgármester az LMP-s Fülöp Zoltánt lemondatta azzal az ürüggyel, hogy az alpolgármester a Samsung-gyár köré elhelyezendő mérőállomásokkal kapcsolatos egyeztetést a céggel „hanyagul végezte el”, majd a DK-s Lőrincz László alpolgármestert azért váltotta le, mert úgy fizetett ki vállalkozókat, hogy azok nem teljesítették a szerződésben előírt kötelezettségeiket.

Erre válaszul a képviselő-testület jobbikos, LMP-s és DK-s tagjai Balogh Csabát akarták lemondatni, mire ő úgy reagált, hogy

akkor már inkább a Fidesz, mint ezek.

Enyhe célzás Andris részéről a DK-s szavazóknak címzett posztja után.

Erről került ki két hangfelvétel – itt hozzáteszem: nagy lehet a bizalom, ha mindkét fél titokban felveszi a beszélgetést –, amiről lényegében lehetetlen eldönteni, hogy végül is melyik a hamisított, melyik a valódi, vagy egyáltalán: bármelyik az-e.
Most pedig a Momentum ott tart, hogy Fekete-Győr András a DK-szavazóknak címzett posztjában áll egy balatonőszödi községtábla mellett, míg a DK egész hazai portfóliója, beleértve a Jobbikot is, teljes testes letámadást intézett és páros lábbal szállt bele a Kádár-ügyből teljesen ki sem lábaló Momentumba.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Traktort és vetőgépet kapott Putyin Lukasenkától szülinapjára

Traktort adott ajándékba Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök orosz hivatali partnerének, Vlagyimir Putyinnak 70. születésnapja alkalmából – jelentette pénteken a Belta fehérorosz állami hírügynökség.

Ezzel a programmal védenék ki az energiahiányt télen

Csökkenteni akarják a fogyasztást 10 százalékkal.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére