Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ugyan már, nincs is olyan, hogy Trump-szorongás, ez csak hiszti

Horváth Zsófia

2018.08.01. 18:45

Milyen jól hangzik az elnökrõl elnevezett mentális állapot, kár, hogy annyira nem is specifikus. A magyar ellenzéki szavazóknak pont ugyanez a baja.

Ha egy demokratikus választás során egyértelműen győz az egyik jelölt a másikkal szemben, akkor teljesen természetes módon elindul egy gyászfolyamat azokban a csoportokban – csoportszinten és egyéni szinten egyaránt –, akik a másik jelöltre szavaztak. Ennek a folyamatnak megvannak a maga lépcsőfokai: tagadás, harag, alkudozás, depresszió és elfogadás, ez pedig egyéni és csoportszinten is lejátszódhat. Az ilyen gyászfolyamatnak van egy íve, és az a természete, hogy elmúlik. Itthon például egy hónap és egy kiadós jégeső kellett ahhoz, hogy a horgolt sapkás doboló népség visszahúzódjon az utcákról, belátva, hogy a többség döntött.

Úgy tűnik, az Egyesült Államokban egy elég széles rétegnél hiányzik a belátás képessége, eszközök híján pedig lementek óvodásba. 

A felvételeken látható ordibálás a kisgyermekek „földhöz vágom magam, ha nem az történik, amit én akarok” magatartásához hasonlít a leginkább. Míg egy kisgyermek esetében a hiszti adekvát, sőt még célja is van, és a szülővel való kapcsolattartást szolgálja, egy felnőtt esetében regresszív, na meg nevetséges, de legalább káros is. Nem csoda, hogy ilyen, az önuralmat semmilyen mértékben nem mutató, szélsőséges és egyébként ijesztő viselkedés a legnegatívabb képet fogja adni az adott csoportról.

Ha valaki amúgy is hajlamos a katasztrofizálásra, esetleg még kizárólag csak bizonyos irányú és ideológiai oldalakat olvas, amelyek etetik ezeket a gondolatokat, könnyen megtalálja szorongása tárgyának az új, szokatlan elnököt. Míg ezzel szemben a Trump-szavazók attól félnek, amit tapasztalnak is: szociálisan elszigetelődnek, a Trump-ellenes ismerőseik ugyanis kirekesztik őket baráti társaságukból. Fontos különbség ez a szorongás és a félelem között: utóbbinak van tárgya, míg előbbi megfoghatatlanabb és ki-kivetül valamire.

A Trump-szorongás tehát egyáltalán nem lenne elnökspecifikus. Egyrészt előbb-utóbb áttevődik majd valaki másra, másrészt pedig szinte mindenhol megtaláljuk az állapotot, csak nem kapott még ilyen hangzatos nevet. Az egész nem más, mint egy politikai hisztéria, ami könnyen tud terjedni ezekben a csoportokban, hiszen egészen zártak, ideológiáik viszont tökéletesek, megmagyaráznak és igazolnak mindent, nincs bennük ellentmondás és mindig pontosan azt mondják, amit a helyzetben élő hallani akar.

Agybajt okoz Trump a libsiknél

Az amerikai elnök politikája és Twitter-üzenetei miatt egyre több szorongásos pácienssel van dolguk a terapeutáknak és pszichológusoknak.

Viszont a Trump-ellenes csapatnak – beleértve a politizáló szakembereket – jól jön a hisztéria.

Adnak neki egy ilyen hangzatos nevet, és kijelentik, hogy Trump annyira borzasztó, hogy még az emberek is belebetegszenek. A médiájuk pedig cinkos résztvevő: az egyoldalú, az elnök pozitív rendelkezéseibe is világvégét belelátó cikkek igazi tápanyagként szolgálnak.

Csak nem ismerős? Itthon pont ugyanez történik, létezik egy Orbán-szorongó csoport is, csak nem így hívjuk őket. Hanem liberálisoknak.

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Gyurcsányék csalással vádolják Karácsonyt

Gyurcsányék csalással vádolják Karácsonyt

Csalással vádolta meg a Demokratikus Koalíció Karácsony Gergelyt, mert szerintük hazug automata telefonhívásokkal akarja manipulálni az ellenzéki előválasztás eredményét.

Reggel 7:59

Reggel 7:59

Ez várható ma, tartsatok velünk!

A kiskorú svéd lányt megerőszakoló migráns nem érti, hogy miért illegális, amit tett

Azzal vádolnak egy magát 17 évesnek valló migránst Svédországban, hogy megerőszakolt egy kiskorú lányt. A migráns most azzal védekezik, hogy nem tudta, hogy Svédországban illegális a nemi erőszak, mivel ezt korábban senki sem mondta el neki. Közben kiderült, hogy az erőszakoló valójában nem 17 éves, hanem legalább 20.

A Soros-egyetem rektora szerint a magyar egy bűnös nép

A Soros-egyetem rektora szerint a magyar egy bűnös nép

Egy napra két sivalkodás már-már soknak is tűnhet. Először a CEU rektora egy osztrák lapban, majd Alex Soros hisztizett a CEU diplomaosztóján. Egy biztos: nemcsak a magyar kormánnyal van bajuk, hanem a magyar emberekkel is. Logikájuk meg szinte vetekszik a nácikéval.

Este 7:59

Este 7:59

Ezek voltak a mai nap legfontosabb történései.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére