Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Tudtad-e, hogy: Az alkoholizmus semmi ahhoz képest, amivel „gyógyítják”

Fodor-Horváth Zsófia

2019.07.13. 16:08

A függő először az alkohol miatt kerül kórházba, aztán megy is vissza az ott kapott gyógyszer miatt. Mindent a függőségekről I. rész.

A függőségek osztályozása tudományterületenként másképpen történik. Míg az orvostudomány inkább a fiziológiás, élettani tünetekre koncentrál, addig a pszichológia már figyelembe veszi az egyéb, lélektani tényezőket is, a szociológia pedig a szerhasználat típusa és mértéke szerint csoportosítja a szenvedélybetegeket. Hogy kinek van igaza, az inkább csak költői kérdés, az ember ugyanis bio-pszicho-szocio-spirituális lény, tehát nem lehet senkit hatékonyan csak egy kiragadott tényező mentén diagnosztizálni, sem kezelni. Ha valaki nagyon nem tudja eldönteni, hogy függőnek számít-e vagy sem, a legegyszerűbb, ha megkérdezi magától:

Mi történik, ha nem iszom meg/nem veszem be/nem szívom fel/nem csinálom azt, ami a potenciális függőségem tárgya?

Ha a válasz valami kellemetlen érzés, szorongás felé mutat, akkor lehet, hogy baj van és érdemes segítséget kérni. Mondjuk, ha egy mód van rá, ne a gyógyszeres kezelés legyen az első és egyetlen „segítség”, mert abból csak a baj van.

Az alkoholisták nagy része, amikor segítséget kér, azonnali változást vár, általános elvárás, hogy receptre írják fel nekik a normalitást. Ez nyilván nem működik, és a szerhasználat általában csak a felszín, ami alatt a valódi probléma, az ok rejtőzik, ezt pedig nem lehet gyógyszerrel kezelni. Közhely, nem közhely, beszélni kell róla, fel kell tárni a gennyesen benőtt lelki sebeket és ki kell azokat tisztítani. A függőségre kapott gyógyszerek viszont pont nem ezt teszik, hanem még rátesznek a felduzzadt önsajnálat- és játszmarétegekre még egy lapáttal, ideiglenesen csökkentik az elvonást és a szer iránti vágyódást azzal, hogy eltompítják az érzékeket és leszedálják az embert, hogy aztán átvegyék az irányítást a függő felett: ezek a gyógyszerek ugyanis rendkívül addiktívak, tehát a függő nem tisztul általuk, hanem csak simán szert vált.

A leggyakrabban alkoholistáknak adott gyógyszerek a benzodiazepinek csoportjába tartoznak. A Rivotril és a Frontin azok a pszichotróp, vagyis „lelki” működést befolyásoló szerek, amiket a hazai pszichiátriai és addiktológiai ellátásban szinte reflexszerűen írnak fel a függőknek. Egy valódi cuccos ezzel általában tisztában is van, ezért bevett gyakorlat náluk, hogy egyszerre két-három kezelőorvosuk is van, így több helyről tudják beszerezni az anyagot. Az orvosok a legtöbb esetben ezzel nem foglalkoznak, nem ellenőrzik őket, maximum gyanút fognak, amikor a kliensük jobb esetben gyógyszerfüggőséggel, rossz esetben túladagolással bekerül hozzájuk a kórházba. Pedig a benzodiazepinfüggők sorsa előbb vagy utóbb ez lesz. Ahogy ugyanis lenni szokott, az ingerküszöb egyre feljebb tolódik, egyre több pirula kell, hogy elérkezzen a kívánt hatás. A hozzászokás pedig egész hamar eljön, a benzofüggő pedig könnyen felismerhető: a beszéd és a mozgás lelassul, a tekintet üressé válik, a tudat eltompul.

A függők annyira beszűkültté válnak, hogy csak a gyógyszerükre tudnak gondolni, a megszerzésére és az e köré felépített hazugsághalmazokra, játszmákra.

A legközelebbi családtagjaikat is átverik, eltaszítják maguktól, lopnak tőlük, vagy az elvonás miatti dühkitörések következtében bántalmazzák akár gyerekeiket is. Hiába az alkoholfüggés ellen kapták a szert, gyakran ráisznak, aminek következtében teljesen kiütik magukat és világukról sem tudnak. Így válnak szinte menthetetlen állapotú politoxikománokká, hogy aztán a légcsőrepedésük vértócsájába fulladjanak bele, vagy a májcirózis végstádiumában fülükön, szemükön és újonnan keletkezett testnyílásaikon át, pokoli fájdalmak között elvérezzenek.

A Frontin és a Rivotril szorongásoldók, azt a szorongást hivatottak kezelni, ami az alkoholista életébe elvonási tünetként lép, amikor nem issza meg a napi adagját. Az orvosok persze puszta jóindulatból (meg a gyógyszergyártók támogatásának rájuk nehezedő súlya miatt) írják fel a drogosnak vagy adják a markába kis zacskóban távozáskor. Bár egyre inkább terjed a benzodiazepin káros hatásának híre az ellátórendszerben is, még mindig a rutinellátás része. Persze felelősségre vonhatnánk az orvosokat is, hogy miért adnak olyan szert egy függőnek, amiről tudjuk, hogy függőséget okoz, de

egy a csillagokat az égről lehazudó és játszmázó függővel szemben egy orvos nem túl sokat tehet.

A gyógyszer ugyanis csillapítja az elvonás okozta, sokszor ön- és közveszélyességet okozó tüneteket, a terápiára meg senki nem kötelezhető, a gyógyszert meg nem muszáj túladagolni ugye, és itt véget is ér a történet.

A függőségek gyógyszerekkel való kezelése már csak azért is káros, mert megteremti azt a feltételezést, hogy a függőség egy betegség, mint egy nátha vagy influenza. Ha pedig valaki elkap egy betegséget, arról ugye nem tehet. Így pedig a függő számára ott a kézenfekvő lehetőség, hogy a felelősséget maximálisan hárítsa magáról: ő nem tehet arról, hogy ordenáré állapotban bántalmazza a családtagjait, szétveri a környezetét és pokollá teszi a környezete életét, hiszen ő beteg. Mivel a függőség nem betegség, ezért a gyógyulás sem lehetséges. A függő függő marad egy életre, az életmódját viszont megváltoztathatja, ami a zéró szerhasználatot is jelenti. Ahhoz viszont, hogy elinduljon ezen az úton, nem Rivotril meg Frontin, nem szerváltás kell, hanem belátás és önreflexió.

„Tudtad-e, hogy” cikksorozatunkban tudományosan érdekes, érdekesen tudományos témákat járunk körül, közérthetően, véleménnyel, csipetnyi minősítéssel, esetenként szükséges szélsőséggel fűszerezve.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Öt tenisztornát töröltek az Egyesült Államokban

Öt tenisztornát töröltek az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államokban öt alacsonyabb kategóriás tenisztorna törlését jelentették be csütörtökön a koronavírus-járványra hivatkozva.

Rekordot döntöttek a doppingozók

Rekordot döntöttek a doppingozók

Eddig 139 doppingesetre derült fény a 2012-es londoni olimpia kapcsán, ami új rekord.

Napi tükör

Napi tükör

Nem volt túl izgalmas napunk, de a hírek pörgése mégis változatossá tette. Címszavakban a nap hírei.

Bajor miniszterelnök: „Hatalmas baklövés történt”

Markus Söder bajor miniszterelnök csütörtökön elismerte: nagyot hibáztak azzal, hogy a külföldről visszatérő emberek tízezrei nem kapták meg a koronavírustesztjük eredményét.

Emberölési kísérlettel gyanúsított férfit fogtak el a rendőrök a határátkelőn

Emberölés kísérletével gyanúsított bosznia-hercegovinai állampolgárságú férfit fogtak el az udvari határátkelőnél – közölte a rendőrség.

Moszkva: külső erők próbálják destabilizálni Fehéroroszországot

Moszkva: külső erők próbálják destabilizálni Fehéroroszországot

Külső erők próbálnak beavatkozni Fehéroroszország belügyeibe, és megkísérlik destabilizálni az országot a vasárnapi elnökválasztás nyomán – jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő csütörtökön.

Bangóné versenyre kelt a torkos borzzal

Bangóné versenyre kelt a torkos borzzal

Kedves Bangóné! Azt mondja a népnyelv, ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna.

Kerpel-Fronius hajmeresztő megállapításai a lesajnált budapestieknek

Kerpel-Fronius hajmeresztő megállapításai a lesajnált budapestieknek

Egy városházi kezdeményezés alapján augusztus 15-től lehet véleményt mondani a budapesti kerékpárutakról és sávokról.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére