Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Tudtad-e, hogy: Az alkoholisták a stratégiai játékok mesterei

Fodor-Horváth Zsófia

2019.07.20. 11:08

Játszmákra és hazugságokra épül az alkoholisták élete, de ha ezeket ismerjük, kicselezhetőek. Mindent a függőségekről III. rész.

Ha meg akarjuk érteni az alkoholista működését, érdemes feltenni a kérdést: Mi a legfontosabb az alkoholistának? Elsőre azt gondolnánk, hogy természetesen az alkohol, pedig nem. A szer másodlagos a függő életében, ez inkább csak egyfajta eszköz annak eléréséhez, ami a lényeg: ez pedig a játszma.

A játszma leírása Eric Berne nevéhez fűződik, és négy jól elválasztható lépésre épül: korholás, megbocsátás, fenyegetés, tűrés. A játszmában minimum két szereplő van, leggyakoribb esetben a férj és a feleség. A főszereplő természetesen az alkoholista. Vegyünk egy példát.

Adott egy házaspár, a férfi alkoholista. Az alkoholista férj az ivásával folyamatosan létre tud hozni egy nagyon érzelemdús, intenzív helyzetet.

Erre az érzelemdús helyzetre sokkal inkább szüksége van, mint magára az alkoholra, hiszen ilyenkor a felesége csak vele foglalkozik.

A feleség korholásában sokszor megjelennek a „Ebbe beledöglesz, ezt így nem lehet tovább” és az ehhez hasonló kezdetű mondatok, de ezzel csak fenntartja a játszmát, így annak aktív részese marad. Ha ezt a korholást elengedné, kilépne a játszmából (és általában a házasságból), a legvalószínűbb, hogy a várt „beledöglés” nem történne meg. Gyakori, hogy az alkoholista férfi felesége társfüggő, ez is egyfajta függőség. A feleség a függő kapcsolatban alárendeli magát a férjének, egyéni érdekei teljesen elhalványulnak, így akár egy bántalmazó kapcsolatban is benne marad.

Az alkoholista férfi a játszmában „gyerekszerepben” van, ennek pedig az a természete, hogy a másikból a „szülőszerepet” hozza elő. Az alkoholista férfi a visszaeséseivel reakciót akar kikényszeríteni feleségéből: „Nézd, most épp a szakadék fele sétálok, idejössz megállítani?”. Erre pedig jön is a szülő szerepébe kényszerült feleség válasza: „Ha ez így megy tovább, akkor beledöglesz, meg amúgy is különben…” A feleség részéről érkeznek a vádak, a fenyegetések, majd ahogy jön pár nyugodt nap, a megbocsátás. És az egész így folytatódik, amíg valaki ki nem száll.

Hogy értsük az alkoholistát, látnunk kell, hogy a szerhasználat nem maga a probléma, hanem annak csak a felszíne, egyfajta tünet. A valódi gond mélyebben rejtőzik, és általában érzelemközpontú. A példánkban említett alkoholista férjnek szüksége van a felesége felháborodására, korholására, kétségbeesésére („Ez nem maradhat így, tönkreteszi az életemet!”), majd pedig a megbocsátásra. Ez az érzelemcunami ugyanis egy olyan löket a számára, amit normális úton képtelen elérni.

Vágyik ugyan az intimitásra, a kiegyensúlyozott kapcsolatra, de folyamatosan akadályba ütközik, ha kötődésről van szó.

Ezek a kiprovokált érzelmi löketek ezt az igényét elégítik ki, és az érzelmi kapcsolatok egészséges megnyilvánulását hivatottak pótolni számára. Ezért például, ha egy többszörösen visszaeső függőről van szó, egy új párkapcsolat kialakulása mindig rizikó a visszaesésre nézve. Az ivás az alkoholista számára egyfajta önigazolás is: fél az intimitástól, ezért nem tud normális kapcsolatot kialakítani, ha áldozatszerepbe rakja magát, akkor elmondhatja, hogy neki milyen rossz, és jön a késztetés, hogy az ismerős módon, ismerős szerrel rombolja az életét. Így visszatalál a komfortzónájába és még igaza is lesz, hogy vele csak rossz dolgok történnek.

Az alkoholista játszmája egy körforgás, amiben senki nem játszhat megmentő szerepet, ugyanis senkit nem lehet magától megmenteni.

Ha a játszmát valaki felismeri, a legjobb, ha minél előbb kilép belőle, máshogy ugyanis nem lehet megszüntetni. Ha pedig fennmarad, akkor készülni lehet a végeláthatatlan hazugságokra, az alkoholista ugyanis nem ismer akadályt, ha célja eléréséről van szó. Gond nélkül ki- és felhasználja családtagjait, azok pénzét, idejét és idegrendszerét, bűntudat helyett pedig csak vádaskodás és bűntudatkeltés marad. Aki pedig segíteni próbál, szinte kivétel nélkül alulmarad, hiszen ezzel csak beszáll a játszmába. Az alkoholistán egyes-egyedül saját maga tud segíteni, mégpedig azzal, ha belátja állapotát, az önmegtartóztatás mellett pedig lehetőleg gyógyszeres segítség nélkül, akár évekig eltartó foglalkozásba kezd mélyre elásott és roncsolódott érzelmeivel.

„Tudtad-e, hogy” cikksorozatunkban tudományosan érdekes, érdekesen tudományos témákat járunk körül, közérthetően, véleménnyel, csipetnyi minősítéssel, esetenként szükséges szélsőséggel fűszerezve.

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
A 7 legdurvább bűneset 2019-ből, amit migránsok követtek el

A 7 legdurvább bűneset 2019-ből, amit migránsok követtek el

Hét eset, ami cáfolja a bevándorláspártiak „szeretetlázálmait”, és ami megmutatja a kőkemény valóságot a migránsokkal kapcsolatban.

Irán nem nyugszik meg, továbbra is bosszút tervelnek

Az Irán által tévedésből lelőtt ukrán utasszállító repülőgép tragédiája nem feledtetheti az amerikai erők által Irakban megölt Kászim Szulejmáni iráni tábornok „áldozatát” – jelentette ki Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője pénteken Teheránban a heti muszlim nagyimán. 2012 óta nem volt példa arra, hogy Hamenei vezesse ezt a szertartást.

Bakondi: hőkamerával, drónnal és radarral is védik a határt

Bakondi: hőkamerával, drónnal és radarral is védik a határt

Jelentős rendőri és katonai létszámmal, illetve komoly eszközparkkal őrzik a kerítéssel nem védett határszakaszt Bács-Kiskun megyében. A rendőrség hőkamerát, a Magyar Honvédség pedig drónt és radart is alkalmaz – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója Hercegszántón pénteken.

Migránsokat soroznak be Líbiában

Migránsokat soroznak be Líbiában

Európába akarnak jutni, de csak a harcmezőig jutnak.

Ha van autód, ezekre figyelj télen!

Hasznos tanácsok a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság jóvoltából.

Szijjártó: sikeres gazdaságpolitikához nincs szükség migrációra

Szijjártó: sikeres gazdaságpolitikához nincs szükség migrációra

Magyarország elmúlt tízéves politikája bizonyította, hogy sikeres gazdaságpolitikához nincs szükség migrációra – mondta pénteken Szijjártó Péter a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetnek (OECD) a bevándorlók integrálásával kapcsolatos miniszteri szintű tanácskozásán elhangzott felszólalásában Párizsban.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére