Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Tudtad-e, hogy: Az alkoholisták a stratégiai játékok mesterei

Fodor-Horváth Zsófia

2019.07.20. 11:08

Játszmákra és hazugságokra épül az alkoholisták élete, de ha ezeket ismerjük, kicselezhetőek. Mindent a függőségekről III. rész.

Ha meg akarjuk érteni az alkoholista működését, érdemes feltenni a kérdést: Mi a legfontosabb az alkoholistának? Elsőre azt gondolnánk, hogy természetesen az alkohol, pedig nem. A szer másodlagos a függő életében, ez inkább csak egyfajta eszköz annak eléréséhez, ami a lényeg: ez pedig a játszma.

A játszma leírása Eric Berne nevéhez fűződik, és négy jól elválasztható lépésre épül: korholás, megbocsátás, fenyegetés, tűrés. A játszmában minimum két szereplő van, leggyakoribb esetben a férj és a feleség. A főszereplő természetesen az alkoholista. Vegyünk egy példát.

Adott egy házaspár, a férfi alkoholista. Az alkoholista férj az ivásával folyamatosan létre tud hozni egy nagyon érzelemdús, intenzív helyzetet.

Erre az érzelemdús helyzetre sokkal inkább szüksége van, mint magára az alkoholra, hiszen ilyenkor a felesége csak vele foglalkozik.

A feleség korholásában sokszor megjelennek a „Ebbe beledöglesz, ezt így nem lehet tovább” és az ehhez hasonló kezdetű mondatok, de ezzel csak fenntartja a játszmát, így annak aktív részese marad. Ha ezt a korholást elengedné, kilépne a játszmából (és általában a házasságból), a legvalószínűbb, hogy a várt „beledöglés” nem történne meg. Gyakori, hogy az alkoholista férfi felesége társfüggő, ez is egyfajta függőség. A feleség a függő kapcsolatban alárendeli magát a férjének, egyéni érdekei teljesen elhalványulnak, így akár egy bántalmazó kapcsolatban is benne marad.

Az alkoholista férfi a játszmában „gyerekszerepben” van, ennek pedig az a természete, hogy a másikból a „szülőszerepet” hozza elő. Az alkoholista férfi a visszaeséseivel reakciót akar kikényszeríteni feleségéből: „Nézd, most épp a szakadék fele sétálok, idejössz megállítani?”. Erre pedig jön is a szülő szerepébe kényszerült feleség válasza: „Ha ez így megy tovább, akkor beledöglesz, meg amúgy is különben…” A feleség részéről érkeznek a vádak, a fenyegetések, majd ahogy jön pár nyugodt nap, a megbocsátás. És az egész így folytatódik, amíg valaki ki nem száll.

Hogy értsük az alkoholistát, látnunk kell, hogy a szerhasználat nem maga a probléma, hanem annak csak a felszíne, egyfajta tünet. A valódi gond mélyebben rejtőzik, és általában érzelemközpontú. A példánkban említett alkoholista férjnek szüksége van a felesége felháborodására, korholására, kétségbeesésére („Ez nem maradhat így, tönkreteszi az életemet!”), majd pedig a megbocsátásra. Ez az érzelemcunami ugyanis egy olyan löket a számára, amit normális úton képtelen elérni.

Vágyik ugyan az intimitásra, a kiegyensúlyozott kapcsolatra, de folyamatosan akadályba ütközik, ha kötődésről van szó.

Ezek a kiprovokált érzelmi löketek ezt az igényét elégítik ki, és az érzelmi kapcsolatok egészséges megnyilvánulását hivatottak pótolni számára. Ezért például, ha egy többszörösen visszaeső függőről van szó, egy új párkapcsolat kialakulása mindig rizikó a visszaesésre nézve. Az ivás az alkoholista számára egyfajta önigazolás is: fél az intimitástól, ezért nem tud normális kapcsolatot kialakítani, ha áldozatszerepbe rakja magát, akkor elmondhatja, hogy neki milyen rossz, és jön a késztetés, hogy az ismerős módon, ismerős szerrel rombolja az életét. Így visszatalál a komfortzónájába és még igaza is lesz, hogy vele csak rossz dolgok történnek.

Az alkoholista játszmája egy körforgás, amiben senki nem játszhat megmentő szerepet, ugyanis senkit nem lehet magától megmenteni.

Ha a játszmát valaki felismeri, a legjobb, ha minél előbb kilép belőle, máshogy ugyanis nem lehet megszüntetni. Ha pedig fennmarad, akkor készülni lehet a végeláthatatlan hazugságokra, az alkoholista ugyanis nem ismer akadályt, ha célja eléréséről van szó. Gond nélkül ki- és felhasználja családtagjait, azok pénzét, idejét és idegrendszerét, bűntudat helyett pedig csak vádaskodás és bűntudatkeltés marad. Aki pedig segíteni próbál, szinte kivétel nélkül alulmarad, hiszen ezzel csak beszáll a játszmába. Az alkoholistán egyes-egyedül saját maga tud segíteni, mégpedig azzal, ha belátja állapotát, az önmegtartóztatás mellett pedig lehetőleg gyógyszeres segítség nélkül, akár évekig eltartó foglalkozásba kezd mélyre elásott és roncsolódott érzelmeivel.

„Tudtad-e, hogy” cikksorozatunkban tudományosan érdekes, érdekesen tudományos témákat járunk körül, közérthetően, véleménnyel, csipetnyi minősítéssel, esetenként szükséges szélsőséggel fűszerezve.

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Több mint 300 migránst tartóztattak fel a török hatóságok az Égei-tengeren

Szombat este és vasárnap reggel között összesen 330, Görögországba tartó illegális bevándorlót tartóztatott fel a török parti őrség az Égei-tengeren – jelentette vasárnap az Anadolu török állami hírügynökség.

Idézze meg a múltat Székesfehérváron vagy Pannonhalmán

Idézze meg a múltat Székesfehérváron vagy Pannonhalmán

Magyarország születésnapját idén négynapos hosszú hétvégével ünnepelhetjük meg, ami jó lehetőség arra, hogy felfedezzük kicsiny országunk csodáit. A Szent István királyunkhoz kötődő népszerű úti célok közé tartozik Székesfehérvár és Pannonhalma, ahol a múlt és a jelen találkozik, és ahol számos izgalmas látnivaló várja az ideérkezőket.

Zsarolóhadjáratba kezdett a migránsokat taxiztató Open Arms NGO-hajó

Zsarolóhadjáratba kezdett a migránsokat taxiztató Open Arms NGO-hajó

A balliberális spanyol kormány vasárnap bejelentette, engedélyt ad az Open Arms nevű spanyol civil hajónak, hogy kikössön a partjainál. A hajót működtető segélyszervezet viszont közölte: nem tudják elfogadni az ajánlatot, mert tekintettel a „szélsőséges humanitárius vészhelyzetre”, a fedélzeten tartózkodóknak azonnal partra kellene szállni.

Így néz ki a világ legfinomabb utcája | Képgaléria

Így néz ki a világ legfinomabb utcája | Képgaléria

Magyarország Tortája, Szent István-napi kenyér, valamint számtalan gasztronómiai különlegesség tárháza jelenik meg az augusztus 20-i Szent István-napi ünnepségek kísérőrendezvényeként a Magyar Ízek Utcájában.

Szeptembertől játsszák a mozik a legendás magyar rendezőről szóló filmet

Szeptembertől játsszák a mozik a legendás magyar rendezőről szóló filmet

Szeptember 12-től vetítik a magyar mozik Kertész Mihályról, azaz Michael Curtizről, a Casablanca legendás magyar rendezőjéről szóló, több nemzetközi fesztiválon díjazott magyar életrajzi filmet, CURTIZ – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot címmel, Topolánszky Tamás Yvan rendezésében.

Esküvőn robbantott az Iszlám Állam, rengeteg a halott

Hatvanhárom halálos áldozata és több mint száznyolcvan sebesültje van annak az öngyilkos merényletnek, amelyet vasárnapra virradóra követtek el Kabulban egy síita muszlim esküvőn – közölték afgán hatósági források. A merénylet elkövetőjeként az Iszlám Állam jelentkezett.

Hatalmas üzlet az önvédelmi spray árusítása a „multikulti” Svédországban

Hatalmas üzlet az önvédelmi spray árusítása a „multikulti” Svédországban

Az erőszakos bűncselekmények számának növekedése egyre több svédet késztet arra, hogy gáz- vagy paprikasprayt vásároljon.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére