Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

„Ön hisz Szilágyi Liliánának?”

Fodor-Horváth Zsófia

2022.04.24. 10:59

 

„Ön hisz Szilágyi Liliánának?”- ezzel a címmel jelent meg a napokban egy cikk Szilágyi Liliána úszónőről, aki nemrég a nyilvánosság előtt számolt be arról, hogy apja fizikailag, lelkileg és szexuálisan is bántalmazta gyerekkorában. A cikk végén még szavazhat is az olvasó arról, hogy hisz-e az abúzusról beszámoló áldozatnak.

 

Amikor valaki bántalmazás áldozatává válik, elképesztően nehéz helyzetbe kerül: meg kell küzdenie az őt ért abúzus okozta traumával, aminek első lépése lenne az, hogy beszél róla. Ez azonban sokkal nehezebb, mint amilyennek elsőre tűnik. A bántalmazást nagyon nehéz bizonyítani, különösen igaz ez a szexuális abúzus esetén. Bizonyíték híján pedig még rosszabb helyzetbe kerülhet az áldozat, ha mégis úgy dönt, hogy feljelentést tesz a rendőrségen. Aki rendelkezik is a megfelelő bizonyítékokkal, annak sem egyszerű a helyzete: a jogi procedúra általában hosszú, az abúzusról szóló vallomást többször és minél részletesebben kell megtenni, ami retraumatizáló hatással lehet az áldozatra. A társadalmi reakciók pedig a régóta zajló, sokszor szélsőséges érzékenyítés ellenére sem mindig támogatóak, még mindig gyakori az áldozathibáztató attitűd, ahogy a traumán élcelődő, emberi méltóságot semmibe vevő, hányingert keltő csámcsogás is gyakori – ezt jól illusztrálja is a Blikk fent említett „cikke”.

 

Amikor Szilágyi Liliána úgy döntött, hogy a klasszikus #metoo eszközeivel beszél az őt ért abúzusról, óriási kockázatot vállalt. A #metoo, vagyis a „nem mondhatom el senkinek, elmondom hát mindenkinek” módszer pillanatnyilag felszabadító lehet egy valódi áldozat számára, de óriási károkat is okozott az évek alatt, ezeket a károkat pedig az áldozatok is tapasztalhatták. A bemondásra erőszakkal vádolás az egyre szélsőségesebben férfiellenes társadalmakban, mint az USA – ahonnan a mozgalom is indult –, működőképes lehet, de itthon és a még józansággal jellemezhető közeli környezetünkben finoman szólva sem váltott ki szimpátiát, sem érzékenyülést az ügy irányába – főleg úgy, hogy több esetről derült ki: a metoo-zás volt a valódi visszaélés. Azok az áldozatok, akik a #metoo kirobbanásáig nem mertek megszólalni, könnyen lehet, hogy ez után sem fognak, látva azt, milyen nyilvános megaláztatáson megy keresztül valaki, aki mégis ezt a módszert választotta ahhoz, hogy beszéljen az őt ért sérelmekről. A Blikk-féle megnyilvánulások tehát nem csak most Szilágyi Liliánát, mint áldozatot sértik, de azokat az áldozatokat biztosan további hallgatásra ösztönzik, akik eddig sem mertek megszólalni.

 

A Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) külön vizsgálóbizottságának megállapítása szerint megfelelnek a valóságnak Szilágyi Liliána azon nyilatkozatai, amelyekben az édesapjától, Szilágyi Zoltántól elszenvedett súlyos bántalmazásokról beszélt a múlt év végén. Az ügyben egyébként korábban rendőrségi nyomozás is indult, ami lezárult, a rendőrség állítása szerint ugyanis Szilágyi Liliána nem jelent meg a meghallgatásokon. Pár napja derült ki, hogy Szilágyi Zoltán keresetet ad be lánya ellen, amelyben 30 millió forint kártérítést követel tőle rágalmazás és a jó hírnevének megsértése miatt – az ügyben tehát feltételezhetően várható még néhány csámcsogásra alkalmas részlet. Arról, hogy az ügy a nyilvánosság előtt zajlik, Szilágyi Liliána már döntött, a további kérdés az, hogy a nyilvánosság hogyan kezeli ezt: tisztességesen, vagy Blikk-módjára.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Zelenszkij szerint eltörték az orosz hadsereg gerincét

Zelenszkij szerint eltörték az orosz hadsereg gerincét

Az ukrán elnök szerint a kulcsfontosságú kikötőváros, Mariupol eleste ellenére az ukrán hadsereg komoly károkat okozott az orosz haderőnek.

Orosz kézen Mariupol, kitiltották Bident, Szerbiában tárgyalt Orbán Viktor

Orosz kézen Mariupol, kitiltották Bident, Szerbiában tárgyalt Orbán Viktor

Hosszú harc után orosz kézre került Mariupol. Kitiltották Oroszországból Bident, Blinkent és közel ezer más amerikait.

Az oroszok kitiltották Bident és közel ezer másik amerikait

Beutazási tilalmat rendelt el szombaton Oroszország 963 amerikai állampolgár, köztük Joe Biden elnök és Antony Blinken külügyminiszter ellen, és bővítette a kanadai tilalmi listát is – közölte szombaton az orosz külügyminisztérium, hozzátéve, hogy a jövőben is viszonozza az „ellenséges amerikai lépéseket”

Orbán Viktor: Mi a béke és az észszerűség pártján állunk!

Orbán Viktor: Mi a béke és az észszerűség pártján állunk!

A miniszterelnök az Újvidéken Nemzetközi Mezőgazdasági Vásáron beszélt az észszerű gazdálkodás fontosságáról.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére