Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

„Ne szexelj, mert terhes leszel és meghalsz!”

Fodor-Horváth Zsófia

2021.02.22. 11:18

Hogyan lenne értelme a szexuális nevelésnek az iskolákban?

Az „ezek a mai fiatalok” kezdetű szentbeszédre minden korban rákezd a tinikort már háta mögött hagyott felnőtt, aki elfelejtette, hogy ő is volt kamasz, és forgatta párszor a szemét, amikor neki papoltak. A szüleinket féltették a nagyszüleink, mert miniszoknyát és farmert hordtak, minket a mi szüleink, mert túl sokat néztünk tévét, mi pedig a gyerekeinket, mert ellenőrizhetetlen, mi minden zúdul rájuk az okostelefonjukon keresztül. Minden kornak megvolt és meg is lesz a maga veszélye, az pedig tény, hogy az akceleráció nem hagyott alább: a fiatalok, főleg a lányok egyre korábban érnek, de csak biológiai érésről beszélünk, az értelem és érzelem nem tudja felvenni a test tempóját. A mai tizenévesek már a Disney Channelen is túlszexualizáltsággal találkoznak, zsebükben az okostelefon, így nagyjából két kattintással férnek hozzá a pornóhoz, ami után elég unalmas lesz nekik az iskolai felvilágosító óra.

Egy ideális világban a család az a közeg, ahol a gyerek bátran, bizalommal kérdezhet mindenről, a szülők már óvodáskor előtt megtanítják neki a bugyiszabályt vagy a nemet mondást, az iskolai felvilágosítás pedig nem a kellemetlen banán-óvszer mutatványból áll, amit a fél osztály elvihog, a másik fele pedig simán csak nem figyel. De nem ideális világban élünk, tíz év alatt fejlődik annyit a technológia, változik annyit az életünk, hogy a „jó gyakorlatok” elavultakká váljanak. A szexuális nevelés pedig hiába tabu, hiába jön zavarba tőle sokszor még egy gyakorlott védőnő is, ma talán még fontosabb, mint bármikor.

Tényleg azt gondoljuk, hogy egy tízéves még azt hiszi, a gólya hozza a kisbabát? Hogy elég majd valamikor felsőben említést tenni a lányoknak arról, hogy mi is az a menstruáció, és hogyan vészelhetik át ezeket a napokat? Hogy majd a gimiben ráér a szexuális úton terjedő betegségekről beszélni? Vagy hogy az „őrizd meg magad a házasságig, mert a szüzesség a legnagyobb érték” tanítás jelent bármit is a kamaszoknak azon túl, hogy óriási szorongást pakolunk rájuk ezekkel a mondatokkal? Ha riogatunk, ha traumatizáljuk őket az extrém esetekkel, attól majd tudatossá válnak?

Nyissuk ki az ablakot, és nézzük meg, hogyan élnek ma a fiatalok. Visszafelé ugyanis nem vezet út. Ilyen az élet.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Ma van a homofóbia elleni világnap, ünnepeljünk együtt!

Ma van a homofóbia elleni világnap, ünnepeljünk együtt!

Sokan nem is tudják, hogy milyen nagy napra virradtunk ma, ezért egy történettel és egy fotógalériával emlékeztetünk mindenkit, hogy „nem kell félni” a másoktól.

Kamu Karácsony már angol nyelvű tanulmányt is írt

Kamu Karácsony már angol nyelvű tanulmányt is írt

Tóka Gábor azt állította, hogy Karácsony az egyetemen még tudott angolul, hiszen közösen írtak egy tanulmányt, csakhogy erről maga Karácsony ismerte el 2004-ben, hogy Tóka csak kedvezett neki, és nincs valós munkája a dolgozatban.

Trollmentes lakodalom

Trollmentes lakodalom

Igazán bombasztikus ötlettel jelentkezett Mérő László. A matematikusnak a Telexen megjelent írása szerint a Fidesz hívei meghekkelhetik az ellenzéki előválasztást. „Százezer tudatos fideszes résztvevő az előválasztáson elég lehet ahhoz, hogy megváltoztassa akár kétmillió valódi ellenzéki szavazó akaratát.”

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére