Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Mindenről a szülők tehetnek?

Fodor-Horváth Zsófia

2022.01.02. 11:00

 

A szülővé válás minden korban az egyik legnagyobb kihívást jelentette: minden kornak megvolt a maga elérhetetlen, ideális képe a jó szülőségről, aminek lehetetlen volt megfelelni. Ma már valamivel könnyebb feloldani a szorongást azzal, hogy tudjuk: az elég jó szülő hibázik, méghozzá nem is keveset – a legfontosabb viszont, hogy tanuljunk ezekből a hibákból.

Az internet és a közösségi média által uralt világban látszólag könnyű dolguk van a szülőknek, hiszen minden tudás, minden kérdésre a válasz két kattintással elérhető – de ugyanígy a kéretlen, rossz, félrevezető tanácsok, a segítségnek álcázott minősítés és a motiválásnak tűnő megfelelésbe hajszolás is. Szerencsére egyre több a jó gyakorlatokra építő szakmai iránymutatás, ami segít a szülőknek a tudatosság útján haladni – ezeket pedig pont ott találja a szülő, ahonnan a legnagyobb veszély leselkedik a gyerekére: az interneten.

A különböző generációk más-más nyelvet beszélnek, de ez a ma egymás mellett élő generációkra különösen igaz. Az X és az Y generáció úgy nőtt fel, hogy a gyerekkoruknak nemhogy az internet, de még a számítógép sem nagyon volt a része, miközben gyerekeik – a Z és az α generáció – ezt el sem tudják képzelni, hiszen közülük a legkisebbeknek is ott van a zsebében az okostelefon. A tudatos szülők úgy akarnak a gyerekeiknek az internet veszélyeiről beszélni, hogy sokan még használni sem tudják azt, nem ismerik a legújabb alkalmazásokat, de azért folyamatos kritikával illetik. Hiába csak jót akarnak a gyerekeiknek, a hegyibeszéd-effektus miatt azok nem figyelnek rájuk, a generációs és kommunikációs szakadék pedig csak mélyül köztük.

Sok szülő tisztában van azzal, hogy „nem kellene” a gyerek kezébe okostelefont adni, de enged a nyomásnak, amikor azt látja, hogy „a többieknek is van”, hiszen senki nem akarja, hogy gyerekét kiközösítsék. Vannak, akik még mindig reménykednek abban, hogy ez, mint minden hóbort, majd elmúlik, nem törődve a közösségi média, az applikációk addikciós hatásával, az internetről szűrő nélkül a gyerekre ömlő szexualitással vagy azzal a ténnyel, hogy a pedofilok már nem az utcán, a játszótéren, hanem az interneten vadásznak a gyerekekre.

A legtöbb jó gyakorlat, szakmai segítség, kampány, illetve az ügy mellett elhivatottságból vagy divat miatt kiálló influenszerek módszerében szinte mindig van egy közös pont: szerintük a kialakult helyzetet a szülő tudja megváltoztatni, mert már eleve a szülő a hibás a kialakult helyzetért. Ez azonban rossz irány, ami a szülőket nevezi ki bűnbaknak, és ami sem a generációs különbségekből adódó helyzetet nem veszi figyelembe, sem azt a tényt, hogy az okostelefonok, az applikációk és a közösségi média kitalálóinak célja, hogy minél többen függjenek tőlük. Ez a függőség pedig olyan erős, hogy nincs az a szülő, aki meg tudná szüntetni: hiszen egészen új társadalmak, egy egészen új világ épült már erre a függőségre. Kinek ne kellene a gyorsan, szinte ingyen elérhető boldogságillúzió, amit ez a világ ajánlani tud a szürke, konfliktusokkal teli valóság helyett?

Hiába az új kor, a maga új kihívásaival és veszélyeivel, van egy régi „recept”, amely az internet és az okostelefonok előtt is bevált, ha a boldog gyerekkor volt a cél, és most, ebben a helyzetben is segíteni tud: ez pedig a biztonságos családi légkör és az érzelmileg elérhető szülői kapcsolatok. Ez egy olyan alap, amely sok nehéz krízist elbír, amely bár nem olyan vonzó, mint a „tökéletes” online világ, de biztonságot ad ahhoz, hogy a gyerek megélhesse és kezelni tudja érzéseit, konfliktusait. Ha ez megvan, az online világ csábítása tompulhat, hiszen lesz valami, ami bár nem olyan habos-babos, de hihetően boldog tud lenni: a valóság. Erre törekedni valóban minden szülő felelőssége.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Vancsa Zalán ötmillió euróért ír alá a Manchester Cityhez

Vancsa Zalán ötmillió euróért ír alá a Manchester Cityhez

Orvosi vizsgálaton vesz részt Vancsa Zalán pénteken Manchester Citynél. Az MTK 17 éves futballistájának angliai pályafutásáról alig néhány hete állapodtak meg. Az angol bajnokcsapatot is működtető City Football Group holding ötmillió euróért veszi meg a fiatal magyar csatár játékjogát.

Megjelent a Szamizdat 16

Megjelent a Szamizdat 16

A miniszterelnök új írásában az Európai Bíróság hamarosan elkészülő ítéletéről és annak hatásáról értekezett. A szamizdatot módosítás nélkül közöljük.

Karácsonyék ellen vallott egy tanú, Bajnai és MZP Londonban egyeztetett

Karácsonyék ellen vallott egy tanú, Bajnai és MZP Londonban egyeztetett

Egy tanú részletes vallomást tett arról, hogy a Karácsony Gergely vezette főváros Berki Zsolt közreműködésével miként próbált vevőt találni a Városházára. Londonban pedig Bajnai és Márki-Zay tartott hosszú megbeszélést. Tízéves gyerekeket vettek fel egy LMBTQ-klubba, szüleik tudtán kívül.

Kálmán Olga és a hülyének nézett magyarok

Kálmán Olga és a hülyének nézett magyarok

A gyűlölet erőt ad. Sokkal több erőt ad, mint a hit, remény, szeretet. Kálmán Olgáról jutott eszembe ez a bölcsesség, aki úgyis mint egykori baromira függetlenobjektív műsorvezető, elment egykori munkahelyére, az ATV-be és tíz percen keresztül folyamatosan gyűlölködött.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére