Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Karácsony koronavírus idején

Fodor-Horváth Zsófia

2020.12.24. 11:26

Sokaknak mehetett el idén a kedvük a karácsonyi készülődéstől, de senki nem hibáztatható azért, mert nem érzi a karácsonyi hangulatot. A karácsony ünneplése a családokban egy identitásformáló rítus is, amiről most sokaknak le kell mondaniuk vagy érzékelhetően át kell alakítaniuk azt. Ez óriási csalódást okozhat sokakban, de nem kérdés, hogy milyen fontos idén a „kiskarácsonyt” választani.

Érdemes elkezdeni picit a „dobozon kívül” gondolkozni és kreatívnak lenni, ha ugyanis nem találunk ki valami új módszert, alternatív programokat az idei karácsonyra, akkor biztos, hogy a vége csalódás lesz. Az első lépés az élheti karácsonyozáshoz, bár egyszerűen hangzik, de nehéz: az elengedés. El kell engednünk, hogy ez az idei karácsony ugyanúgy zajlik majd, mint az eddigiek. Sokan sajnos egyedül maradnak az ünnepekre, valószínűleg nekik lesz ez az időszak a legnehezebb. Fontos, hogy az ünnepet egyedül töltők ne essenek az önsajnálkozás hibájába, érdemes most kicsit racionálisan gondolkozni: az egyedüllét nem ellenük, hanem értük szól. Ez persze nem azt jelenti, hogy a szomorúságot vagy a dühöt el kell fojtani: ugyanis nem a negatív, hanem az elfojtott érzelmekből alakulnak ki később a mélyebb problémák, esetleg betegségek.

Azt gondolhatnánk, hogy a járvány alatt az ünnepek közeledtével nő a szorongó emberek száma, de ez nem feltétlenül igaz. Ha egy csoport együtt szenved, könnyebb cipelni a terhet. Az a tudat, hogy most mindenkinek rossz, együtt vagyunk ugyanabban a nehézségben, hogy ez most egy ilyen év, segíthet abban is, hogy mindezt könnyebben viseljük el. A korábbi „normális” években, ha a karácsony közeledtével valaki nem érezte az ünnepi hangulatot, nem tudott feloldódni és örülni a karácsonynak, nem tudta átadni magát az ünnepnek az sokkal inkább kelthetett szorongató érzéseket, esetleg bűntudatot. Az idei év megengedi nekünk azt a szabadságot, hogy most szabad rosszul érezni magunkat: ez pedig felszabadító lehet. Ettől függetlenül saját pszichés egészségünk érdekében fontos megtartani hagyományainkat, hiszen ez jó hatással lehet ránk, még ebben az időben is. Az ünnepek, tradíciók megtartása ugyanis csökkentheti a szorongást, növeli a biztonságérzetet és egy kis közösség, mint a család, de egy nagy közösség, akár egy egész ország összetartozás-érzését is növelheti.

Nem kell hát vigyort erőltetni az arcunkra, alakoskodni és eljátszani, hogy minden rendben, sőt: éljük meg érzéseinket! De a karácsony ünneplése kicsit kiránthat minket a járvány okozta szigorítások szürke zónájából.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Facebook: Zuckerberg-kísérlet az álhírek ellen

Facebook: Zuckerberg-kísérlet az álhírek ellen

Nem ajánl többé politikai szervezeteket felhasználóinak a Facebook – jelentette be szerdán Mark Zuckerberg, a közösségi oldal alapítója és vezetője.

Határozatlan időre meghosszabbította Trump fiókjának tiltását a YouTube

A volt elnök fiókját először január 13-án függesztette fel a Google tulajdonában lévő vállalat, majd a múlt héten először, szerdán pedig újra bejelentették a tiltás meghosszabbítását.

Hivatali visszaélés és szabálytalanságok övezik Hiesz Györgyöt

Hivatali visszaélés és szabálytalanságok övezik Hiesz Györgyöt

Hiesz György a közlekedési szabályokat sem tartja be.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére