Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Így hálózza be áldozatát a szexuális ragadozó

Fodor-Horváth Zsófia

2019.08.09. 09:17

Különösen kegyetlen és aljas embertípusról van szó, aki ellen szinte lehetetlen védekezni.

Amikor bántalmazó kapcsolatokról – legyen az párkapcsolati vagy főnök-beosztott viszony – hallunk, az első reakció általában valami pökhendi bölcsesség: hogy nem lehet ezt észrevenni, és mégis miért maradt a kapcsolatban az áldozat. A valóságban viszont nem ennyire feketén-fehéren egyértelműek ezek a helyzetek. A bántalmazó nem pofonnal vagy fogdosással nyit egy kapcsolatban, hanem felépített stratégiával dolgozik.

Az abúzus, vagyis visszaélés lényege, hogy a bántalmazó fél visszaél szerepével, ehhez köthető hatalmával vagy erejével. Minden egyes elkövetett abúzus egy kis győzelem az elkövető számára. Egy szexuális bántalmazó számára ugyanolyan győzelem az is, amikor tehet egy obszcén megjegyzést áldozatára, ahogy az, amikor fogdoshatja, esetleg megerőszakolhatja, csak a kettő nem ugyanolyan mértékű. Utóbbi nyilván elsöprőbb élmény számára, de a benne hömpölygő agresszió és frusztráció folyamatosan hajtja. A tipikus bántalmazó nem egyszeri elkövető, aki átlép egy határt: számára a folyamatos hatalommal való visszaélés mindennapos, a személyiségének, az életének a része.

Minden elkövetőnek megvan a maga módszere. Ahogy a napokban napvilágot látott Donáth László-ügy kapcsán az áldozatoktól megtudtuk, Donáth is saját módszerekkel dolgozott. Bár egy különösen kegyetlen és aljas embertípusról van szó, az ügy – az elmondottak alapján – semmiben nem különbözik egy tipikus, mondhatni átlagos bántalmazó esetétől.

A kiszemelt áldozatok általában önbizalom-hiányos, alárendelődő nők, akiket nagyon könnyű irányítania. Gyakori a bántalmazók között a nárcisztikus vonás: a lécet alacsonyra teszik, hogy biztosan elérjék, így garantált a sikerélmény. Ezért a leggyengébb láncszemet keresik. Ha pedig megvan a függő helyzet, például egy párkapcsolatban az anyagi függés, a munkahelyen a főnök-beosztott viszony, akkor tudja, hogy nyert ügye van: a kiszolgáltatott helyzet miatt kevés esély van rá, hogy feljelentést tegyenek ellene. Gyakran a stratégia része az is, hogy a bántalmazó megteremt maga körül egy „rajongói holdudvart”, akik azokból az emberekből – a hitelesség kedvéért (általában idős, esetleg csúnyácska) nőkből – állnak, akik felé egészen más arcát mutatja: rájuk mindig számíthat, ha védelemre lenne szüksége. Ilyenkor érkeznek az „Ő egy jó ember, nekik sokat segített, az »áldozat« biztosan csak akar valamit tőle, esetleg féltékeny valaki másra” és ehhez hasonló mosdatások.

A tipikus bántalmazó a saját szabályai szerint játszik. Kiismeri az áldozatát, behálózza, aztán ha elég közel került hozzá, akkor lecsap és onnantól nincs menekvés. A munkahelyi abúzusok esetében az áldozat legtöbbször a fiatal, pályakezdő női munkatárs, aki könnyen megtörhető. Fél a tekintélytől, a főnök-beosztott viszonytól, nem mer nemet mondani, csöndben várja, hogy elmúljon magától az egész. Nem veszi észre, hogy ezzel a játszma részévé válik, a meghunyászkodás ugyanis az elkövetőnek kedvez. Fontos megérteni, hogy az áldozat ebben az esetben kiszolgáltatott helyzetben van: a tapasztalat hiánya, a hierarchiából fakadó függő viszony megbénítja. Kevesen vannak – és ez főleg alkat kérdése –, akik egy ilyen szituációt felismernek, elég kontrollal bírnak ahhoz, hogy uralják a helyzetet és azonnal lépjenek. A függő viszony pedig valós: ha az áldozat lép, az sokszor a munkájába kerül.

A sok rossz tapasztalat pedig tovább béníthatja az áldozatot. A szexuálisan bántalmazottak feljelentéseiből nagy százalékban nem lesz bírósági eljárás bizonyíték hiánya miatt. Ha az elkövető „ügyesen”, elég tapasztalattal játszik, akkor ügyel rá, hogy csak az ő és az áldozat szava álljon egymással szemben. Ha pedig a holdudvar a segítségére is siet, akkor nyert ügye van, innentől kezdve pedig a feljelentést megtett áldozat már nemcsak a traumáival, de egy rágalmazási perrel is együtt élhet.

A körülmények tehát nem segítenek, nem beszélve a cinkosokról. A cinkos a rendszer része, egyfajta tettestárs, akit ugyanúgy terhel a felelősség. Márpedig cinkos az is, aki néma, legyen szó „csak” egy szemtanúról vagy családtagról.

A „Donáth-módszer„

Pár napja került napvilágra az egyébként évtizedek óta pusmogott hír, hogy Donáth László volt MSZP-s képviselő, evangélikus lelkész, a Momentum-os Donáth Anna édesapja, szexuálisan zaklatta kollégáit egy budapesti szeretetotthonban, ahol lelkészként jelenleg is dolgozik. A rendőrség megerősítette a hírt, mely szerint nyomozás folyik Donáth ellen szexuális visszaélés ügyében.

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Felfüggesztették Varjú László mentelmi jogát

Az Országgyűlés hétfőn 146 igen és 29 nem szavazattal felfüggesztette Varju László mentelmi jogát.

Londonban fogyasztják a legtöbb kokaint Európában

Londonban fogyasztják a legtöbb kokaint Európában

A Sadiq Khan által vezetett Londonban fogy a legtöbb a fehér porból, bár lehet, hogy nem ebben a versenyben akart aranyérmes lenni a város.

Zavargások voltak egy máltai migránsközpontban

Zavargások voltak hétfőre virradóra a máltai Hal Far migránsközpontban – közölte a szigetország rendőrsége.

Óriási felháborodást keltett, hogy Hadházy trágár szöveget mutatott fel a parlamentben

Óriási felháborodást keltett, hogy Hadházy trágár szöveget mutatott fel a parlamentben

A képviselő úgy döntött, meghekkeli Orbán Viktor beszédét, de a saját lejáratásán kívül sok foganatja nem volt a dolognak.

Orbán ismét felmosta a padlót az ellenzékkel

Orbán ismét felmosta a padlót az ellenzékkel

Hiába bátorodott fel az ellenzék, a szellemi nívó szemlátomást ugyanaz maradt. A méltó válaszok nem maradtak el a magyar kormányfő részéről.

Ezért fog pozíciókat osztogatni Gyurcsány embereinek Karácsony

Ezért fog pozíciókat osztogatni Gyurcsány embereinek Karácsony

A kampányban nyújtott segítségért az MSZP és a DK is követelni fogja a jussát.

Orbán Viktor: a kormány a legfontosabb kérdésekben megerősítést kapott

Orbán Viktor: a kormány a legfontosabb kérdésekben megerősítést kapott

Az Országgyűlés hétfőn délután 1 órától kéthetes üléssel kezdte meg őszi munkáját, Orbán Viktor napirend előtt szólalt fel.

Orbán Viktor levelet írt a fideszes önkormányzati képviselőknek

Orbán Viktor levelet írt a fideszes önkormányzati képviselőknek

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke levélben fordult a kormánypártok új önkormányzati képviselőihez és polgármestereihez, azt kérve tőlük: saját településükön, ha ellenzékben dolgoznak is, azt támogassák, ami jó az adott városnak vagy falunak – közölte az Origo a Bereznai Csaba képviselő által a közösségi oldalán nyilvánosságra hozott levél alapján hétfőn.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére