Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Így hálózza be áldozatát a szexuális ragadozó

Fodor-Horváth Zsófia

2019.08.09. 09:17

Különösen kegyetlen és aljas embertípusról van szó, aki ellen szinte lehetetlen védekezni.

Amikor bántalmazó kapcsolatokról – legyen az párkapcsolati vagy főnök-beosztott viszony – hallunk, az első reakció általában valami pökhendi bölcsesség: hogy nem lehet ezt észrevenni, és mégis miért maradt a kapcsolatban az áldozat. A valóságban viszont nem ennyire feketén-fehéren egyértelműek ezek a helyzetek. A bántalmazó nem pofonnal vagy fogdosással nyit egy kapcsolatban, hanem felépített stratégiával dolgozik.

Az abúzus, vagyis visszaélés lényege, hogy a bántalmazó fél visszaél szerepével, ehhez köthető hatalmával vagy erejével. Minden egyes elkövetett abúzus egy kis győzelem az elkövető számára. Egy szexuális bántalmazó számára ugyanolyan győzelem az is, amikor tehet egy obszcén megjegyzést áldozatára, ahogy az, amikor fogdoshatja, esetleg megerőszakolhatja, csak a kettő nem ugyanolyan mértékű. Utóbbi nyilván elsöprőbb élmény számára, de a benne hömpölygő agresszió és frusztráció folyamatosan hajtja. A tipikus bántalmazó nem egyszeri elkövető, aki átlép egy határt: számára a folyamatos hatalommal való visszaélés mindennapos, a személyiségének, az életének a része.

Minden elkövetőnek megvan a maga módszere. Ahogy a napokban napvilágot látott Donáth László-ügy kapcsán az áldozatoktól megtudtuk, Donáth is saját módszerekkel dolgozott. Bár egy különösen kegyetlen és aljas embertípusról van szó, az ügy – az elmondottak alapján – semmiben nem különbözik egy tipikus, mondhatni átlagos bántalmazó esetétől.

A kiszemelt áldozatok általában önbizalom-hiányos, alárendelődő nők, akiket nagyon könnyű irányítania. Gyakori a bántalmazók között a nárcisztikus vonás: a lécet alacsonyra teszik, hogy biztosan elérjék, így garantált a sikerélmény. Ezért a leggyengébb láncszemet keresik. Ha pedig megvan a függő helyzet, például egy párkapcsolatban az anyagi függés, a munkahelyen a főnök-beosztott viszony, akkor tudja, hogy nyert ügye van: a kiszolgáltatott helyzet miatt kevés esély van rá, hogy feljelentést tegyenek ellene. Gyakran a stratégia része az is, hogy a bántalmazó megteremt maga körül egy „rajongói holdudvart”, akik azokból az emberekből – a hitelesség kedvéért (általában idős, esetleg csúnyácska) nőkből – állnak, akik felé egészen más arcát mutatja: rájuk mindig számíthat, ha védelemre lenne szüksége. Ilyenkor érkeznek az „Ő egy jó ember, nekik sokat segített, az »áldozat« biztosan csak akar valamit tőle, esetleg féltékeny valaki másra” és ehhez hasonló mosdatások.

A tipikus bántalmazó a saját szabályai szerint játszik. Kiismeri az áldozatát, behálózza, aztán ha elég közel került hozzá, akkor lecsap és onnantól nincs menekvés. A munkahelyi abúzusok esetében az áldozat legtöbbször a fiatal, pályakezdő női munkatárs, aki könnyen megtörhető. Fél a tekintélytől, a főnök-beosztott viszonytól, nem mer nemet mondani, csöndben várja, hogy elmúljon magától az egész. Nem veszi észre, hogy ezzel a játszma részévé válik, a meghunyászkodás ugyanis az elkövetőnek kedvez. Fontos megérteni, hogy az áldozat ebben az esetben kiszolgáltatott helyzetben van: a tapasztalat hiánya, a hierarchiából fakadó függő viszony megbénítja. Kevesen vannak – és ez főleg alkat kérdése –, akik egy ilyen szituációt felismernek, elég kontrollal bírnak ahhoz, hogy uralják a helyzetet és azonnal lépjenek. A függő viszony pedig valós: ha az áldozat lép, az sokszor a munkájába kerül.

A sok rossz tapasztalat pedig tovább béníthatja az áldozatot. A szexuálisan bántalmazottak feljelentéseiből nagy százalékban nem lesz bírósági eljárás bizonyíték hiánya miatt. Ha az elkövető „ügyesen”, elég tapasztalattal játszik, akkor ügyel rá, hogy csak az ő és az áldozat szava álljon egymással szemben. Ha pedig a holdudvar a segítségére is siet, akkor nyert ügye van, innentől kezdve pedig a feljelentést megtett áldozat már nemcsak a traumáival, de egy rágalmazási perrel is együtt élhet.

A körülmények tehát nem segítenek, nem beszélve a cinkosokról. A cinkos a rendszer része, egyfajta tettestárs, akit ugyanúgy terhel a felelősség. Márpedig cinkos az is, aki néma, legyen szó „csak” egy szemtanúról vagy családtagról.

A „Donáth-módszer„

Pár napja került napvilágra az egyébként évtizedek óta pusmogott hír, hogy Donáth László volt MSZP-s képviselő, evangélikus lelkész, a Momentum-os Donáth Anna édesapja, szexuálisan zaklatta kollégáit egy budapesti szeretetotthonban, ahol lelkészként jelenleg is dolgozik. A rendőrség megerősítette a hírt, mely szerint nyomozás folyik Donáth ellen szexuális visszaélés ügyében.

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Kiskorú lányokat erőszakoltak meg egy svéd fesztiválon, nem ez volt az első eset

Kiskorú lányokat erőszakoltak meg egy svéd fesztiválon, nem ez volt az első eset

Rajtuk kívül tucatnyian jelentették, hogy ismeretlenek zaklatták őket.

Tarlós: Karácsony felkészületlen és szavahihetetlen

Tarlós: Karácsony felkészületlen és szavahihetetlen

A harmadik ciklusára készülő kormánypárti főpolgármester szerint az egyetlen közös ellenzéki főpolgármester-jelöltről szóló elképzelés összeomlott. A városvezető felkészületlennek nevezte az ellenjelölteket, köztük Karácsony Gergelyt, az MSZP-Párbeszéd főpolgármester-jelöltjét az M1 szerda reggeli műsorában.

Elképesztő: levelet írt a polgármester egy focicsapatnak, mert túl hangosak a szurkolók

Nemcsak az edzések, de a mérkőzések hangereje is túl nagy Kozármislenyben a helyi polgármester szerint.

A propagandamentes

A propagandamentes

Ha nem is sokat, de azért elgondolkodtam, hogy érdemes-e írni Molnár Áronról. De ki az a Molnár Áron? Na igen, ezért gondolkodtam el. Mert nagyon-nagyon kevesen tudják, hogy kicsoda, és persze érthető, hogy nem tudják. De van benne valami tipikus, valami önmagán túlmutató. Ő nyilván hihetetlenül egyedinek érzi magát, pedig – fájdalom – messze nem az.

Indul az önkormányzati választás kampánya, összeszedtük a tudnivalókat

Indul az önkormányzati választás kampánya, összeszedtük a tudnivalókat

Szombaton kezdődik a hivatalos választási kampány, attól a naptól a választópolgárok már ajánlásokat is tehetnek a képviselőjelöltekre, azaz arra, hogy kik szerepeljenek a szavazólapokon.

Öttusa Világfesztivál Budapesten

2019-ben a világon először Felnőtt Öttusa-világbajnokságnak és Laser Run Világbajnokságnak ad otthont Budapest szeptember 2. és 8. között a Kincsem Parkban.

„A magyar nemzet közösséggé nemesedik”

Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök többek között a liberális demokrácia veszélyeire figyelmeztetett Washingtonban kedden, a helyi amerikai magyar közösség augusztus 20-i ünnepi szentmiséjén.

Orbán Viktor fogadta Stephen Harper volt kanadai miniszterelnököt

Magyarországra látogatott a konzervatív Stephen Harper, Kanada 22. miniszterelnöke.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére