Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Harlem is volt mindig, Gyöngyöspata is lesz

Fodor-Horváth Zsófia

2020.01.20. 13:45

Az oktatás mindig is szegregált valami alapján. Az értelmi képesség ezen a téren a legobjektívebb mutató, vannak próbálkozások az integrációra, több-kevesebb sikerrel. Gyöngyöspatán talán ez utóbbi kísérlet ötlete – ha volt is egyáltalán – halva született, hiszen nem jut minden osztályra egy gyógypedagógus. Az oktatás pedig szegregáltan is oktatás, kérdés, ki mit kezd vele. A bőrszín, nemzetiség alapján való elkülönítés természetesen egyértelműen diszkrimináció, aminek kell legyen következménye, és van is; de nem kérdés, hogy a pénzbeli juttatás csak ront a helyzeten. A pénz persze mindig jól jön, mindig van mire költeni, de mi lesz utána? A gyöngyöspatai helyzet egy sokkal nagyobb és összetettebb társadalmi probléma, mint amit pénzbeli juttatásokkal meg lehetne oldani. Nem mintha egyáltalán meg lehetne.

Minden világnak megvan a maga gettója, Harlem is volt mindig, Gyöngyöspata is van. A társadalmi rétegződés nem mai jelenség, az pedig tény, hogy bizonyos nemzetiségek mindig is nagyobb részét képezték a szegényebb rétegnek. Mindig van egy-egy jó példa, akik kitör, jól él és segít a családnak, de ez ritka. A közeg, amiben felnőnek, tartósít a kulturális és nemzetiségi sajátosságok miatt.

Persze nem könnyíti a helyzetet, hogy még a problémáról is alig lehet beszélni, csak lábujjhegyen lépkedve lehet azt megközelíteni, mert ha cigánynak nevezem a cigányt, akkor ügy lesz belőle. De mégis hogyan lehet megoldani egy problémát, ha még beszélni sem lehet róla? Vagy kimondani a tabut, hogy végül is csak olyan „problémáról” van szó, amire valójában nincs is megoldás, hiszen az egyéni felelősség a kulturális nyomással vegyülve komolyan befolyásolja a helyzetet. Ez azt jelenti píszíről átfordítva, hogy egy nemzedékek óta mélyszegénységbe szokott, segélyekből élő, kemény munka helyett ügyeskedéshez szokott cigány család nem fogja a járatlan utat választani a járt helyett. A segély az segély, mindegy hány nulla van benne.

Az egyetlen eszköz, ami valódi tőke lehet ezeknek az embereknek, az a minőségi, fejlesztő oktatás biztosítása. Hosszú távon nyerhetnek ebből, ha tudnak vele élni – és akarnak is. De ez az a pont, ameddig a kormány felelőssége is terjed. Mert mit tehet a kormány? Az oktatás terén történt sérelem, ezen a téren kell hát a kárpótlás. Az viszont már mindenkinek a saját felelőssége, mit kezd azzal, amit kap.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Az elmebetegek kora

Az elmebetegek kora

A liberálisnak és progresszívnek hazudott politikai mocsoknál nincs károsabb méreg, amely a jelenlegi világunkat pusztítja.

Gócponttá vált egy holland mecset – azt gondolták, rajtuk nem fog a vírus

Gócponttá vált egy holland mecset – azt gondolták, rajtuk nem fog a vírus

A hatóságok ugyan bezáratták a mecsetet, de sok hívőnek saját kulcsa volt.

Salvini: Magyarország számunkra példakép

Salvini: Magyarország számunkra példakép

Salvini és Meloni közös kormányellenes tüntetést rendezett Rómában.

Milliós összeget csalt ki telefonon keresztül egy fogvatartott

Milliós összeget csalt ki telefonon keresztül egy fogvatartott

45 sértett adatait szerezte meg a börtönben ülve a csaló.

Több mint 6 millióra emelkedett a fertőzöttek száma a világon

A halálos áldozatok száma 375 656, a gyógyultaké pedig 2 697 328-ra nőtt.

Könnyítettek a családtámogatás feltételein

Könnyebben juthatnak hozzá a külföldről hazatérők.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére