Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Harlem is volt mindig, Gyöngyöspata is lesz

Fodor-Horváth Zsófia

2020.01.20. 13:45

Az oktatás mindig is szegregált valami alapján. Az értelmi képesség ezen a téren a legobjektívebb mutató, vannak próbálkozások az integrációra, több-kevesebb sikerrel. Gyöngyöspatán talán ez utóbbi kísérlet ötlete – ha volt is egyáltalán – halva született, hiszen nem jut minden osztályra egy gyógypedagógus. Az oktatás pedig szegregáltan is oktatás, kérdés, ki mit kezd vele. A bőrszín, nemzetiség alapján való elkülönítés természetesen egyértelműen diszkrimináció, aminek kell legyen következménye, és van is; de nem kérdés, hogy a pénzbeli juttatás csak ront a helyzeten. A pénz persze mindig jól jön, mindig van mire költeni, de mi lesz utána? A gyöngyöspatai helyzet egy sokkal nagyobb és összetettebb társadalmi probléma, mint amit pénzbeli juttatásokkal meg lehetne oldani. Nem mintha egyáltalán meg lehetne.

Minden világnak megvan a maga gettója, Harlem is volt mindig, Gyöngyöspata is van. A társadalmi rétegződés nem mai jelenség, az pedig tény, hogy bizonyos nemzetiségek mindig is nagyobb részét képezték a szegényebb rétegnek. Mindig van egy-egy jó példa, akik kitör, jól él és segít a családnak, de ez ritka. A közeg, amiben felnőnek, tartósít a kulturális és nemzetiségi sajátosságok miatt.

Persze nem könnyíti a helyzetet, hogy még a problémáról is alig lehet beszélni, csak lábujjhegyen lépkedve lehet azt megközelíteni, mert ha cigánynak nevezem a cigányt, akkor ügy lesz belőle. De mégis hogyan lehet megoldani egy problémát, ha még beszélni sem lehet róla? Vagy kimondani a tabut, hogy végül is csak olyan „problémáról” van szó, amire valójában nincs is megoldás, hiszen az egyéni felelősség a kulturális nyomással vegyülve komolyan befolyásolja a helyzetet. Ez azt jelenti píszíről átfordítva, hogy egy nemzedékek óta mélyszegénységbe szokott, segélyekből élő, kemény munka helyett ügyeskedéshez szokott cigány család nem fogja a járatlan utat választani a járt helyett. A segély az segély, mindegy hány nulla van benne.

Az egyetlen eszköz, ami valódi tőke lehet ezeknek az embereknek, az a minőségi, fejlesztő oktatás biztosítása. Hosszú távon nyerhetnek ebből, ha tudnak vele élni – és akarnak is. De ez az a pont, ameddig a kormány felelőssége is terjed. Mert mit tehet a kormány? Az oktatás terén történt sérelem, ezen a téren kell hát a kárpótlás. Az viszont már mindenkinek a saját felelőssége, mit kezd azzal, amit kap.

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Így is lehet: a szikszóiak magukat látták el szájmaszkokkal

Így is lehet: a szikszóiak magukat látták el szájmaszkokkal

Jó példa az összefogásra: a szikszói városvezetés lakossági összefogással készíttetett 3 ezer szájmaszkot, a képviselők pedig fejenként több mint félmillió forintos felajánlással hoztak létre alapot a bajbajutottak megsegítésére.

Teljesen lekapcsolná Szlovákiát az új kormányfő

Teljesen lekapcsolná Szlovákiát az új kormányfő

Az ország teljes „lekapcsolása” (blackout), vagyis egy néhány hetes rendkívüli állapot és „katonai fegyelem” bevezetése lenne a koronavírus miatt térdre kényszerülő gazdaság újraindításának leggyorsabb módja – jelentette ki szerdán Igor Matovic szlovák miniszterelnök.

Bakondi: a migrációs útvonalakon pusztít legjobban a járvány

Bakondi: a migrációs útvonalakon pusztít legjobban a járvány

Súlyos járványügyi helyzet alakult ki a migrációban érintett, legnagyobb kibocsátó államokban és a migrációs útvonalakon – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, Bakondi György.

Látványosan laposabb a magyar járványgörbe a nyugat-európai gócpontországokénál

Hogy a magyar hatóságok védelmi intézkedései mennyire jól működnek a koronavírus-járvány kirobbanása óta, azt jól mutatja, hogy hazánkban messze nem olyan meredek ívű az úgynevezett járványgörbe, amely az új fertőződések számát mutatja országonként. Olaszországban a járvány első fertőzöttjének diagnosztizálását követő negyedik héten már több mint 4000 fertőzöttnél jártak, míg ez a szám nálunk éppen csak meghaladta a 400-at.

Hiába Brüsszel gáncsoskodása, a Huawei továbbra is szállít maszkokat Európába, sőt Magyarországra is

Hiába Brüsszel gáncsoskodása, a Huawei továbbra is szállít maszkokat Európába, sőt Magyarországra is

A kínai távközlési vállalat magyarországi kommunikációs vezetője elsőként a 888-nak árulta el, hogy pénteken – a Huawei felajánlásaként – maszkok és orvosi védőfelszerelések érkeznek Budapestre.

Egy napig tartott az új menetrend a BKV-nál

Egy napig tartott az új menetrend a BKV-nál

Karácsony Gergely gyorsan belátta, hogy óriási baklövést követett el a BKV azzal, hogy szombati menetrendet vezetett be a munkanapokon. Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója közösségi oldalán hosszasan érvelt a döntés ellen, de a Fidesz is felszólította Karácsonyt, hogy ne zsúfolja össze az embereket a járatokon. 

Koronavírus: már több mint 30 ezren haltak meg Európában

Csak Európában már több mint 30 ezer ember halálát okozta az új koronavírus-járvány az országok egészségügyi hatóságainak bejelentései szerint.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére