Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Finnországban forgatják A szolgálólány meséjének fordított változatát?

Fodor-Horváth Zsófia

2019.12.19. 13:20

Főszerepben az új kormányfő, Sanna Marin.

Hogy valaki nőként és fiatalon kerül egy vezető pozícióba, annak önmagában nem kellene szenzációnak lenni. Sem a nem, sem a kor nem határozza meg az alkalmasságot, ugyanúgy lehet valaki pocsék vezető idős férfiként, ahogy más pedig tehetséges és építő fiatal nőként. Az új finn kormányfő, Sanna Marin mégis azért került a figyelem középpontjába, mert 34 évesen, ráadásul nőként lett egy ország vezetője. Ha csak ennyiről lenne szó, nem is lenne értelme foglalkozni a helyzettel, ott van például az osztrák kancellár, Sebastian Kurz: őt épp csak annyi különbözteti meg Sanna Marintól, hogy férfi. Csakhogy többről van szó: az új finn vezetés egy ötfős balos kormánykoalícióból áll, amelyek vezetői nők, egy kivételével mind 30 körüli. Naivitás lenne azt gondolni, hogy nincs itt semmi látnivaló.

Első ránézésre, mintha A szolgálólány meséjének fordított verziója valósulna meg Finnországban: a férfiak eltűntek, az egyetlen megkérdőjelezhetetlen és igaz erőt pedig a nők jelentik. Különben miért lenne szükség rögtön ötre egy ország vezetéséhez? Úgy tűnik, ez a korszellem ma, egy nem túl ártatlan trendnek vagyunk tanúi, amit úgy hívnak: identitáspolitizálás.

Ebben a trendben az északiak egyébként is jól teljesítenek, a recept nem is olyan nehéz: vegyünk egy ügyet, ami sokakat érint, könnyen felhúzható köré egy közösség, amit aztán csak hiszterizálni kell és már kész is a megvezethető szavazóbázis! Ugyanez történik a klímavédelemmel, ahogy jó ideje a feminizmussal vagy a „melegjogokkal” is. Az identitáspolitizálás lényege, hogy a látszat szintjén minden olyan logikusnak és meggyőzőnek tűnik, még olyan vezéralakjai is vannak az egyes mozgalmaknak, akik valóban hisznek abban, amit csinálnak, de valójában nem érdekképviseletről van szó, hanem közösségtoborzásról, majd annak kihasználásáról. Itthon is voltak próbálkozások: ki ne emlékezne Vadai Ágnesék fehér sapkás „Csajok” formációjára?

A mi politikai kultúránk azért még elég macsó ahhoz, hogy az északihoz hasonlóan kivirágozzon ez a trend és kritikátlanul behódoljunk a píszí diktatúrájának. Persze azért vannak üdvözlendő változások, nemcsak a kormányzatban tűnik fel egyre több nő, de a politikaközeli közösségek vezetői, sőt, az elemzők között is egyre több női hang szólal meg. És ez jól van így, sikerült belőni azt a bizonyos középutat. De általános közbölcsesség az is, hogy a lónak van túloldala is. Ne essünk át rajta.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Gyurcsánynék a pofonokból sem tanulnak

Gyurcsánynék a pofonokból sem tanulnak

Gyurcsányné miniszterelnök-jelölt jelölti színrelépésével új fejezet kezdődött a ’Soha be nem váltott ígéretek’ címet viselő lexikonban. Mondanám, hogy kislexikonban, de mióta baloldali politikusokat hord hátán a föld, nevezzék őket bárhogy – jakobinusnak, bolseviknak vagy éppen kommunistának, újabban libernyáknak – a be nem váltott ígéreteik nem férnek el egy zsebkönyvben.

Agresszív frusztráltságból lábszagú demagógiába menekült Jakab Péter

Agresszív frusztráltságból lábszagú demagógiába menekült Jakab Péter

Nettó 59 perc 55 másodperc egyetlen épkézláb gondolat vagy elképzelés nélkül: Jakab Péter felülmúlta Fekete-Győr Andrást VV Zsolti kanapéján, ahol vélhetően ember nem feszengett még úgy, mint a zokniban és bőrkabátban műlazáskodó Jobbik-elnök. Lehet, hogy neki nem csak a hátsója zsibbadt el a beszélgetés végére, ahogy FeGyőrnek.

Lánczi András: Orbán Viktort metafizikai térben is értelmezni kell

Lánczi András: Orbán Viktort metafizikai térben is értelmezni kell

A magyar miniszterelnök egyszerre nagyon jó politikus és filozófus, így az ő személyiségét nem lehet csak materiálisan értelmezni – mondta Lánczi András Az Orbán-szabály című könyv bemutatóján.

TikTok – a baloldali politikai pedofilok új csodafegyvere

TikTok – a baloldali politikai pedofilok új csodafegyvere

A baloldali ellenzéki pártok vezetői tudat alatt már a legfiatalabb korosztályokat próbálják besorozni leendő választóik közé, amihez egyre többen használják a TikTok videómegosztó alkalmazást. Amit Fekete-Győr, Jakab, Szaniszló vagy Ujhelyi csinál, az a szakember szerint nemcsak etikai, de pszichológiai szempontból is veszélyes.

Rossi Dzsudzsák nélkül kezdi meg az Eb-felkészülést

Rossi Dzsudzsák nélkül kezdi meg az Eb-felkészülést

Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya kihirdette az Európa-bajnokságra készülő bővebb, 30 tagú keretét. Nagy meglepetést nem okozott a névsor, bár a Ferencváros tapasztalt kapusa, a korábbi válogatott Bogdán Ádám öt év után lett újra válogatott. Dzsudzsák Balázs reaktiválása azonban fel sem merült a kapitányban, mint kijelentette, a válogatási elvei világosak, hiába szerepel jól Dzsudzsák a DVSC-ben, a második vonalból nem hív be senkit.

Tordai „szegénységével” haknizva kezdett tarhálásba

Tordai „szegénységével” haknizva kezdett tarhálásba

Szegény, szerencsétlen országgyűlési képviselő, aki most szűkös nyár elé néz, és kölcsönért házal a barátainál, na meg a szavazóknál...

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére