Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A pszichológus válaszol: Mennyire bízhatunk a pszichológiai tesztekben?

Fodor-Horváth Zsófia

2022.05.23. 16:00

 

Kérdező:

A pszichológiai tesztek mennyire megbízhatóak? Például egy Rorschach-teszt mennyire mutatja meg, ha probléma van?”

 

Fodor-Horváth Zsófia pszichológus:

A pszichológiai tesztek miatt érzett bizalmatlanság érthető lehet, hiszen ma már rengetegféle, ellenőrizetlen és tudománytalan teszt érhető el bárki számára, ahogy a valódi, standard tudományos feltételeknek megfelelő tesztek is könnyen letölthetőek internetes felületekről.

A pszichológiai tesztek olyan mérőeszközök, amiknek sok, szigorú tudományos kritériumnak kellett megfelelniük már csak ahhoz is, hogy így nevezhessük őket. Szokolszky (2004) leírása szerint a tesztek egyfajta tudományos megalapozottsággal kidolgozott próbahelyzetek. A tesztelés módszerével az emberi képességek és teljesítmények egyértelműen mérhetővé válnak.

Egy pszichológiai tesztnek érvényesnek, megbízhatónak, stabilnak kell lennie: ha egy bizonyos idő elteltével ismét felvesszük, és a két felvétel eredményei között magas az összefüggés, akkor az adott teszt megbízható. Egy teszt akkor érvényes, valid, ha a tesztben szereplő feladatok valóban azt a jellemzőt mérik, amit mérni szeretnénk – ez sok módon ellenőrizhető is.

Nagyon fontos kiemelni, hogy legyen szó bármilyen pszichológiai tesztről, EGY TESZT NEM TESZT, önmagában nem döntő erejű és az mindig csak a teljes vizsgálatba ágyazva értékelhető!

A Rorschach-teszt egy projektív személyiségteszt, ami a személyiség egészét vizsgálja. 10 „tintapacás” táblát lát a vizsgálati személy, amikbe belevetíti válaszain keresztül például a valósághoz való viszonyulását, viselkedési, alkalmazkodási módjait, kötődési mintáit, szociális beállítódását. A teszt ezen túl képet adhat arról is, mennyire vagyunk tudatosak vagy hogy milyenek az elhárító mechanizmusaink.

Mivel egy teszt nem teszt, ahhoz, hogy diagnózist lehessen felállítani, a Rorschach-próba eredményeit több más teszttel, diagnosztikus eljárással kiegészítve és alátámasztva lehet csak használni.

 

A 888 elindítja új sorozatát, melynek címe: A Pszichológus válaszol!

A sorozat új, a műfaj a régi: Várjuk Olvasóink üzeneteit, kérdéseit, melyekre lapunk pszichológus publicistája, a Pszicho-rovat szerzője, Fodor-Horváth Zsófia válaszol.

Írja le problémáját, kérdését, küldj el nekünk a [email protected] címre, vagy keresse a kérdés matricát a 888.hu Instagram oldalán, a Pszichológus pedig válaszol!

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Brüsszel további egymilliárd eurós pénzügyi támogatást javasol Ukrajna számára

Az Európai Bizottság pénteken javaslatot tett egy új, egymilliárd eurós makroszintű európai uniós pénzügyi támogatásra (MFA) Ukrajna számára – tájékoztatott a brüsszeli testület sajtóközleményben pénteken.

„Szemétkedik” a republikánusokkal a legnagyobb e-mail szolgáltató

Az amerikai Republikánus Országos Bizottság (RNC) – a republikánus párt – szerint a Google szándékosan spamként, azaz levélszemétként kezelte az adományozóiknak kiküldött hírleveleiket a Gmail rendszerében, s ezzel az elmúlt hónapokban jelentősen szabotálta adománygyűjtő kampányaik sikerességét – jelentette az Axios nevű amerikai baloldali hírportál.

Nem fér meg egymás mellett egy mondatban menopauza és a nő szó

Nem fér meg egymás mellett egy mondatban menopauza és a nő szó

Legalábbis egy online brit egészségügyi lap szerint biztos nem.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére