Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A pszichológus válaszol: Leválni a szülőkről?

Fodor-Horváth Zsófia

2022.05.21. 17:30

 

Kérdező:

„Én már végső kétségbeesésemben írok Önnek. A problémám az, hogy a fiammal nagyon megromlott a kapcsolatom. Kicsi kora óta szoros közöttünk a kötelék, a párkapcsolati választásaiban is támogattam, de amióta a jelenlegi párját – aki azóta a menyem és a kisunokám édesanyja – megismerte, mintha kicserélték volna. Amióta a menyemet megismerte, sokkal kevesebbet beszélgetünk, azelőtt volt, hogy naponta is beszéltünk. Három hónapja született meg a kisunokám, de én már lélekben évek óta készültem a nagymama szerepre. Amióta a pici megszületett, még kevesebbet beszélünk és egyre több a konfliktus. Tudom, hogy sokszor a menyem szavait ismétli, azt mondják, rájuk telepszem, pedig csak segíteni akarok és részt venni az unokám életében. Már többször előfordult az is, hogy hiába hívtam, nem vették fel a telefont, vagy egyszerűen csak kinyomták. Nem tudom, hogy mit csináljak, már a férjemmel is többször összevesztünk, mert akkora feszültséget jelent ez a mindennapjainkban. Szeretném elkerülni, hogy eltiltsanak az unokámtól. Hogyan tudnám rendezni a kapcsolatot a fiammal?”

 

Fodor-Horváth Zsófia pszichológus:

Azokat a helyzeteket, amikor a családban az „élet rendjének megfelelő” változás történik – mint a gyermek kirepülése, a felnőtt gyermek családalapítása, a felnőtt gyermek szülővé válása –, életciklusváltásoknak nevezzük, ezek pedig mind alkalmazkodást igényelnek a család tagjaitól. Bele kell tanulni az új szerepekbe, az új feladatokba, az egyes családtagok identitása is alakul ilyenkor, ahogy a határok is megváltoznak; ez pedig mind-mind stresszforrás az egyes családtagok életében. Egy gyermek születése a legtöbb esetben óriási öröm, a kisbabával együtt rengeteg szeretet is érkezik a családba. Amennyire boldog, annyira nehéz időszak is ez, a házaspárból szülők lesznek, az új szerepek új feladatokat és nem várt nehézségeket is jelentenek. A gyermek születése egy normatív krízis – hiszen ez az élet rendje –, a korai kisgyermekes időszak pedig egy rendkívül szenzitív periódus az új család számára.

Sokszor a kirepült felnőtt gyermek még nem vált le a szüleiről, sok esetben még anyagilag is függ tőlük. Az egészséges érzelmi leválás – ami nem jelent elhidegülést, rossz kapcsolatot – a felnőtté válás feltétele. Az természetes, hogy egy felnőtt, aki házasságra, családalapításra készül, energiáját, figyelmét, fókuszát a saját családjára helyezi. Az is természetes, hogy a szülei életében ez egy érzelmileg terhelt időszakot jelent – hiszen a családi életciklusváltás a család, mint rendszer minden tagjára hat. Ezt tehát nem érdemes számonkérni a felnőtt gyermeken, mert csak ellenállást vált ki.

Az elsőgyermekes szülők számára sokszor a legnagyobb segítség a csend és nyugalom. Ha buzog a szerető nagymamában a segíteni vágyás, először érdemes megkérdezni, hogy hogyan tud a leginkább segíteni. Lehet, hogy a válasz nemtetsző lesz, de talán egy próbát megér mégis elfogadni azt. Egy szülő számára, mindegy mennyi idős a gyerek, frusztráló, ha a gyermekét problémákkal látja küzdeni. Ahogy a kisgyermeket is hagyjuk, hogy megbirkózzon egy feladattal, úgy a felnőtt gyermeknél ugyanezt érdemes megtenni. Persze könnyebb a kicsi helyett is elvégezni a számunkra már egyszerű feladatot, azzal azt az érzést kelthetjük benne, hogy ő arra nem képes, az önbizalma és a kompetencia érzete sérülhet. Hasonló a helyzet a felnőtt gyermekkel is, bár ebben a konkrét esetben a felnőtt gyermek határozottan jelzi is, mit szeretne és hol vannak a határai – ezt pedig érdemes tiszteletben tartani.

Azzal, hogy egy picit távolabb kerül a felnőtt gyermekétől, még nem fogja „elveszíteni”, ahogy azzal sem, ha az utóbbi időben több konfliktusuk volt – egy biztonságosan kötődő, szerető kapcsolat ugyanis elbírja a konfliktusokat. Amikor gyermeke születik valakinek, hirtelen minden közhely értelmet nyer: a napok valóban hosszúak, de az évek hihetetlen gyorsasággal szállnak. El fog jönni az az időszak is, amikor a nagyszülők szerepe hangsúlyosabb lesz az unoka és ezáltal a felnőtt gyermek életében is.

 

A 888 elindítja új sorozatát, melynek címe: A Pszichológus válaszol! A sorozat új, a műfaj a régi:
Várjuk Olvasóink üzeneteit, kérdéseit, melyekre lapunk pszichológus publicistája, a Pszicho-rovat szerzője, Fodor-Horváth Zsófia válaszol.

Írja le problémáját, kérdését, küldje el nekünk a [email protected] címre, vagy keresse a kérdésmatricát a 888.hu Instagram oldalán, a Pszichológus pedig válaszol!

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Brüsszel további egymilliárd eurós pénzügyi támogatást javasol Ukrajna számára

Az Európai Bizottság pénteken javaslatot tett egy új, egymilliárd eurós makroszintű európai uniós pénzügyi támogatásra (MFA) Ukrajna számára – tájékoztatott a brüsszeli testület sajtóközleményben pénteken.

„Szemétkedik” a republikánusokkal a legnagyobb e-mail szolgáltató

Az amerikai Republikánus Országos Bizottság (RNC) – a republikánus párt – szerint a Google szándékosan spamként, azaz levélszemétként kezelte az adományozóiknak kiküldött hírleveleiket a Gmail rendszerében, s ezzel az elmúlt hónapokban jelentősen szabotálta adománygyűjtő kampányaik sikerességét – jelentette az Axios nevű amerikai baloldali hírportál.

Nem fér meg egymás mellett egy mondatban menopauza és a nő szó

Nem fér meg egymás mellett egy mondatban menopauza és a nő szó

Legalábbis egy online brit egészségügyi lap szerint biztos nem.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére