Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A hűség törvény… a hűtlenség törvényszerű?

Fodor-Horváth Zsófia

2021.11.21. 10:58

A hűtlenség az egyik olyan „bűn” a párkapcsolatokban, ami nagy eséllyel rövid vagy hosszú távon szakításhoz vezet. Ha a hűtlenség után a pár a kapcsolat folytatása mellett dönt, akár évekig is tarthat a munka, amit kapcsolatuk újraélesztésébe fektetnek. A megcsalt félnek óriási kihívás lehet a másikba vetett bizalom megtalálása, ahogy a csorbát szenvedett önbizalmát is ápolnia kell, hiszen párja a neki járó figyelmét, idejét, az érzelmi odafordulást, a szexuális vágyát, az intim együttlétet egy harmadik félnek adta oda. A csaló pedig úgy érezheti, állandóan bizonyítania kell, miközben folyamatosan szégyelli magát, ez pedig fojtogató lehet számára. A megcsalás egyfajta identitásveszítést is előidézhet a párkapcsolaton belül: a korábban szilárdnak hitt elköteleződés és egység, a közös értékek megkérdőjeleződnek, a szép emlékek utólag is átszíneződhetnek kétségbe vonva mindazt, amit azok addig jelentettek. A megbocsájtás és a kapcsolat újraépítése nem lehetetlen egy ilyen krízis után, de ez függ attól is, hogy a megcsalt és a csaló fél hogyan definiálja a megcsalást, a határaik találkoznak-e ezen a téren.

A megcsalásról gondolkozhatunk zónaszerűen: a zöld zónába kerülnek az olyan cselekedetek, amik bár kifelé irányítják a figyelmet a párkapcsolatból, de nem okoznak bizalmi sérülést, a piros zónába pedig azok, amiket már egyértelműen megcsalásként definiálunk. A kettő között pedig vannak sárga, halványpiros és egyéb átmeneti zónák, amik a zöldből a piros felé sötétülnek és amik egyre több olyan viselkedést, cselekedetet tartalmaznak, amik féltékenységre, bizalomvesztésre adnak okot. A zónáit mindenki maga tudja meghatározni és leírni, a saját határai mentén, hiszen az egyéni különbségektől függ, mit és mennyire találunk határsértőnek. Lehet, hogy egy harminc éve házasságban élő pár könnyebben megbocsájt a másiknak egy „félrelépésért”, ahogy az is lehet, hogy ez a hűtlenség lesz az utolsó csepp a csurig telt pohárban, de máshogy viszonyulhatunk egy ittas állapotban elcsattant csókhoz is, mint egy hónapok óta fennálló viszonyhoz. Ami biztos: a megcsalás nem véletlenül és egyik pillanatról a másikra érkezik, nem „történik”, hanem valakik megteszik, még akkor is, ha az előzményei ártalmatlannak tűnnek. Bár a továbblépés lehetséges, de hosszú időbe telhet a párnak redefiniálni a kapcsolatukat, a hűtlenség ugyanis komoly kötődési sérüléseket okozhat, hiszen a párkapcsolat hűségre vonatkozó alapszerződése szegődött meg a „félrelépés” által.

Hasonló dinamikájú folyamatok figyelhetőek meg akkor is, ha nem párkapcsolati megcsalásról beszélünk, hanem valamilyen közösségen belüli vagy barátok közötti hűtlenségről van szó. Sőt: a politika világában sem működik másképpen a hűtlenség, ha azt a hatásai felől vizsgáljuk. A megbocsájtás és a bizalom újraépítése azonban sokkal nehezebb, talán lehetetlen is az ilyen esetekben, hiszen ilyenkor nem csak egy embert kell meggyőzni.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére