Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Z, mint Putyin

Georg Spöttle

2022.03.10. 18:00

 

A nagy fehér Z, ami az orosz katonai járművek megkülönböztető jelzése, mára már szimbólum lett Oroszországban. Sokan fehér szigetelőszalaggal ragasztják autójukra, de már kaphatók zászlók is, amelyeket kocsi ablakának szegélyére lehet erősíteni. Ott van Ivan Kuljak orosz tornász is, akinek mezéről levetették az orosz címert, erre ő egy fehér Z betűt vart mezére. Sokan VKontakte- vagy Facebook-profilképükhöz is kitették a Z-t, amíg még működött a Facebook...

„Za pobedu” a győzelemért, sokan ezzel magyarázzák a jelet, ám igazából ez azért van, hogy a katonai járművek meg tudják különböztetni egymást, hiszen mind orosz, mind pedig ukrán oldalon ugyan azok a típusú harci járművek vannak.

A betűk azonban a harcoló alakulatokat is jelzik: Z = keleti erők, |Z| = Krími erők, O = Belorusz hadsereg, V = Haditengerészet, A = Speciális alakulatok (Nemzetigárda, FSZB, Speciális Erők), X = Csecsén alakulat.

Persze ezt sokan nem tudják, számukra a Z igazából Putyin támogatását jelenti. Mindeközben zajlik a háború és megnézve a front állását az orosz hadsereg összekötötte a szakadár területeket az Azovi-tengerrel és a Krím-félszigettel és komoly előre nyomulás van a Fekete-tenger partvidékén is. Zelenszij és nyugati nagykövetei próbálják zsarolni a kormányokat, hogy több fegyver kell, adjanak tengeralattjárókat és hadihajókat – követelte Ukrajna berlini nagykövete. Erre már Scholz kancellár sem akart reagálni, hiszen elég komoly eszközöket adtak, mint a Stinger légelhárító rakéta és a Panzerfaust 3 tankok és bunkerek ellen használható páncélököl. Még a Pentagon is meghátrált az ötlet elől, hogy Lengyelországból MIG 29-es vadászgépeket reptessenek át a német Ramstein légibázisra és onnan ukrán vadászpilóták vinnék át őket a háborús övezetbe. Ez Lengyelországot és Németországot azonnal berántaná a háborúba, ezt Putyin világosan ki is jelentette.

 

Ukrajna keményen védekezik, az tény. Még az orosz hadvezetést is meglepte, hogy milyen ellenállásba ütköznek csapatai. Volodimir Zelenszij ukrán elnök pedig minden lehetséges fórumon hazafias szavakkal lelkesíti a népet, hogy mindenki ragadjon fegyvert és harcoljon Ukrajna szabadságáért. Na, itt álljunk meg egy pillanatra. Huszonöt éven át voltam fegyveres erők tagja, jártam néhány háborús, polgárháborús övezetben és ismerem a fegyverek hatását nem szakavatott kezekben. Civilek – minden kiképzés hiányában – komoly veszélynek vannak kitéve, hiszen nem tudják, hogyan kell fedezékbe vonulni, tűztámogatást adni társaiknak előre nyomulásnál vagy visszavonulásnál. Nincsenek azzal sem tisztában, hogy egy lövedék, ha elhagyja a csövet, több mint ezer méterre is halálos lehet. Amennyiben nem talál célba, olyanokat is megölhet, akiket a lövész nem is lát. Egy a levegőből visszahulló, pörgő projektil is életveszélyes.
Azt sem oktatták a gimikben, hogy ne lapulj a falhoz, mert egy lövedék, ha sík felületet ér, azon végigszáguld és ugyanolyan halálos, mint a levegőben. Még folytathatnám...

 

Összeszorult a szívem, amikor láttam még kvázi gyereket fegyverekért sorbaállni. Bátrak, ehhez nem fér kétség, de nagyon nagy veszélynek vannak kitéve. A jól kiképzett és felszerelt orosz katonák, főleg éjjel, nem a személyt látják, hanem a torkolattüzet és azt viszonozzák. Az éjjellátók vagy a hőkamerák nem tudják megkülönböztetni a civilt a katonától, mint ahogy a lövedékek sem. Egy jó elnöknek erre is gondolnia kellene, hiszen a haza védelme a katonák és a rendőrök dolga, nem a civileké.

A civilek így is rengeteg szenvednek, hiszen látjuk a hazánkat is érintő menekültáradatot, nők, kisgyermekek, idős emberek, akik egy bizonytalan jövő felé indulnak. A nyugati hatalmaknak is inkább minden erejükkel a diplomáciai megbékélést kellene szorgalmazniuk és nem még több fegyvert küldeni ebbe a véres konfliktusba, hiszen az csak elhúzza és esetleg még ki is szélesíti azt.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére