Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Die Welt: Sorosék kockázatos pénzügyi tervvel bombázzák az EU-t – nem reménytelenül

Jog és Szabadság

2021.02.19. 17:30

Lagarde, a német szakszervezetek vezetője, sőt Macron is közös EU-adósság szisztéma szövetsége a német konzervatív lap szerint.

Az Európai Bizottság 750 milliárd euró adósságot vállal a koronavírus okozta válság újjáépítési alapjához. Most egyre több olyan hang szólal meg, amely a válságintézkedés állandóvá tételét követeli. A közösségi költségvetés abszolút újdonság lenne – és nagy kockázatot jelentene.

Soros György befektető és fedezetialap-kezelő nemcsak egymilliárd dolláros vagyont, hanem legendás hírnevet is szerzett, amikor az 1990-es években sikeresen spekulált a túlértékelt brit font ellen. Legutóbbi szövetsége annál megdöbbentőbb: Reiner Hoffmann-nal, a Német Szakszervezeti Szövetség (DGB) elnökével együtt intézett felhívást az EU tagállamaihoz. Ebben Soros és mintegy 150 tudós, a nem kormányzati szervezetek képviselői, valamint a szakszervezeti vezetők forradalmat követelnek uniós szinten: nevezetesen egy állandó uniós költségvetést.

A levelet Ursula von der Leyen bizottsági elnöknek, több biztosnak, Paschal Donohoe eurócsoport-vezetőnek, a tagállamok 27 EU-nagykövetének és Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének címezték, aki a tagállamok munkáját koordinálja. Az aláírók között vannak a Greenpeace, a befolyásos klímaügyi hálózat és a Zöldek Heinrich Böll Alapítványának képviselői.

Az aláírók a fiskális és monetáris politika átrendezése mellett „állandó, nagy méretű közös uniós költségvetést és hitel felvételének lehetőségét követelik a »zöldüzletet« és a társadalmilag igazságos átalakulást elősegítő beruházások támogatására”.

Egy ilyen uniós költségvetés, amelynek saját bevételei, kiadásai és átutalásai vannak az EU-n belül, újdonság lenne, de ennek már megvan a terve: a koronavírus okozta válságban az európai újjáépítési terv, amelyben az EU-s államok tavaly júliusban megállapodtak.

Nincs említésre méltó jövedelemforrás

A vonatkozó eszmefuttatás azt írja elő, hogy az Európai Bizottságnak története során először nagy adósságai keletkezzenek a koronavírus okozta válság miatti segélyek szétosztása okán, aminek során a tagországoknak összesen 360 milliárd eurót hitelként és 390 milliárd eurót olyan forrásként utalnak ki, amelyet nem kell visszafizetni.

A 750 milliárd eurót adósságból kell finanszírozni, amelyet 2058-ig kell visszafizetni. Erre a pénznek – legalábbis részben – új, uniós szintű adókból és díjakból kell származnia: például digitális adókból vagy az európai kibocsátáskereskedelmi rendszer kibővítéséből.

A nem újrafeldolgozható műanyagra kivetett adó – amelyet ebben az évben szednek be – kivételével ezekről az adókról még nem döntöttek, és évekbe telik, mire ténylegesen létezni tudnak. Mindaddig, amíg az EU-nak nincsenek jelentős bevételi forrásai, a kölcsönöket a tagállamok átutalásaiból kell fizetni.

Közvetlenül a júliusi újjáépítési terv elfogadása után Angela Merkel (CDU) kancellár és más kormányfők, például a holland Mark Rutte, biztosították szavazóikat, hogy az adósságoknak egyszeri eseményeknek kell maradniuk, és semmiképp sem kell adósságunióba lépniük.

Az adósságképzés állandó létrehozása

Megszólaltak az európai politikusok, akik a közös adósságvállalást az EU szerves részeként kívánják létrehozni. Christine Lagarde, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke októberben felszólított a Corona Recovery Fund állandóvá tételére, David Sassoli, az Európai Parlament elnöke pedig novemberben megismételte ugyanezt.

A közös hitelt állandóvá kell tenni – mondta. De az Európai Parlamenttől is eltérő vélemények hangzanak el: „Az újjáépítési alap egyszeri ügy a soha nem látott méretű pandémiás és gazdasági válság leküzdésére” – mondja Markus Ferber, a CSU pénzügyi politikusa. „Az a tény, hogy ezt a megállapodást ismét megkérdőjelezik, rendkívül aggasztó.” Mindemellett Franciaország régóta közös EU-költségvetést akart, és a koronavírus-járvány kitörését és az általa kiváltott gazdasági válságot felhasználta ennek az ötletnek az előremozdítására.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Izrael egymillió vakcinát ad a Palesztin Hatóságnak

Izrael pénteken közölte, hogy egymillió adag, koronavírus elleni Pfizer/BioNTech-védőoltást ad a Ciszjordániát irányító Palesztin Hatóságnak (PH), amely azonban visszautasította a vakcinákat, mondván, hogy a szavatossági idejük túl korán jár le.

Egyre többen követelik Joe Biden elmeállapotának kivizsgálását

Egyre többen követelik Joe Biden elmeállapotának kivizsgálását

Ronnie Jackson, a Fehér ház korábbi pszichológusa levelet írt Joe Bidennek. Jackson levelében a felszólította az amerikai elnököt, hogy azonnal vesse alá magát egy kognitív tesztnek. Felhívását azzal indokolta, hogy az amerikaiak megérdemlik, hogy tudják milyen szellemi állapotban van az elnökük.

LMBTQ Pride koncertet szervez a Disney+ gyerekeknek

LMBTQ Pride koncertet szervez a Disney+ gyerekeknek

A Disney streaming csatornáján egy Nina West nevű drag queen fog a gyerekeknek népszerű filmes betétdalokat énekelni. Kis csavarral.

Karácsonynak semmi nem elég, még egy lapáttal rátesz a budapesti közlekedési káoszra

Karácsonynak semmi nem elég, még egy lapáttal rátesz a budapesti közlekedési káoszra

Újabb dugókra készülhetnek a budapestiek. Az egyik legforgalmasabb főúton vesz el egy sávot az autósoktól a főpolgármester.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére