Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Vészjósló kettős mérce az Európai Parlamentben

Ifj. Lomnici Zoltán

2019.11.27. 09:38

Vajon bűnössé válik-e az, aki bűnösöknek szálláscsinálója? Sokan mindenesetre nem gondolták volna, hogy az antiszemitizmus elleni konzekvens kiállás ily mértékben visszaszorulhat a zsidó-keresztény kultúrkörben.

„Napjainkban a zsidók sok közösségben nem vállalhatják nyilvánosan identitásukat anélkül, hogy kockára tennék személyes biztonságukat. Miközben Európa egyes részein a zsidóság vallási szokásait érik támadások a jogalkotás oldaláról. Az uniós állampolgársággal rendelkező, dzsihadista terroristák visszatérése jelentős fenyegetést jelent a zsidó közösségre nézve. A legszörnyűbb, hogy a közelmúltban több halálos terrortámadást is elkövettek zsidók ellen Párizsban, Brüsszelben és Koppenhágában.”

A fenti sorok Ilan Mor akkori izraeli nagykövet gondolatai, melyek a Népszabadság hasábjain jelentek meg 2015 májusában. Három fontos – a mai napig érvényes és aktuális – tétel, amely vélhetőleg nem jelenhetne meg ma egyetlen komolyabban vehető balliberális lapban sem.

Először, az EU nem tudja polgárai biztonságát szavatolni. Másodszor, az Unióban nem élvez kellő védelmet a vallásszabadság. Harmadik állítási kör, hogy a migráció és a bűnözés, illetve dzsihadisták és terror megjelenése szorosan összefüggnek.

Két évvel az említett írás megjelenése előtt fogadta el az Európai Parlament az úgynevezett Tavares-jelentést, amely rögzítette a tagállamok annak biztosítására vonatkozó felelősségét, hogy etnikai hovatartozásától és hitétől függetlenül minden személy alapvető jogait tiszteletben tartsák, ez a közigazgatás valamennyi szintjére és a bűnüldöző hatóságokra is kiterjed, és egyúttal magában foglalja a tolerancia aktív elősegítését, valamint egyes jelenségek – például a rasszista erőszak és az antiszemita és romaellenes gyűlöletbeszéd – határozott elítélését is, különösen amikor az hivatalos vagy nyilvános fórumokon, többek között a (Jobbik által) Magyar Országgyűlésben jut kifejezésre.

Egy évvel korábban, 2012 novemberében egy magyar országgyűlési képviselő, jelesül Gyöngyösi Márton felszólalásában a gázai konfliktus kapcsán előadta, hogy itt lenne az ideje annak, „hogy felmérjük azt, hogy az itt élő, és különösen a magyar országgyűlésben és a magyar kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára.” Akkoriban a kormány a leghatározottabban „elítélte Gyöngyösi Márton, a Jobbik képviselője Parlamentben tett kijelentését.” Mint közleményükben kifejtették, a „Kormány a legszigorúbban fellép minden szélsőséges, rasszista, antiszemita megnyilvánulás ellen és mindent megtesz annak érdekében, hogy a gyűlölködő és az európai normákkal összeegyeztethetetlen hangokat visszaszorítsa.” Ez utóbbi persze nem zavarta az EP többségét abban, hogy a fent idézett szövegtartalommal egy év múlva megszavazzák a Tavares-koholmányt.

Mindezek után visszafogottan csupán a sors fintorának tekinthetjük, hogy Gyöngyösi Márton, aki egyébként a Jobbik külügyi szakértője és nemzetközi kapcsolattartója is volt, néhány nappal ezelőtt mint az Európai Parlament külügyi szakbizottságának a tagja faggatta a magyar kormány biztosjelöltjét, Várhelyi Olivért. Erre a pálfordulásra még Joseph Fouché is csettintene.

Ami pedig az időközben a Jobbikot domesztikáló és befogadó magyar balliberális közgondolkodást illeti, emlékeznünk kell arra, hogy a Magyar Demokratikus Charta 2012-ben még üdvözölte, hogy tüntetés lesz a Kossuth téren a Jobbik nevű újnyilas párt antiszemita fellépése ellen. A Charta nevében a négy szóvivő jegyezte az említett mondatot, így Vágó István és Donáth László, akinek lánya időközben EP-képviselő lett. Azóta Vágó István és Donáth Anna egészen másként látják ezt a kérdést…

Ahogy korábban az egyik „alapító atya”, Konrad Adenauer fogalmazott: a szélsőséges tendenciákkal szemben szükség esetén határozottan élünk törvény adta jogainkkal. Ezt a sajtóban vagy a közéletben is megtesszük az antiszemita megnyilvánulásokkal szemben, ha szükséges, akkor a lehető leghatározottabban. Nemcsak azért küzdünk mindenfajta antiszemitizmus ellen, mert bel- és külpolitikailag sem kívánatos, hanem azért is, mert emberiességi okokból a leghatározottabban elutasítjuk azt.

Hosszú és rögös utat járt be az Európai Unió, hogy így megtagadta alapító gyökereit.

És végezetül egy fontos intelem a balliberális européerek számára Ilan Mor tollából: „ahol felüti a fejét ez a fajta gyűlölködés, hamar megjelenik a többi kisebbség alapvető jogainak sárba tiprása is, a szabad önkifejezést gyakorló karikaturistáktól a nőkön, romákon, szintókon és más etnikumokon át az LMBT-közösségig. Végül még a többségi társadalom azon joga is veszélybe kerül, hogy az eltérő véleményű, kinézetű vagy vallású emberekkel szembeni gyűlölet fenyegetettsége nélküli közösségben éljen.”

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére