Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Vasárnap kijárási tilalom Indiában – milyen intézkedések kellenek a járvány visszaszorítására egy ekkora országban

Jog és szabadság

2020.03.21. 13:14

A magyar külügy tájékoztatása szerint az indiai központi kormány március 20-i döntése értelmében március 22-től egy hétre lezárják az indiai repülőtereket, ennek megfelelően nem közlekedhetnek menetrend szerinti nemzetközi járatok. India kormánya 2020. március 13-tól április 15-ig felfüggeszti minden már kiadott, Indiába szóló vízum érvényességét. Ennek értelmében a fenti időszakban nem lehetséges a beutazás Indiába. Egyúttal sajtóhírek szerint Narendra Modi indiai miniszterelnök vasárnapra totális, kizárólag a sürgősségi szolgálatoknál dolgozókra nem vonatkozó kijárási tilalmat rendelt el a közel 1,4 milliárd lakosú országban.

India huszonnyolc állam és hét terület egyesülése, alkotmányos jogalkotási felelősségmegosztással az unió kormánya és az államok között, amelyeket az indiai alkotmány hetedik jegyzékében felsorolt ​​jogalkotási alapelvek részleteznek. Mind a szövetségi kormány, mind az állami kormányok alkotmányosan felhatalmazottak arra, hogy törvényeket hozzanak a közegészséggel kapcsolatos kérdésekben. A szövetségi szinten a kikötői és az államközi karanténról dönthetnek. Az állami jogalkotók rendelkezhetnek a közegészségügyre és a higiéniára, a kórházakra, a diszpécserre és az állatbetegségek megelőzésére vonatkozó kérdésekről. A szövetségi kormány és az államok egyidejű joghatósággal bírnak az emberekre, állatokra vagy növényekre ható fertőző betegségek vagy kórokozók egyik államról a másikra történő átterjedésének megakadályozására.

Sajtójelentések szerint a négy déli indiai államból az egyik, Karnátaka kormánya 2020. március 11-én, késő este hirdette ki az ún. COVID-19 rendeleteket, a koronavírus-járvány kitörésének és terjedésének megakadályozására. Az egyéves időszakra vonatkozó jogi szabályozás felhatalmazza a körzeti adminisztrációkat speciális elszigetelési intézkedések bevezetésére.

Ennek keretében a helyi igazgatási egységek:
• korlátozhatják a lakosság bárhová történő belépését és kilépését a lezárt területekről;
• előírhatják az iskolák, irodák és egyéb munkahelyek bezárását és a nyilvános összejövetelek betiltását;
• megtilthatják a járművek mozgását egy adott közigazgatási egységen belül;
• az összes potenciális fertőzöttet elkülöníthetik a kórházakban.

Az egyesek szerint a központi kormányzat intézkedéseinél is szigorúbb szabályozás jogi hátterét a gyarmati időkben született 1897-es, a Epidémiai Betegségek Törvény (THE EPIDEMIC DISEASES ACT, 1897) képezi, amely felhatalmazza az államot és a központi kormányzatot bizonyos intézkedések meghozatalára. A jogszabály 3. szakasza előírja, hogy a törvény alapján bármely rendelkezést be nem tartó személyt az indiai büntető törvénykönyv alapján bűncselekménnyel vádolhatják, és az elmarasztaló ítélet meghozatala esetén egy hónapos börtönbüntetésre, pénzbüntetésre, vagy mindkettőre kell az elkövetőnek számítania.

Noha úgy tűnik, hogy állami szinten eddig nem hoztak a fenti felsorolásban rögzítetteknek megfelelő szigorú előírásokat, a Bloomberg egyik véleménycikke szerint érdekes lenne nyomon követni, hogy ez a felhatalmazáson alapuló jogalkotási hatáskör valóban kibontakozik, és az ilyen szabályozás hatása mennyiben lesz hatékony a betegség visszaszorítására, továbbá hogy ezek az intézkedések milyen mértékben befolyásolják a napi üzleti tevékenységet, illetve a térség gazdasági helyzetét.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére