Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Vajon boomer-e a kölök?

Pozsonyi Ádám

2022.01.03. 11:30

 

Így újévkor sok szó esik a hagyományról. Szilveszterkor és január elsején is érdemes az aprópénzhez hasonló lencsét enni, ez ugyanis szerencsét és gazdagságot hoz. Baromfit ne egyél, mert elkaparja a szerencsédet. Pulykát se, mert az haragot gerjeszt. A halat is inkább hanyagoljuk, mert azzal elúszik a szerencsénk. Szerencsét hoz ellenben, ha megtöltjük a kávétartót, cukortartót, sótartót, borstartót, lisztes edényt, Ha ezek tele vannak, egész évben bőségben élünk, de ha üresek, akkor bizony szükséget szenvedünk ezekben a dolgokban.

Ilyesmivel fárasztják egymást az emberek a közösségi médiában, az ember meg nézi, kavargatja a kávéját, s pislogva olvassa, hogy Szelimnek hívják az első újszülöttet Magyarországon.

Hát, nem tudom, mit gondoljak, nem tudom, jelent-e ez valamit. Van-e ennek köze a hagyományokhoz, Annyit mindenképp, hogy túl sok török sorozat megy a tévében. Úgy látszik, nem csak az vagy, amit megeszel, hanem az is, amit nézel.

Bár ez a Szelim, ez szerintem nem menő. Én biztos nem adnám ezt a nevet. Sokkal jobban hangzik például, hogy Pozsonyi Peter Parker!

Sok szó esik újévkor a hagyományokról, népszokásokról. Szokásokról, melyeket át kell adni. Át kell örökíteni a következő generációnak, különben elvesznek.

Játszótérre, ha kiülök nézelődni, felhős mélabúval töprengeni a világ folyásán, néha látom, hogy a szülő kézműves, fából készült tárgyakat ad a gyerek kezébe, s az öltözködés terén is próbálja követni a hagyományt. Babahordozós, tarsolylemezes szerelésben ül maga is a visongó gyerekcsapat közepén, próbál szembemenetelni a tömegmédia hatalmával, és Benedek Elek mesekönyvekkel traktálja a picit. De – fájdalom – sehol nem látom, hogy a legfontosabb témakörben törekedne a szülő a hagyományok ápolására. Erre valamiért senki nem helyez hangsúlyt.

Meg kell tanítani a kölyöknek a régi mondókákat!

Jaj, dehogy a Cini-cini muzsikára gondolok, meg, hogy Ciróka-maróka, mit főztél, kását? Ezeket senki nem mondogatta a játszótéren, vagy a napközis csoportban. Olyat se láttam soha, hogy bárki is a matchbox tologatása közben azt motyogta volna a suli udvaron, hogy cirmos cica haj, hová lett a vaj. Ez csak a pedagógus meg a gyermekújság szerkesztőjének álma volt, akinek fogalma sem volt arról, hogy milyen izgi dolog a valóságban Pif újságokat csereberélni a nagyszünetben.

Nem kérem, a valóságot kell átadni, a létező népi kultúrát. Azt kell átadni a kölyöknek, hogy „Egyik fülem sós, másik fülem paprikás, úgyse hallom mit dumálsz!” Igen, ezt mondogattuk, amikor valaki nehezményezte, hogy még mindig nem adtuk vissza azt a Fix und Foxi újságot, vagy azt a játék katonát, amit a múlt héten kértünk kölcsön a nagyszünetben. Nem ér a nevem! Káposzta a fejem! Ezt mondogattuk, meg azt, hogy Mátyás király Gömörben, illetve, „Esik a hó, fingik a ló, seggen csúszik az igazgató!”

Igen, ezt kell tovább adni, hogy élő maradjon, hogy aztán a gyerek is tovább tudja adni az ő gyerekének. Persze, ez kérdéseket vet fel.

Vajon, ha 2025-ben egy gyerek ezt mondja az oviban, akkor az boomer? Merik rá azt mondani, hogy boomer?

De aki ezt mondja, az maga is boomer, mert az akkori generáció ezt a szót akkor már nem is ismeri majd. Tehát, aki ismeri, az egy vén trotty, tehát boomer.

Múltkor hallottam, hogy a buszon, mögöttem kettővel, azt mondta az egyik kölök a másiknak, hogy „adom”. Mire a mellettem ülő ötvenes úr hozzám fordult:

- Az olyan, mint a kasa?

Elgondolkodtam, a mögöttünk utazó kölykök ezt a szót már tuti nem ismerik. Akkor most ez az alak itt mellettem, aki ezzel az ismeretlen ősi kifejezéssel jön, ő most forradalmár vagy boomer?

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Német Ipari Szövetség vezetője: Az orosz gáz leállítása pusztító lenne

Német Ipari Szövetség vezetője: Az orosz gáz leállítása pusztító lenne

Senki sem tudja, milyen hideg lesz a következő tél – újabb józan hang Németországból.

Szijjártó: Brüsszelnek változtatnia kell nagyképű hozzáállásán a nyugat-balkáni bővítést illetően

Szijjártó: Brüsszelnek változtatnia kell nagyképű hozzáállásán a nyugat-balkáni bővítést illetően

Ha a nyugat-balkáni bővítés tekintetében az Európai Unió nem tud változtatni nagyképű hozzáállásán, akkor hasonló kudarc fogja érni, mint amikor elvesztette az Egyesült Királyságot – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben, az uniós tagországok külügyminiszteri ülésének szünetében hétfőn.

A Márki-Zay-féle civilek pártja már most halott konstrukció

A Márki-Zay-féle civilek pártja már most halott konstrukció

Lehet a Fideszben keresni a hibát, hogy miért nincs ellenzéke, de nem a győztesek dolga a vesztesek helyett működőképes, ellenzéki politikát kitalálni. Más kérdés, hogy vannak olyanok, akiken segíteni sem lehetne. Közéjük tartozik többek közt a párt alapításba fogó Márki-Zay Péter is.

Megválasztották miniszterelnöknek Orbán Viktort

Megválasztották miniszterelnöknek Orbán Viktort

133 igen szavazattal megválasztotta az országgyűlés Orbán Viktort miniszterelnöknek.

Politikai játszmák miatt Norvégia nem tud jelentősen segíteni az EU-nak gázügyben

Politikai játszmák miatt Norvégia nem tud jelentősen segíteni az EU-nak gázügyben

Az orosz gázembargó árnyékában Norvégia lehet, hogy mégsem ad elég gázt Európának.

Ide is, oda is meg akar felelni az EU, mégis támadják

Ide is, oda is meg akar felelni az EU, mégis támadják

Erre szoktam mondani, hogy olyan sose lesz, hogy mindenkinek jó legyen.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére