Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Újra hadkötelezettség Németországban?

Georg Spöttle

2022.08.25. 12:00

Az orosz-ukrán konfliktus egy 180 fokos fordulatot hozott a német kormány gondolkodásában, legyen az a Bundeswehr technikai fejlesztése, illetve a hadkötelezettség ismételt bevezetése. 2011 július elsejével a német kormány felfüggesztette a behívók kiküldését és egyedül a félmillió főt számláló profi hadseregre bízta az ország védelmét. Ez most ismét változhat.

Friedrich Merz CDU elnök is megjegyezte a napokban, hogy a német fiatalok elpuhultak és láthatóan nem tudnak mit kezdeni az életükkel a gimnázium után és jót tenne nekik, vagy a katonaság, vagy egy civil szolgálat például az egészségügyben, ahol permanens emberhiány van. Egész jó gondolat, ám több zöldpárti politikus ezt nem osztja, mert szerintük semmi értelme behívni olyanokat, akiket nem érdekel a honvédség. Ők csak végig szenvednék azt a 6–9 hónapot és alig várnák, hogy hazamehessenek a „mama hotelbe”. Mi tagadás, ebben a gondolatmenetben is sok igazság van, hiszen magam is emlékszem, hogy sok fiatal egy szükséges rossznak tekintette a Bundeswehr alapkiképzését és számolták a napokat, hogy mikor lesz vége. Voltak azonban olyan srácok is, akik felfedezték magukban a katonát és utána több évtizeden keresztül a hadsereg kötelékében maradtak.

Egy szocialista képviselő úgy reagált a tervre, hogy ez olyan, mintha hiány lenne atomfizikusokból és a frissen érettségizőket köteleznénk, hogy nukleáris-fizika szakra menjenek az egyetemen. A lényeg az, hogy a kormány a következő öt évben 100 milliárd eurót fektet a hadsereg modernizálásába. Erre égető szükség van, mivel az eszközök jó része elavult, hiszen 30–40 éves járművekről, tarackokról, lövegekről beszélünk. Komoly gond már évek óta a jármű kannibalizmus. Egy jó terepjárót vagy lánctalpast alkatrészekre kell bontani, hogy ezekkel a hibás járműveket kijavíthassák. A pénzhiány és a politika nemtörődése vezetett ide.

Ennek most állítólag vége lesz és a modern technika mellé szakképzett, motivált katonák is kellenek. Egyes kormánytagok inkább a modern légierőre és egy megújuló tengeralattjáró flottára tennének nagyobb összeget. Úgy vélik, hogy Putyint inkább modern vadászgépekkel és atomtengeralattjárókkal lehet elijeszteni, mint a gyakorlótéren kúszó kiskatonákkal. A sok bába közt végül el fog veszni a gyermek és semmi nem fog érdemben történni. Christine Lambrecht, a nagymama korú honvédelmi miniszter asszony sem áll a helyzet magaslatán és egyáltalán nem ért a hadsereghez és a haditechnikához. Most éppen Bamakoban a Mali-i elnöknek kuncsorgott, hogy engedjék haza a Bundeswehr katonáit, akik hetek óta a repülőtér tranzitjában dekkolva várják, hogy a hatóságok engedélyezzék német repülők leszállását. A német ENSZ-katonákat a franciákkal együtt kitették Maliból, mivel évek alatt nem voltak képesek hatékonyan fellépni az iszlamista lázadók ellen. Assimi Goita elnök, szerintem csak hogy nyugta legyen Lambrecht anyótól, megengedte, hogy német lajstromjelű, ám civil repülők leszállhassanak és hazavigyék a honvédeket. A francia és a német katonák helyett most az orosz Wagner-csoport fogja stabilizálni Malit. Nem túl jó reklám Európa két legnagyobb haderejének.

A Piszkostizenkettő rovatban megjelent véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a 888.hu szerkesztőségének álláspontját.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére