Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Trump elnök vejét durva antiszemita támadások érik, következmények nélkül

Jog és Szabadság

2020.11.25. 21:35

Megtűrt zsidózás a neokon hamisság és a radikális baloldal oltárán hazánkban és a tengerentúlon.

A gazdag demokrata párti donorok által nagy összegekkel finanszírozott Lincoln Project (LP) nevű, Donald Trump elnök republikánus kritikusaiból álló úgynevezett akcióbizottság, röviden PAC, választási adományokat gyűjtött a kampányban, bár a szabályok szerint hivatalosan jelölthöz nem kötődött. Az LP egyik őszi kampányhirdetése „gonosznak” nevezte a Fehér Ház tanácsadóját, Jared Kushnert.

Kushner Trump elnök zsidó származású veje, akiről a hirdetés azt állította, hogy az elnök újraválasztását a közegészségügy szempontjai fölé helyezte. Az LP szerint a demokrata politikai vezetéssel bíró szövetségi államok tesztelését figyelmen kívül hagyták a járvány során, ami közel 200 ezer ember elvesztését okozta, és ezt Kushner számításba is vette. „A gonosz valóság” – ezzel a felütéssel indul a választási hirdetés, majd hatásvadász zenei aláfestéssel elmondják benne az állításokat. De vannak források azzal kapcsolatban is, hogy ugyancsak a Lincoln Project az elnök vejét pénztúró patkánynak állította be.

Jared Kushnerről tudni érdemes, hogy 2009-ben feleségül vette Trump lányát, Ivankát, aki a férje kedvéért tért át a zsidó vallásra. Az ortodox zsidó vallás szellemében élnek, és így nevelik három gyermeküket is New Yorkban. Jared Kushner és Ivanka Trump igen gazdag párnak számítanak, akik a Park Avenue egyik luxusépületét is birtokolhatják. Kushner vagyonát már 2016-ban mintegy 200 millió, Ivankáét pedig 150 millió dollárra becsülték.

A klasszikus XX. századi antiszemitizmusban a zsidóság úgy kap negatív központi helyet, hogy a zsidó származásúak politikai, gazdasági vagy épp kulturális szerepét, a társadalomban és a közéletben megszerzett pozícióit interpretálják úgy, hogy azok által a zsidók kárt okoznak a világnak vagy egy adott országnak, nemzetnek, tágabb vagy szűkebb közösségnek. Ilyen üzeneteket sugallnak a Kushner-ellenes hirdetések is.

De a magyar közélet szintén szolgál aktuális példákkal. Hogy egyet ideidézzünk: miután Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő arra emlékeztetett, hogy az Országgyűlés falai között évekkel ezelőtt ellenzéki sorokból zsidó származásúak listázására szólítottak fel, Nunkovics Tibor, az ügyben közvetlenül érintett Jobbik parlamenti képviselője a szem- és fültanúk hiteles információi szerint először az orrára mutatott, majd pedig Deutsch felé mutatott, és azt mondta: „Te is az vagy!” Az eset 2020 júliusában történt, és Soltész Miklós, a KDNP országgyűlési képviselője, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára idézte fel a sajtó számára a szavai alapján egyértelműen antiszemita célzást.

Később Nunkovics azzal rontotta tovább a helyzetét, hogy szerinte ő csak Deutsch Tamás általa vélelmezett drogfogyasztási szokásaira utalva mutatott a kezével, és a saját maga variációja szerint azt mondta: „Biztosan púderes maradt az orra!” A drogvád kapcsán Deutsch Tamás addigi közéleti szereplését, szerinte „konstans ámokfutását” támadta.

A konkrét eset nem előzmények nélküli. 2006 márciusában azért kellett végül lemondania az országgyűlési képviselő-jelöltségről Pásztor Tibor szocialista politikusnak, az MSZP V. kerületi frakcióvezetőjének, mert a kampány hevében a politikai üzengetés közepette a Gyurcsány Ferenc kormányfő új programját hirdető szlogent kritizálva azt írta: „Nem volt ez más, mint egy magasra földobott, szépen csavart labda, amit a Fidesz kettes számú díszzsidója nagy svunggal ütött le.” A szövegből nyilvánvaló volt, hogy Pásztor szerint a Fidesz „díszzsidója” Deutsch-Für Tamás, a párt akkori kommunikációs igazgatója.

A mostani ellenzéket nézve így nem is különösebben meglepő, hogy 2020 októberében az baloldali pártok a korábbi jobbikos Bíró László személyében egy antiszemita, rasszista (és kétes gazdasági ügyekbe is belekeveredett) politikust támogattak a borsodi időközi országgyűlési választáson. A DK, az MSZP, a Momentum, az LMP és a Párbeszéd közös jelöltjeként szereplő Bíró László végül 45,9 százalékos eredményével alulmaradt a Fidesz–KDNP-s jelölttel, Koncz Zsófiával szemben.

Az antiszemitizmus maga olyan bonyolult, ámde ma is létező társadalmi jelenség, amely mint fogalom többfajta politikai hagyományt, gondolkodás- és cselekvésmódot, attitűdöt foglal magában, és amely a hangulatkeltésben érdekelt, demagóg radikálisok egyik jól vagy kevésbé jól bevált eszköze maradhat a jövőben is.

A parlamentben ma egyharmados képviselettel bíró ellenzék megtűr a soraiban olyanokat, akik ilyen hitet, világlátást hordoznak magukban, és a rasszista múltú Jobbik mellett immár a baloldal pártjai és politikusai is maguk közé engedik azokat, akik a hazai zsidóság ellen gyűlöletet szítva kívánják valahogy levezetni a társadalmi és gazdasági bajok okozta, a lakosság egy részében kétségkívül felgyülemlett feszültséget.

A baloldal felelőssége, hogy végre eldöntse: a sokáig hangzatosan vallott antináci krédójával ez a politikai gyakorlat mennyiben fér össze, és vajon nem ássa-e alá ezzel a saját hitelességét. A borsodi időközin a tisztelt választópolgár sokat segített eme dilemmára a válasz gyors megtalálásában.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére