Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Tordai Bence segélyalapú társadalma

Bohár Dániel

2021.06.02. 14:30

A Párbeszéd nevű (mérhetetlen támogatottságú) párt nem tud lejönni az alapjövedelem bevezetésének teljesen elhibázott ötletéről.

 

Az írásom elején szeretném leszögezni, hogy még véletlenül sem arról van szó, hogy nem szorult belém semmi empátia, és ezért nem szeretném embertársaim megsegítését. Nem! A helyzet az, hogy az igazságosságot szeretem.

Úgy neveltek, hogy a munka nemesít, és eszerint élem az életem.

A minap olvasgattam a parlamentnek benyújtott törvényekhez kapcsolódó módosító javaslatokat. Nem mondom, hogy a világ legizgalmasabb hobbija, de többek között arra is jó elfoglaltság, hogy egy kicsit megismerjük a baloldali politikum mélyben meghúzódó motivációit. Az említett módosító javaslatot olyan nagyszerű koponyák jegyzik, mint Tordai Bence, Szabó Tímea vagy Kocsis-Cake Olivio.

A Párbeszéd nevezetű politikai formációnak folyamatosan visszatérő becsípődése az alapjövedelem bevezetése. Értem az ötlet politikai indíttatását. Kevés pozitívabb dolog van annál, mint hogy egy párt azt ígéri, hogy csak úgy pénzt ad az embereknek.

De! Ingyenpénz nem létezik. A felelőtlenül kiosztott pénzért valakiknek meg kell dolgozniuk.

A baloldali csodafegyvert több aspektusból is megvizsgáltam. Az egyik az ország költségvetésének oldala, ugyanis a Tordai-féle ötlet 1400 milliárd forinttal növelné a költségvetési kiadásokat. Magyarul a Párbeszéd egy akkora léket ütne a magyar gazdaság hajótestén, hogy a Titanicot elsüllyesztő jéghegy is megirigyelné. Emellett Karácsony Gergelyék pártja arról sem beszél, hogy ezt a hatalmas kiadást miből fedeznék. A baloldali gazdaságpolitikát ismerve adóemelésre, a családtámogatások eltörlésére vagy valamilyen külföldi hitelre tudok gondolni. Ilyen esetben szokott elszállni az államadósság.

Itt vissza is térnék az igazságosság kérdéséhez. Magyarországon közelít az ötmillióhoz azoknak a száma, akik dolgoznak. Reggel felkelnek, egész nap teljesítenek, majd este hazatérnek, és „kenyeret” adnak a családjuknak. Az életünk fontos része a munka. Saját értékrendem szerint munka nélkül nincs is értelme az életnek. Szóval magyarok milliói dolgoznak a boldogulásukért, miközben Tordai csak úgy pénzt osztana bizonyos embereknek. Igazságtalanul hangzik, és igazságtalan is lenne. Az alapjövedelem (esetleges) bevezetése után bennem is felmerülne a teljesen jogos kérdés, hogy miért dolgozzak azért, hogy más bármiféle munka végzése nélkül kapjon pénzt.

A Párbeszéd ötlete többet árt, mint használ, hiszen ha valaki mindenféle tevékenység nélkül ad pénzt az embereknek, akkor azok egy idő után elkényelmesednek, majd felteszik a kérdést, hogy minek dolgozzanak, ha úgyis megkapják a havi fixet. Ezzel egy komplett társadalmi réteget szolgáltatnának ki, és taszítanának egy olyan szakadékba, ahonnan rendkívűl nehéz kimászni.

Magyarországnak nem volt még olyan történelmi időszaka, amikor ne a munka vitt volna előre minket.

Tordai nagyszerű tervével már máshol is próbálkoztak. Finnországban 2017-ben indítottak egy kétéves tesztet, amelynek során 560 eurót adtak bizonyos kiválasztott munkanélkülieknek. Mindenki minden hónapban megkapta a pénzét, függetlenül attól, hogy talált, vagy egyáltalán keresett-e munkát. A kísérlet csúnyán elbukott, hiszen semmiféle hatást nem értek el a foglalkoztatást tekintve.

Értem én, hogy Karácsonynak vagy Tordainak tetszik, hogy munka nélkül lehet pénzt kapni (lásd: főpolgármester), de a valóság ettől egy kicsit keményebb.

A munkánál kifizetődőbb megoldás még nem született.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Márki-Zay Péter már hűséget esküdött Gyurcsány Ferencnek

Márki-Zay Péter már hűséget esküdött Gyurcsány Ferencnek

Még hogy nem létezik Gyurcsány–Márki-Zay paktum.

„A nemzeti kisebbségek kérdése nem belügy”

Szili Katalin miniszterelnöki megbízott felhívta a figyelmet, hogy a 47 tagállamot számláló Európa Tanács hat hónapig tartó magyar elnökségének egyik legfontosabb prioritása a nemzeti kisebbségek védelmének ügye.

A lengyel alkotmánybíróság harca Brüsszellel – tényleg jöhet a polexit?

A lengyel alkotmánybíróság harca Brüsszellel – tényleg jöhet a polexit?

Egy tekintélyes német alkotmánybíró szerint az EU önkényesen vált politikai unióvá.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére