Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Tervek az új évre

Pozsonyi Ádám

2019.12.28. 15:48

A kultúrrendőr – Pozsonyi (b)irodalma 32.

Elhatároztam, hogy az új évben sok minden másképp lesz. Ezt most megfogadtam, tudniillik az új év az új elhatározások időpontja is. Sok ember szeretne megszabadulni az új évben a káros szokásaitól. Van, akit a szószátyárkodása zavar – pontosabban nem is őt, hanem az ismerőseit, őt csak az zavarja, hogy ezt mások unos-untalan szóba hozzák, s ő ettől a szekálástól szabadulna voltaképp -, van, aki a takarítási mániájától, s van, aki az iszákosságától szabadulna.

Nekem legfőbb gondom, hogy nem tudom jól beosztani az időt. Pepecselek. Piszmogok. Az egész nap csak úgy elmegy. Megesik, hogy felkelek, megiszom a kávém, meglátok valamit a lakásban, kézbe veszem, s aztán már csak azt veszem észre, hogy esteledik, s a nap már bukik le a Tesco épülete mögé. És így oda a hétvége!

Nem, ez így nem mehet tovább!

A jövőben ki kell iktatni mindent, ami figyelemelterelő. Ami tálcán kínálja, hogy az ember szöszmötöljön vele. Megfogadom, ez mostantól így lesz. Ezentúl csakis a fontos dolgokra pazarolok időt és energiát, s nem törődök azzal, mi lényegtelen!

Itt van például ez a négycentes. Holland gyarmati érme, 1945-ből. Az anyaga réz. Ezt havonta kézbe veszem, mivel be van szórva a fiókba, ahol a közüzemi számlákat tartom. Kiveszem, forgatom, nézegetem, majd mindig megállapítom, hogy vacak, s visszahajítom helyére. Kiszámoltam, hogy ha minden hónapban másfél percet áldozok rá, az éves szinten több mint negyedóra! Majdnem húsz teljes perc. Ez megengedhetetlen dolog, pazarlás és luxus, mikor az emberrel úgy röpül az idő, és még a fontos regényeket sem írta meg.

Rákerestem a neten, és megállapítottam, hogy nem sokat ér. Ritkasági szintje szinte semmi. Millió szám van belőle. Az ember nem áldozhat életéből negyedórát (majdnem húsz teljes percet!) efféle értéktelen vackokra. Örülök, hogy erről most megbizonyosodtam. Sajnos délután kettő lett mire ezzel végeztem, így aznap későn ebédeltem.

A vázában heverő alumínium egypengőssel ugyanaz a helyzet, ezt magamtól is tudtam. De négy órakor már tudtam ezt is, hogyha nem egypengős lenne, hanem kétpengős, és nem 41-es, hanem 35-ös, mindjárt más lenne a helyzet.

Ja, hát a kazetták, az más kérdés. Az sokkal időt rablóbb dolog. Ott az a sok ócska, poros, kopott és megnyúlt szalag, az ember azt se tudja már, hogy melyiken, mi van. Mikor fogom én ezeket végighallgatni? És van-e értelme egyáltalán? Ha mindegyik kézbevételére és meghallgatására elpocsékolok fél órát, az éves szinten már napoknak felel meg. Tíz év alatt pedig mindez egy hónapot is kitesz! Nem, ezt semmiképp nem engedhetem meg magamnak. Erre én már nem érek rá. Nekiültem hát végighallgatni, mi az, ami kidobandó, szelektálandó, megsemmisítendő. Mivel még nem végeztem, lehet, ma nem is vacsorázom.

És holnap még jön a könyvtár!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Halálra röhögték magukat Alan Shearerék a németek búcsúján

Halálra röhögték magukat Alan Shearerék a németek búcsúján

Egy temetőben is vidámabb a hangulat, mint a tegnap este a német válogatott öltözőjében volt A Nationalelf 4-2-re verte Costa Ricát, ám ez kevés volt, 2018 után újra a csoportkörben búcsúzott a világbajnokságtól. A Bild kínos részletességgel számolt be a német búcsúról. A brüsszeli marokkóiak pedig újra tüzesen ünnepelték, hogy a számukra otthont biztosító Belgium csapata kiesett. 

„A jövőbe vetett reményt is szimbolizálja az energetikai infrastruktúra összekötése”

„A jövőbe vetett reményt is szimbolizálja az energetikai infrastruktúra összekötése”

Az energetikai infrastruktúra összekötése Magyarország és Szlovénia között szimbolizálja a két nép jövőbe vetett reményét is – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a szlovéniai Cirkovcében a Cirkocve-Pince villamosenergia-távvezeték átadóünnepségén.

A 888 megmondja a tutit: Szerbia – Svájc

A 888 megmondja a tutit: Szerbia – Svájc

Ahogy mondani szokták: az élet a legnagyobb rendező. Ki gondolta volna, hogy eljön az az idő, hogy nem nyáron, hőségben, sörsátrak árnyékában, hanem ősszel/télen forralt bort szürcsölve kell végig izgulnunk egy labdarúgó-világbajnokságot? De azzal, hogy Katar nyerte a 2022-es vb rendezési jogát, ezt is megtapasztalhatjuk. A 888.hu is kiveszi a részét a szurkolásból, a torna ideje alatt minden nap egy slágermeccs győztesét tippeljük meg párokba osztva, nem feltétlenül futballszakmai szempontok alapján. A mai meccs: Szerbia – Svájc.

Afrikában kötnek ki az Ukrajnába küldött fegyverek

A nigériai elnök egy konferencián aggodalmának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a líbiai háborúhoz hasonló módon az ukrajnai háborúból is kezdenek a fegyverek beszűrődni a Száhel-övezet térségébe, ami állítása szerint veszélyezteti a kollektív békét és a biztonságot a régióban.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére