Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Te is előítéletes vagy? Ne bánd!

Fodor-Horváth Zsófia

2019.08.02. 15:48

Az előítéletek a túlélést szolgálják, ilyen egyszerű.

Mostanában divatos coming outolni. Egyre többen vállalják büszkén perverzióikat, adnak neki a megfelelés miatt valami furán hangzó, első hallásra nehezen értelmezhető ideologizált nevet (kedvencem a „pánszexuális” kifejezés), aztán a sokszínűség és a nyitottság felszabadító hevében kimennek bugyiban táncolni az Andrássyra. Ha már ekkora divat, én is előbújnék, bár kicsit másképp: előítéletes vagyok és büszke vagyok rá!

Büszke vagyok rá, mert ezer olyan történetet hallottam már, aminek igencsak csúnya vége lett, pedig végződhetett volna jól is, de az illető nem volt elég előítéletes, ezért áldozat lett belőle. Engem az előítéleteim eddig mindig megvédtek. Amikor pedig valamiért mégis megelőlegeztem a bizalmat, kivétel nélkül csalódás lett a vége. Végül is az ember mindig a saját érdekei szerint cselekszik, nem igaz?

Képzeljünk el egy helyzetet. Fiatal, csinos lány sétál hazafelé az utcán, egyedül, sötétben. A háta mögött lépteket hall, egy csuklyás alak közeledik felé. Csoszog, hörög, láthatóan valami baja van. Vajon a lány átmegy az út túloldalára, vagy kedvesen megkérdezi, hogy segíthet-e neki? Ha az előbbi, akkor előítéletes, ha meg az utóbbi, akkor jó hülye. Mert az ilyen kedvességekből szokott lenni a bokorba behúzás félholtra veréssel, nemi erőszakkal, vagy jó esetben egy sima rablás, és akkor még csak nagyon egyszerű, bárhol előfordulható esetről beszéltem. Az előítélet természete, hogy feltételezéseken alapszik – aminek sokszor van tapasztalati magja, valamint negatív megítélés kapcsolódik hozzá. A fent említett eset alapján: a lány nem ismeri az őt követő csuklyás férfit, de a külső jegyei alapján a bűnelkövetőkről kialakított sémáiba illeszkedik annak a megjelenése, viselkedése. Ezért előítéletének tárgyát – a férfit – berakja egy hátrányosan megkülönböztetett dobozba, pedig a férfi lehet, hogy nem is veszélyes, sőt, segítségre van szüksége. Ezzel az előítéletességgel viszont megóvja magát egy potenciális támadástól. Annyira általános eset, annyira egyértelmű magyarázat és annyira egyszerű megérteni. Mégis, virágzik az előítéletek csonkítása.

Az előítéletesség megvéd minket a politikában is. Jó okunk van például arra, hogy előítéletesek legyünk a baloldaliakkal szemben,

mert amikor csak tehetik, rárontanak a nemzetükre.

Az, hogy előítéletes vagyok a baloldali politikusokkal szemben, az nem az én hibám, hanem az övék. Tettek érte eleget.

Akik csonkítani és persze szankcionálni akarják az előítéletességet, azok persze azt hirdetik (szintén előítélettel): a más szép; az idegen szép; a sérült is szép, de annak még kötelességünk is segíteni, akár a magunk kárán is.

Csakhogy az idegen, a más – még ha szép is – lehet veszélyes.

Ez a másságot és idegeneket szélsőségesen elfogadó ideológia azért nem tartható, mert felszámolja a meglévő kultúrákat, szabályokat, életmódot, amik épp a biztonságot és a stabilitást hivatottak szolgálni. Maradva az előző politikai példánál, ha baloldaliak kerülnek kormányra, akkor megemelik az adókat, elveszik a családi adókedvezményt, kiszolgálják az idegen érdekeket, úgy táncolnak, ahogy Moszkva vagy Brüsszel fütyül.

Jó okunk van tehát ragaszkodni az előítéletességhez.

Az előítéletesség ugyanis megvéd.

Legyen szó sötétben mögöttünk csoszogó csuklyás alakokról, baloldali politikusok ármánykodásáról, egy idegen kultúra betöréséről. Az előítéletesség azt jelenti: jobb félni, mint megijedni, tehát óvatosságra int és összezár. Ami egy krízishelyzetben kulcsfontosságú. Az egyik legkonstruktívabb megküzdési stratégia (persze, ha erőszakmentesen történik), és mint ilyen: legyünk büszkék rá!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Meg is van az első BL-selejtező, amit Budapesten játszanak külföldi csapatok

Meg is van az első BL-selejtező, amit Budapesten játszanak külföldi csapatok

Budapesten, a Szusza Ferenc Stadionban vívja Bajnokok Ligája-selejtezőjét az ír Dundalk és a szlovén NK Celje labdarúgócsapata.

Dzsihadistákat fosztottak meg állampolgárságuktól Belgiumban

Dzsihadistákat fosztottak meg állampolgárságuktól Belgiumban

Belgiumban az Iszlám Állam nevű terrorszervezettel kapcsolatban álló tizenegy dzsihadistát fosztottak meg állampolgárságától, idén ez idáig már huszonöt ember esetében döntött így az illetékes belga bíróság – közölte a La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap.

Az EU vezetői távolodnak a NATO-tól?

Az EU vezetői távolodnak a NATO-tól?

Önálló fegyverkezéssel akar az Unió megszabadulni az USA befolyásától.

Kínai vadászgépek riogattak Tajvan közelében

Az amerikai egészségügyi miniszter látogatása alatt történt a légtérsértés.

Orbán Viktor beszámolt az Országgyűlésnek az uniós csúcsra adott mandátum teljesítéséről

Orbán Viktor beszámolt az Országgyűlésnek az uniós csúcsra adott mandátum teljesítéséről

Az Országgyűlés elnökének, Kövér Lászlónak címzett részletes levélben számolt be Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Tanács júliusi ülésére kapott ötpontos parlamenti mandátum teljesítéséről, eszerint az első két célkitűzést teljesítette; a hetes cikkely szerinti eljárás lezárásának sincs akadálya; fontos lépéseket sikerült tenni a pénzügyi források politikai feltételekhez kötésének kizárása ügyében, azonban a pártok és a civilnek álcázott politikai szervezetek támogatásának megszüntetése ügyében egyelőre nem ért célt Magyarország – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke hétfőn.

Negyvenhárom migránsra bukkantak egy kisteherautóban a szlovén hatóságok

Negyvenhárom pakisztáni és bangladesi migránsra bukkantak a hatóságok egy kisteherautóban, a délnyugat-szlovéniai Sezana közelében – közölte hétfőn a ljubljanai rendőrkapitányság.

A világ legdrágább védőmaszkját készíti el egy ékszergyártó cég

A világ legdrágább védőmaszkját készíti el egy ékszergyártó cég

A világ legdrágább védőmaszkján dolgozik egy izraeli ékszergyártó cég, amely egy kínai üzletember megrendelésére készíti el az 1,5 millió dollárt (440 millió forint) érő látványos „kiegészítőt”.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére