Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Te is előítéletes vagy? Ne bánd!

Fodor-Horváth Zsófia

2019.08.02. 15:48

Az előítéletek a túlélést szolgálják, ilyen egyszerű.

Mostanában divatos coming outolni. Egyre többen vállalják büszkén perverzióikat, adnak neki a megfelelés miatt valami furán hangzó, első hallásra nehezen értelmezhető ideologizált nevet (kedvencem a „pánszexuális” kifejezés), aztán a sokszínűség és a nyitottság felszabadító hevében kimennek bugyiban táncolni az Andrássyra. Ha már ekkora divat, én is előbújnék, bár kicsit másképp: előítéletes vagyok és büszke vagyok rá!

Büszke vagyok rá, mert ezer olyan történetet hallottam már, aminek igencsak csúnya vége lett, pedig végződhetett volna jól is, de az illető nem volt elég előítéletes, ezért áldozat lett belőle. Engem az előítéleteim eddig mindig megvédtek. Amikor pedig valamiért mégis megelőlegeztem a bizalmat, kivétel nélkül csalódás lett a vége. Végül is az ember mindig a saját érdekei szerint cselekszik, nem igaz?

Képzeljünk el egy helyzetet. Fiatal, csinos lány sétál hazafelé az utcán, egyedül, sötétben. A háta mögött lépteket hall, egy csuklyás alak közeledik felé. Csoszog, hörög, láthatóan valami baja van. Vajon a lány átmegy az út túloldalára, vagy kedvesen megkérdezi, hogy segíthet-e neki? Ha az előbbi, akkor előítéletes, ha meg az utóbbi, akkor jó hülye. Mert az ilyen kedvességekből szokott lenni a bokorba behúzás félholtra veréssel, nemi erőszakkal, vagy jó esetben egy sima rablás, és akkor még csak nagyon egyszerű, bárhol előfordulható esetről beszéltem. Az előítélet természete, hogy feltételezéseken alapszik – aminek sokszor van tapasztalati magja, valamint negatív megítélés kapcsolódik hozzá. A fent említett eset alapján: a lány nem ismeri az őt követő csuklyás férfit, de a külső jegyei alapján a bűnelkövetőkről kialakított sémáiba illeszkedik annak a megjelenése, viselkedése. Ezért előítéletének tárgyát – a férfit – berakja egy hátrányosan megkülönböztetett dobozba, pedig a férfi lehet, hogy nem is veszélyes, sőt, segítségre van szüksége. Ezzel az előítéletességgel viszont megóvja magát egy potenciális támadástól. Annyira általános eset, annyira egyértelmű magyarázat és annyira egyszerű megérteni. Mégis, virágzik az előítéletek csonkítása.

Az előítéletesség megvéd minket a politikában is. Jó okunk van például arra, hogy előítéletesek legyünk a baloldaliakkal szemben,

mert amikor csak tehetik, rárontanak a nemzetükre.

Az, hogy előítéletes vagyok a baloldali politikusokkal szemben, az nem az én hibám, hanem az övék. Tettek érte eleget.

Akik csonkítani és persze szankcionálni akarják az előítéletességet, azok persze azt hirdetik (szintén előítélettel): a más szép; az idegen szép; a sérült is szép, de annak még kötelességünk is segíteni, akár a magunk kárán is.

Csakhogy az idegen, a más – még ha szép is – lehet veszélyes.

Ez a másságot és idegeneket szélsőségesen elfogadó ideológia azért nem tartható, mert felszámolja a meglévő kultúrákat, szabályokat, életmódot, amik épp a biztonságot és a stabilitást hivatottak szolgálni. Maradva az előző politikai példánál, ha baloldaliak kerülnek kormányra, akkor megemelik az adókat, elveszik a családi adókedvezményt, kiszolgálják az idegen érdekeket, úgy táncolnak, ahogy Moszkva vagy Brüsszel fütyül.

Jó okunk van tehát ragaszkodni az előítéletességhez.

Az előítéletesség ugyanis megvéd.

Legyen szó sötétben mögöttünk csoszogó csuklyás alakokról, baloldali politikusok ármánykodásáról, egy idegen kultúra betöréséről. Az előítéletesség azt jelenti: jobb félni, mint megijedni, tehát óvatosságra int és összezár. Ami egy krízishelyzetben kulcsfontosságú. Az egyik legkonstruktívabb megküzdési stratégia (persze, ha erőszakmentesen történik), és mint ilyen: legyünk büszkék rá!

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Több mint 300 migránst tartóztattak fel a török hatóságok az Égei-tengeren

Szombat este és vasárnap reggel között összesen 330, Görögországba tartó illegális bevándorlót tartóztatott fel a török parti őrség az Égei-tengeren – jelentette vasárnap az Anadolu török állami hírügynökség.

Idézze meg a múltat Székesfehérváron vagy Pannonhalmán

Idézze meg a múltat Székesfehérváron vagy Pannonhalmán

Magyarország születésnapját idén négynapos hosszú hétvégével ünnepelhetjük meg, ami jó lehetőség arra, hogy felfedezzük kicsiny országunk csodáit. A Szent István királyunkhoz kötődő népszerű úti célok közé tartozik Székesfehérvár és Pannonhalma, ahol a múlt és a jelen találkozik, és ahol számos izgalmas látnivaló várja az ideérkezőket.

Zsarolóhadjáratba kezdett a migránsokat taxiztató Open Arms NGO-hajó

Zsarolóhadjáratba kezdett a migránsokat taxiztató Open Arms NGO-hajó

A balliberális spanyol kormány vasárnap bejelentette, engedélyt ad az Open Arms nevű spanyol civil hajónak, hogy kikössön a partjainál. A hajót működtető segélyszervezet viszont közölte: nem tudják elfogadni az ajánlatot, mert tekintettel a „szélsőséges humanitárius vészhelyzetre”, a fedélzeten tartózkodóknak azonnal partra kellene szállni.

Így néz ki a világ legfinomabb utcája | Képgaléria

Így néz ki a világ legfinomabb utcája | Képgaléria

Magyarország Tortája, Szent István-napi kenyér, valamint számtalan gasztronómiai különlegesség tárháza jelenik meg az augusztus 20-i Szent István-napi ünnepségek kísérőrendezvényeként a Magyar Ízek Utcájában.

Szeptembertől játsszák a mozik a legendás magyar rendezőről szóló filmet

Szeptembertől játsszák a mozik a legendás magyar rendezőről szóló filmet

Szeptember 12-től vetítik a magyar mozik Kertész Mihályról, azaz Michael Curtizről, a Casablanca legendás magyar rendezőjéről szóló, több nemzetközi fesztiválon díjazott magyar életrajzi filmet, CURTIZ – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot címmel, Topolánszky Tamás Yvan rendezésében.

Esküvőn robbantott az Iszlám Állam, rengeteg a halott

Hatvanhárom halálos áldozata és több mint száznyolcvan sebesültje van annak az öngyilkos merényletnek, amelyet vasárnapra virradóra követtek el Kabulban egy síita muszlim esküvőn – közölték afgán hatósági források. A merénylet elkövetőjeként az Iszlám Állam jelentkezett.

Hatalmas üzlet az önvédelmi spray árusítása a „multikulti” Svédországban

Hatalmas üzlet az önvédelmi spray árusítása a „multikulti” Svédországban

Az erőszakos bűncselekmények számának növekedése egyre több svédet késztet arra, hogy gáz- vagy paprikasprayt vásároljon.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére