Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Táblák az ajtón

Pozsonyi Ádám

2020.01.07. 10:18

„Melba, Aragorn, Nulszultán. Itt a friss anyakönyvezhető keresztnevek listája – új anyakönyvezhető nevek 2019-ben” – olvasom a figyelemfelkeltő hírt, s aztán csak dörzsölöm a szemem, s ámulok.

Alekszej, Aragorn, Bájron, Dorotheo, Kemál. Ezeket még úgy-ahogy értem, bár nem egészen világos, hogy a nagy török államférfi hogy illeszkedik ide a Kárpátok védett karéjába, és bár lelkes Gyűrűk Ura-rajongó vagyok, de Aragorn is kissé különös nekem. A Melba az egy csokiféleség volt gyerekkoromban. Azt értem. Ellenben ezekkel, hogy Naszim, Nenád, Nimer, Noam, Nodim, Nóha, Nolan, nem tudok mit kezdeni. Így első hallásra olyan mindegyik, mint valami ásvány. De lehet, hogy rossz felé tapogatózok, mert az, hogy Nóha, az voltaképp egy kifejezés egy labdajátékban, és akkor mondja a partjelző, ha az egyik játékos a fogával érinti a labdát az ellenfél kapujától három méteren belül. „Nóha!” – kiált fel ilyenkor mérgesen egy sípos ember, s egy fekete bőrű játékos a fejét lehajtva búsan elkullog a kispadra, hogy kitöltse a tizenöt perces büntetést.

Persze elképzelhető, hogy tévedek, mert ezek mind mai sorozatok szereplői, csak én nem nézek sorozatokat (tévét se nagyon), úgyhogy nem vagyok képben.

„Filmek, sorozatok, szappanoperák ihlették a legtöbb nevet, azok közül, amiket szülők engedélyezésre nyújtottak be a Magyar Tudományos Akadémia Névtanácsához. A kért nevek egy részét most is jóváhagyta az Akadémia, de bőven voltak olyanok is, amelyek nem mentek át a szűrőn.” (Egy kommersz portál, aminek nevét nem reklámozom.)

Na, akkor jól sejtettem.

Ráth-Végh István könyvét forgatom, az Ércmadár címűt. A neves kultúrtörténész regényírással is megpróbálkozott, nem is mondom, hogy reménytelenül, mert érdekes és olvasmányos vízió ez az emberi erőfeszítések hiábavalóságáról meg a modernizmus mellékhatásairól, de azért nyelvezet meg mélység területén lenne mit toldozni-foldozni. (Bár még mindig időtállóbb, mint korunk sok futtatott vacka, mert nyolcvan év múltán is leköti az embert, míg egyes kortárs díjazottaink művei arra a röpke pillanatra is ásítást váltanak ki, míg az ember a szemetesbe hajigálja őket.)

A történelem körkörös ismétlődéséről filozofál a szerző, midőn egy világégést követően visszasüllyed minden az antik világ szintjére, s a regény lapjain megismétlődik Hannibál és Scipio párharca, elefántokkal való átkelés az Alpokon, no, de nem szándékom elmesélni a teljes históriát.

Amíg az ismert és legendás nevek sűrű felbukkanását lestem, elgondolkodtam ezen az egész elnevezés dolgon. Tehát, hogy nevünk, egy ember, egy személy neve, voltaképp nem önmagát jelöli egyes-egyedül. Valakinek a neve, holmi névtábla, mely nemcsak az illető lakásának ajtaján, a kukucskáló fölé van kibiggyesztve, hanem jellemzője egy egész korszaknak. Egy kor ajtaját is megjelöli a név – illetve a nevek elterjedtsége –, s ha közel hajolunk, tán a korszak kukucskálóján is bepillanthatunk, s így jobban megérthetjük magát az adott kort is.

Hannibál. A nagy pun államférfi neve voltképp nem jelent mást, mint „Baal isten kegyeltje”. Baal, a tűz istenének imádata ott van a hadvezér nevében, mely ékes bizonyítéka, hogy a régi korok emberének életében mekkora szerepet játszott a felsőbb erőkkel való kapcsolattartás. Sőt, tán az volt a legfontosabb.

Nézzük, ma mi a legfontosabb. Mit talál az utókor korunk neveiben? Izaura, Samantha, Jockey. Istenek helyett a média szemete uralkodik.

Nos, azt hiszem nincs is annyira ellenemre ez a Ráth-Végh-féle visszasüllyedés.

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Századvég: tovább fokozódik a migrációs nyomás

Századvég: tovább fokozódik a migrációs nyomás

Az elmúlt hónapokban fokozatosan nőtt a migrációs nyomás az ország déli határán, miközben az illegális migránsok új eszközökkel és módszerekkel próbálnak bejutni Magyarország területére – olvasható a Századvég Alapítvány keddi közleményében.

„2015 szeptembere óta nem volt hasonló esemény Röszkénél”

„2015 szeptembere óta nem volt hasonló esemény Röszkénél”

Georg Spöttle biztonságpolitikai elemző úgy véli, a Soros-szervezetek is segíthették a migránsokat.

Díszcigánynak nevezte a Fidesz EP-képviselőjét az Azonnali

Felháborító véleménycikket közölt az LMP-hez köthető bulvárlap.

Újabb migránstábort számoltak fel Párizsban

Újabb migránstábort számoltak fel Párizsban

Több mint 1400 migránst szállítottak el kedd délelőtt a francia hatóságok egy sátortáborból Párizs északi részén, és azt ígérik, hogy valamennyi táborhelyet végleg felszámolják.

Jogerősen hét év tíz hónapra ítéltek egy montenegrói kábítószercsempészt

Jogerősen hét év tíz hónapra ítéltek egy montenegrói kábítószercsempészt

Jogerősen hét év tíz hónap börtönbüntetéssel sújtott kedden a Szegedi Ítélőtábla egy montenegrói nőt, aki több mint 29 kiló marihuánát próbált Magyarországon keresztül Pozsonyba csempészni.

Szalai Ádám: extra motivációt jelentene a Puskás Arénában játszani a románok ellen

A Mainz támadójának célja, hogy a magyar válogatottal kiharcolja a nyári Európa-bajnokságon való részvételt.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére