Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Spanyolország migránsok befogadásával javíthat a romló gazdasági mutatókon?

Jog és Szabadság

2020.12.30. 18:00

Emellett az egyébként is ezer sebből vérző gazdaságot sújtó koronavírus ellen oltási listával válaszol az ibériai kabinet.

A legfrissebb sajtóinformációk alapján nyilvántartást kíván készíteni a spanyol kormány minden olyan állampolgárról, aki elutasítja a koronavírus elleni védőoltást – közölte Salvador Illa, spanyol egészségügy-miniszter. A kérdés adatvédelmi aggályiról nem szólva, maga az elképzelés is meglehetősen elkeseredett reakciónak tekinthető.

A kétségbeesés a baloldali kormány részéről akár indokolt is lehet, a harmadik negyedévben 355 ezerrel, 10,5 százalékkal nőtt a regisztrált munkanélküliek száma, így 16,2 százalékra nőtt a munkanélküliségi ráta. Sőt, arról is cikkeznek, hogy az ország nemzeti bankja 10-11 százalékos gazdasági visszaesésre számít…

Korábban, Christine Lagarde Nemzetközi Valutaalapja alaposan feladta a leckét: Spanyolországnak az évszázad közepéig öt és félmillió migránst kell befogadnia annak érdekében, hogy könnyítsenek a lakosság elöregedése miatt kedvezőtlenül alakuló függőségi arányon. Vagyis: lesznek-e, akik dolgoznak majd azért, hogy magukon túl legalább részben az eltartottakról is gondoskodjanak?

A spanyol állam – a magánszektor közreműködésével – kevésbé tudja kozmetikázni kvázi közfoglalkoztatás útján a munkanélküliségi adatokat, mint a német: az északi ország esetében ugyanis 6,1 százalék volt az EU-n kívülről érkezők munkanélküliségi rátája, ez a mediterrán államokban sokkal magasabb, sőt megközelíti a 35-40 %-ot is. (A képet árnyalja, hogy a nürnbergi Munkaerőpiac- és Szakmakutató Intézet (IAB) szerint 2017 novemberében még mindig 43 százalék körül alakult a menekültek munkanélküliségi szintje.)

Mindeközben a német gazdasági sajtó folyamatosan a spanyolok szemére veti, hogy a szociális juttatások limitált idejű folyósításával lényegében Németország felé terelik a menedékkérő és menekült migránsokat. A WirtschaftsWoche például arról ír, hogy mivel a spanyol kormány korábban 18 hónapban maximálta a szociális segélyek folyósításának időtartamát, sokan elhagyják Spanyolországot – a nem ellenőrzött schengeni határátkelőhelyeken keresztül – Franciaország irányába, ahonnan továbbmennek Németországba. A spanyolországi Comillas Pápai Egyetem (ICAI-ICADE) egy friss tanulmánya ugyanakkor rámutat, hogy a spanyolországi migráns menedékkérők, illetve menekültek alig egyötödének van valamilyen szakképzettsége, és ezek egy részét sem tudja elismerni a spanyol állam. Mivel – az illegális, ellenőrizetlen migrációt leszámítva – az Európán kívüli menedékkérők alig pár százaléka kap csak végül nemzetközi védelmet, a túlnyomórészt munka nélkül tengődő migránsok egy része szinte azonnal továbbáll.

Kérdés persze, hogy mennyire méltányos bírálni azt a Spanyolországot, amely már a gazdasági válság kitörése óta küzd foglalkoztatási helyzete javításáért? A spanyol munkanélküliség rátája 2013-ban 27 százalék fölött tetőzött, ezt sikerült letornászni 2018 második negyedévére 15,3 százalékra; az elért eredmény méltánylandó, még ha így is több mint négyszerese a németországi adatnak (3,5 százalék). A spanyol állam eddig is sokat költött migránsokra, pedig elsősorban mégiscsak saját fiataljainak, az „elveszett generációnak” kellene valami perspektívát adni, hogy ne elvándoroljanak Latin-Amerikába vagy az északi tengerentúlra, hanem itt családot alapítva gondoskodjanak az ország jövőjéről. Pedro Sánchez tavasszal felállt balliberális kormánya azonban új irányt vesz, és 2018. augusztus elején azonnal megállapodást kötött a német szövetségi kabinettel újabb migránsok befogadásáról.

Ne legyünk meglepődve, ha hamarosan elégedett gazdasági cikkek sora születik majd Spanyolország felelős európai szerepvállalásáról…

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére