Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Saria-reform az Egyesült Arab Emirátusokban abortusz ügyben

Jog és Szabadság

2021.05.30. 18:00

Az egyedülálló terhes anyáknak nem kell elhagyniuk az országot.

Nemrégiben látott napvilágot a hír, hogy az Egyesült Arab Emirátusokban a teherbe esett nőtlen nőknek már nem kell elhagyniuk az országot, és nem kell börtönbüntetést letölteniük. A „die Stern” szerint a rosszul fizetett munkavállalóknak és szobalányoknak is hasznukra volt a törvény, akik közül néhányat feletteseik erőszakoltak meg, és akik nem engedhették meg maguknak, hogy külföldre meneküljenek. Kénytelenek voltak titokban szülni, és a hatóságok elől elrejtőzve nevelni a gyermekeiket.

Az abortusz a térségben mindig is egy vitatott téma volt, míg egyesek azon a véleményen vannak, hogy a nő joga annak eldöntése, hogy kíván e élni az abortusszal vagy sem, ezzel szemben másoknak vallási, politikai, érzelmi vagy személyes erkölcsei késztetik arra, hogy azt gondolják, hogy az abortusz rossz. Az arab országok tekintetében az alábbi kép rajzolódik ki.

Országok, amelyek tiltják az abortuszt

Az arab országok tekintetében ide sorolhatjuk:

 • Egyiptom
 • Mauritania
 • Irak (börtön- vagy pénzbüntetéssel sújtják azokat, akik illegálisan hajtják végre)

Országok, ahol engedélyezik az abortuszt az anya életének megmentése végett

Az arab országok tekintetében ide tartozik:

 • Líbia
 • Szomália
 • Omán
 • Libanon

Speciális szabályok:

 • Szudán: csak szexuális erőszak elkövetése esetén engedélyezik az abortuszt
 • Yemen: házastársi engedélyhez kötik az abortusz végrehajtását
 • Egyesült Arab Emirátus: az abortuszt magzati károsodás esetén engedélyezik, mindemellett szükséges házastársi vagy szülői engedély
 • Szíria: szülői vagy házastársi engedélyhez kötik az abortusz végrehajtását

Országok, amelyek az egészség megőrzése végett engedélyezik az abortuszt

Az arab országok tekintetében az alábbiak tartoznak ide:

 • Marokkó
 • Algéria
 • Jordán

Speciális szabályok:

 • Szaúd-Arábia: házastársi vagy szülői engedélyhez kötött
 • Kuvait: az abortuszt a magzati károsodás esetén engedélyezik, szülői vagy házastársi engedély szükséges

Megjegyzendő, hogy az abortusz szabályozásának kérdése az egész világon sokszínűséget mutat, attól függően, hogy a világ melyik részében él valaki. A WHO adatai szerint az abortusz legalitásának kevés hatása van arra, hogy valójában mennyi abortuszt hajtanak végre nap mint nap. A művi terhességmegszakítás esetében az anya élethez való joga és egyben az önrendelkezés jogának ütközése merül fel. E mellett fontos kiemelni, hogy a beavatkozás visszafordíthatatlan, így a pontos szabályozási keretek lefektetése, valamint a döntési korlátok és szabályozások betartása elengedhetetlen az egyes országok részéről. Az állam intézményes kötelezettségéből fakad az emberi élet – mint érték – védelme, így ez a kötelesség kiterjed a születendő gyermekre is, és az anya életére is, melynek kereteit az államok szabályozása alakítja ki.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Uniós biztos: Magyarországon rendben zajlottak a választások

Úgy néz ki még Brüsszelben sem találtak fogást választásokon.

Idáig süllyedt a baloldal politikai kommunikációja

Idáig süllyedt a baloldal politikai kommunikációja

A baloldal és annak vezére nem bír leállni a választás tisztaságát és az alkotmányosságunkat megkérdőjelező hazudozással. Kövér László volt kénytelen helyre tenni Gyurcsány Ferencet, aki törvénytelennek minősítette az új, ötödik Orbán-kormányt az Országgyűlésben. A DK elnöke szerint a választás nem a népakaratot fejezte ki, mert az nem volt szabad és tisztességes. Amit ezután a házelnöktől és Dömötör Csabától kapott, azt nem teszi zsebre. Bár a fideszes reakciókra frappáns választ nem tudott adni, a Facebook oldalán azért megmutatta, mennyire kemény fából faragták.

Orbán Viktor: kiállunk Magyarország energiabiztonsága mellett

Videókonferencia keretében tárgyalt egymással Orbán Viktor miniszterelnök és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke hétfőn a május 30-31-i rendkívüli uniós csúcs előkészítéseként – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére