Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Roger Stone – egy meghurcolt konzervatív portréja

ifj. Lomnici Zoltán

2020.05.30. 10:30

Több elnököt szolgált a magyar származású politikai guru, akitől úgy félnek az amerikai liberálisok, mint a tűztől. De ki ez a figura?

Markáns nevető Richard Nixon tetoválás a háton, akinek Roger Stone a politikai spin doctor és köziró, Ronald Reagan és Donald Trump mellett tanácsadója is volt. Stone 65 éves, második házasságában él, egy gyermeke van. Lewisboro-ban, New Yorkban nőtt fel, és a George Washington Egyetemen tanult. Részben magyar és olasz származású, aki családi gyökereire nagyon büszke. Blue collar munkáscsaládból jött, és már kamaszként, a hatvanas évek végén lelkesen bekapcsolódott a republikánus Richard Nixon elnökválasztási kampányába, aki végül az Egyesült Államok 37. elnöke lett (1969–74). A fiatal Stone a hetvenes években jó kapcsolatot ápolt az elnökkel, és politikai szövetségben maradtak. Már 1976-tól részt vett a volt filmsztár Ronald Reagan választási kampányában, és – csak részben saját származása révén – arra próbálta rábírni Reagant, hogy elsősorban a kiábrándult amerikai munkásosztályt vegye célba, amely stratégiaváltás aztán Reagan 1980. novemberi választási győzelméhez nem kis mértékben hozzájárult, de végső soron ugyanez a stratégia (a dél-egyesült államokbeli, fehér munkásközéposztály, alsóközéposztály megszólítása) tetté igazán sikeressé Trumpot is.

Stone már nagyon régen lobbizott Trump mellett, korán felismerve benne a lehetséges elnökjelöltet. Trumpnak már 2000-ben volt egy elnökjelölti kampánya, amelyben Stone segítette őt annak érdekében, hogy Trump lehessen a konzervatív-populista Reform Párt elnökjelöltje; annyit már ekkor elértek, hogy például családi botrányok tálalásával kicsinálják Trump egyik fő riválisát, Pat Buchanant, aki végül ki is lépett a politikából.

Stone, bár a kezdetek kezdetén ott állt mellette, de hivatalosan viszonylag hamar ki is szállt a legutóbbi küzdelemben; így Trump 2016-os elnökválasztási kampányának tanácsadójaként szolgált 2015. augusztus 8-áig, amikor is kikerült a kampánycsapatból. Stone maga azt állította, hogy kilépett, míg Trump azt mondta, hogy Stone-t rúgták ki. Ennek ellenére Stone ezután is támogatta Trumpot, és 2015 végén egy rádióinterjúban Trump is megdicsérte őt. Sajtóértesülések szerint Stone valójában továbbra is megmaradt informális tanácsadóként a háttérben, és egy sajátos szerepet betöltve egyfajta „médiapótlékként”, politikai celebként segítette Trumpot a kampány során.

Szabadszájúságra hajlamos, nem ódzkodva akár rasszista, szexista közösségi tartalmak közzétételétől sem. A Trump elnök által sem különösen kedvelt CNN-t és MSNBC-t Stone nagy előszeretettel támadta, időnként vállalhatatlan személyeskedésig is elmenve. Például kifejezetten egy CNN-riporterre utalva, a „bitch” (szuka) kifejezést használta, akiről elképzelte, hogy „megöli magát”, míg egy másik CNN-est „hülye négernek”, „dagadt négernek” nevezett. A támadó Twitter-posztok nyomán a vezető liberális csatornákon kvázi letiltották őt a kampányban, így persona non grata lett például a CNN és az MSNBC számára, többé nem közöltek vele interjút.

2008-ban a díjnyertes Boogie Man: The Lee Atwater című dokumentumfilmben is szerepelt, amely a tragikusan koránt elhunyt republikánus kampánytanácsadóról, Lee Atwater-ről (1951–1991) szólt. Lee Atwater-höz hasonlóan, Roger Stone is hajlamos különösen agresszív kampánystratégiák alkalmazására, például a durva negatív kampányt alátámasztó (jó hírnevet károsító) pletykák híresztelésével. Személyisége gyakran szélsőségekbe hajló, mint azt idézett Twitter-szövegei is mutatják.

A Kennedy-gyilkosság 50. évfordulója alkalmából Stone 2013-ban bemutatta a The Man Who Killed Kennedy (Az ember, aki megölte Kennedyt) című könyvet, amelyet az újságíró Mike Colaprivel együtt írt. A szerzők amellett érvelnek, hogy a Kennedy-gyilkosság valójában Lyndon B. Johnson akkori alelnök számláját terheli, aki közeli bizalmasa, Malcolm Wallace segítségével hajtatta végre a merényletet. Wallace ujjlenyomata – bérgyilkosként – megmaradt abban a texasi iskolai könyvraktárban, amelynek hatodik emeletéről lelőtte az elnököt. 1984-ben Billie Sol Estes, akit ellentmondásos barátság fűzött Johnsonhoz, Wallace-t lövészként festette le, ahogy később Barr McClellan texasi ügyvéd, a Kennedy-merénylet kutatója is, akinek könyvei tartalmaznak erre vonatkozó dokumentumokat. Stone szerint Johnson volt az egyetlen, akinek valóban lehetett motivációja a gyilkosság megvalósítására (ez sokak által erősen vitatott állítás), majd pedig hogy ezt később eltitkolja. Stone azt is állítja, hogy Lyndon B. Johnson legalább hat másik gyilkosságban is bűnrészes volt, sőt Richard Nixon (vagyis Stone egykori támogatottja!) is tudott Johnson szerepéről a Kennedy-gyilkosságban.

A 2015-ös The Clintons' War on Women (A Clintonok háborúja a nők ellen) című könyve Bill Clinton szexuális magatartásaira, a Clintonok magánéletére vonatkozóan tartalmaz erősen vitatottnak bizonyult állításokat (Bill sorozatos nemi erőszakot elkövető, Hillary pedig felbújtóként van beállítva az „ördögi duó” másik tagjaként). Ezt a könyvet Trump is promotálta egy Twitter-bejegyzésében, a könyv Amazon.com oldalát tartalmazó üzenetben. Kisebb botrányt kavart, hogy Stone a kötetet a többi közt az antiszemita és holokauszttagadó Victor Thorn-nak (1962–2016) ajánlotta.

2016-ban könyvet jelentetett meg a Trump-kampányról és abban betöltött szerepéről is The Making of the President 2016: How Donald Trump Orchestrated a Revolution (Elnökcsinálás 2016: Hogyan hangszerelt forradalmat Donald Trump) címmel.

A 2016-os választásokra vonatkozó kongresszusi vizsgálatok során Stone szerepét is boncolgatták Trump kampányában, így a többi közt esetleges oroszországi kapcsolatait. A Szenátus Hírszerző Bizottsága arra kérte Stone-et, hogy őrizze meg az orosz kapcsolatokkal kapcsolatos összes dokumentumot. A bizottság alelnöke, Mark Warner szenátor arra hívta fel őt, hogy tanúskodjon a bizottság előtt a problémás ügyben. Stone végül maga is elismerte, hogy több alkalommal is Twitter-üzenetet váltott egy Guccifer 2.0 nevű felhasználóval, aki a nyomozás eredményei alapján a Demokrata Párt szervereit feltörő (és valószínűleg orosz) hekkercsoporthoz köthető. Bár Stone egy ideig tagadta mindezt, végül 2017. március 31-én kijelentette, hogy hajlandó a bizottság előtt tanúskodni.

Alex Jones radikális jobboldalinak tartott rádiós műsorvezetőnek Jones hírportálján, az Infowars-on egy videóban bejelentkezve, Stone veszélyesebbnek nevezte Soros Györgyöt Hitlernél és Sztálinnál, mivel ő demokratikus (a nép által választások útján felhatalmazott) kormányokat akar megbuktatni, ezáltal pedig a milliárdos egy egész világra kiterjedő elnyomást akar megvalósítani. Stone azt is megemlíti a felvételen, hogy a budapesti amerikai nagykövetség Soros-ügynökökkel van tele, sőt a magyar és a román titkosszolgálatot is előveszi, akik szerinte egyenesen összejátszanak a CIA-val, és saját kormányuk szolgálata helyett „háttérhatalmak” kiszolgálói. Ugyancsak Stone vetette fel, hogy Fiona Hill brit politikai tanácsadó Soros-kapocsként került be Trump amerikai elnök Nemzetbiztonsági Tanácsába, és ott arra presszionálta az amerikai külügyet, hogy foglaljanak állást a budapesti Soros-egyetem védelmében.

Roger Stone összességében az amerikai politikai közélet egyik legszínesebb, ámde kétségtelenül ellentmondásos figurája, aki politikai tanácsadóként komoly sikereket mutathat fel, például több amerikai elnökjelölt végül győzelemre vezető választási kampányában való aktív részvételével. Ugyanakkor számos megnyilatkozása, személyiségének bizonyos jegyei alkalmasak arra, hogy hitelét jelentősen meggyengítsék, még a hagyományos média világába egyre inkább belefáradó Egyesült Államokban is.

Az szintén nehezen vitatható, hogy sokan tartanak tőle. Az amerikai Harvard Egyetem jogi karának professzor emeritusa, Alan Dershowitz a Breitbart Newsnak adott egyik korábbi interjújában beszélt arról, hogy az egykori demokrata elnök, Barack Obama Soros György kérésére kötelezte az FBI-t, hogy indítson vizsgálatot valaki ellen.

A Stone elleni büntetőeljárást mindenesetre Donald Trump a Twitteren „szörnyű és nagyon igazságtalan helyzetnek” és „az igazságszolgáltatás tévedésének” minősítette azt a tényt, hogy a szövetségi ügyészek 7-től 9 évig terjedő börtönbüntetést kértek a 67 éves Stone-ra. A per végén idén februárban több, mint három év börtönbüntetésre ítélték, és a legfrissebb hírek szerint június 30-ig kell börtönbe vonulnia, ő viszont a járványügyi kivételes rendelkezések alapján otthoni karanténban töltené le büntetését.

A történet folytatódik…

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére