Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Rasszizmus és diszkrimináció mellett iszlamofóbia is a Ryanair-vezér lelkén szárad

ifj Lomnici Zoltán

2022.06.23. 21:00

„Soha többet nem utazom a Ryanair járatain” – idézett a brit The Independent egy muszlim férfit, aki gyakorlatilag idiótának nevezte a muszlimokat leterroristázó Michael O'Learyt.

 

Mint ahogy arról a 888-on is olvashatták, a Ryanair elhagyja a dél-afrikai utasok afrikaans nyelvismeretének kérdőíves ellenőrzését a gépek beszállításakor, mivel több kritika érte az eljárást, egyebek között a dél-afrikai kormány részéről – számolt be róla az Irish Examiner online kiadása nyomán számos hírügynökség. Az ügy előzménye, hogy a A Ryanair kritikusai rasszistának nevezték az európai légitársaságot a „gyarmati” repülőteszt miatt. A dél-afrikai kormány a múlt héten adott hangot „megdöbbenésének” a légitársaság vonatkozó intézkedése miatt, hogy az ország útlevelével rendelkező, Nagy-Britanniába tartó utazókat nyelvi tesztnek veti alá. A kormányzat közleményében „visszás profilalkotó módszernek” nevezte az eljárást.

 

2020 februárjában a tekintélyes The International Travel & Health Insurance Journal azzal a címmel jelentetett meg írást a Ryanair vezetőjéről, hogy rasszista és diszkriminatív kommentjei miatt került kritikák kereszttüzébe. A szaklap a Cambridge Értelmező Szótár-ból az iszlamofóbia kifejezést is citálta, amely muszlimokkal vagy az iszlámmal szembeni oktalan félelmet, gyűlöletet vagy előítélet jelent.

 

A Ryanair főnökét, Michael O'Learyt rasszizmussal vádolják, mert azt mondta, hogy a terroristák „általában muszlim férfiak”.

 

2020-ban az akkor 58 éves üzletember a The Times-nak adott interjújában úgy fogalmazott, hogy „a terroristák általában muszlim hitűek”, ezért szigorúbb ellenőrzési szabályokra lenne szükség a reptereken velük szemben.
„Kik a robbantók? Egyedülálló muszlim férfiak, akik magukban utaznak. Ha a családoddal utazol a gyerekeid társaságában, annak az esélye, hogy mindannyiukat felrobbantod, zéró. Ilyen dolgokat persze nem mondhatunk ki nyíltan manapság, mert felcímkéznek rasszistának, de nyugodt szívvel állítom, hogy ma általában a muszlim hitűek a merénylők. Harminc évvel ezelőtt pedig az írek voltak az első számú robbantók.” – idézte a Ripost Írország egyik leggazdagabb emberét.

 

A Ryanair főnöke, Michael O'Leary kijelentése óriási felháborodást váltott ki, amiért azt sugallta, hogy a repülőgépek „leendő bombázói” nagyobb valószínűséggel muszlim férfiak, és a repülőtéri biztonságiaknak arra kell összpontosítaniuk, hogy „honnan jön a fenyegetés”. Azt mondta a Times magazinnak, hogy a potenciális terroristák „általában muszlim meggyőződésű férfiak” – és hogy a kisgyermekes családokat át kell vinni a repülőtéri biztonsági intézkedéseken, mivel „gyakorlatilag” esélytelen, hogy terroristák legyenek. A társaság vitatta a lap objektivitását, és közölte, hogy vezérigazgatója „őszintén bocsánatot kér az okozott sérelemért”, mivel azzal vádolják, hogy „rasszista és diszkriminatív” nézeteket vall. A Ryanair azt mondta a Sky Newsnak, hogy minden olyan felvetés, amely szerint O'Leary úr úgy gondolta, hogy a muszlim férfiaknak extra repülőtéri biztonsági ellenőrzést kell végezniük, „egyszerűen pontatlan”.
„Michael csak hatékonyabb repülőtéri biztonsági ellenőrzést szorgalmazott, amely megszüntetné a szükségtelen sorban állások nagy részét a repülőtéri biztonsági vizsgálatok során az összes utas számára.” – mondta a szóvivő.

 

A The Independent idézte Dr. Waqas Tufail-t, a Leeds Beckett Egyetem kriminológus oktatóját:
„Kutatásokból tudjuk, hogy a muszlimok gyakran faji profillal rendelkeznek a repülőtereken, de Michael O’Leary megjegyzéseinek arcátlansága az, ami igazán nyugtalanító. A megjegyzések akkor is igazán felelőtlenek, ha figyelembe vesszük, hogy a muszlimok már most is elszenvedik a hiten alapuló gyűlöletbűncselekmények többségét.” A lap az eset kapcsán idézett egy muszlim férfit, aki a bejegyzése tanúsága szerint soha többet nem utazik a Ryanair járatain és gyakorlatilag idiótának nevezte a muszlimokat leterroristázó Michael O'Learyt.

 

 

„Amellett, hogy diszkriminatív, és az emberek »kinézetére« alapozza az ítéleteket, ami utálatos, O'Leary nyilvánvalóan nem ismeri a terrorizmus történetét, ahol az emberek másokat használtak fel, hogy megkerüljék ezt a nyers és megosztó technikát.”
– áll a közleményben. Nagy-Britannia Muszlim Tanácsa szintén bírálta O'Learyt, és úgy fogalmazott, hogy nézetei „az iszlamofóbia definícióját fedik le”. „Nyíltan támogatja a muzulmán meggyőződésű férfiak elleni diszkriminációt, ami feltehetően nem konkrét meggyőződésen alapul, hanem kizárólag azon, hogy valaki muzulmánnak néz ki vagy úgy viselkedik.”
– védte védelmébe a helyzetet az egyik szóvivő a brit sajtó abban az időben megjelent tudósításai szerint.

 

A Skynews az eset kapcsán arról is beszámolt, hogy O'Leary úr számára nem ismeretlen a provokáció, hiszen azt javasolta, hogy az utasok fizessenek a WC használatáért, és pápának öltözött, hogy elindítsa a Ryanair új útvonalát Dublinból Rómába. Az utóbbi időben vitába keveredett a brit kormánnyal is, jogi lépésekkel fenyegetőzött a regionális Flybe légitársaság megmentése miatt, és bírálta Chris Grayling volt közlekedési minisztert a megállapodás nélküli Brexit-tervezés miatt.

 

A Ryanair egyik utasa faji alapon bántalmazott egy nőt a járaton, mégsem tettek semmit

 

Ugyancsak a BBC tudósított arról, hogy rasszista abúzus áldozata lett a Ryanair járatán egy 70-es éveiben járó fekete nő, akit faji alapon bántalmaztak 2018-ban. A Barcelonából Stanstedbe tartó járaton történt esetet egy David Lawrence nevű utas rögzítette, és osztotta meg a közösségi médiában. Sokan azt mondták, hogy a Ryanairnek el kellett volna távolítania a férfit a járatról. A Ryanair úgy nyilatkozott, hogy a továbbiakban „nem fogja tűrni az ilyen kirívó viselkedést”.

 

Lawrence azt nyilatkozta, hogy ez egy „szörnyű, borzalmas helyzet”, és megdöbbentette, hogy a Ryanair megengedte, hogy az ilyesmit ellenőrizetlenül hagyják. A légitársaság a BBC-nek elmondta: „Szigorú irányelveket alkalmazunk a zavaró utasokra vonatkozóan, és nem tűrjük el az ehhez hasonló rendbontó viselkedést. Tovább fogjuk vinni ezt az ügyet, és az ehhez hasonló zavaró vagy visszaélésszerű magatartások az utasok további utazási tilalmát fogja maga után vonni.”

 

Hol van ilyenkor O'Leary? címmel jelentetett meg ugyanakkor az ügyről beszámoló cikket a prweek.com, a Twitteren magát Nagy-Britannia vezető PR-lapjának nevező online oldal. A cikk borúlátó hangvétele alapján arra is következtethetünk, hogy amíg Michael O'Leary vezeti a Ryanairt, másra nem is nagyon számíthatunk a légitársaságtól.

 

 

A Piszkostizenkettő rovatban megjelent véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a 888.hu szerkesztőségének álláspontját.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére